Receptura na zázvorový likér
Zázvor je druh koření, které má své početné příznivce a pak také velkou skupinu těch, kteří ho vůbec nemusí, ať už pro jeho silné aroma, nebo chuť. Druhou skupinu není nutné o ničem přesvědčovat a pro tu první skupinu přinášíme recepturu na domácí výrobu zázvorového likéru, což představuje jednu z těch zdravějších možností, jak konzumovat alkohol.
O zázvoru
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského (pravého). Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní, ve větším množství je až velmi ostrá.
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví.
Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes – do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes pepř se solí.
Ostrou a výraznou chuť v zázvoru má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná kapsaicinu v pálivých paprikách a chilli. Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů.
Nakládaný zázvor pak představuje typickou přílohu k japonskému sushi.
Léčivé účinky zázvoru
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy.
Používá se též jako afrodisiakum, a to především mladý oddenek, často v kombinaci s medem. Má ale mnoho vedlejších účinků. Některým lidem způsobuje zažívací obtíže, pálení žáhy nebo bušení srdce. Není proto vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře.
Vyhnout by se mu měli i diabetici nebo lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na srdce a snížení krvácení.
Receptura na zázvorový likér
Suroviny potřebné pro výrobu zázvorového likéru
- Kořen zázvoru 1 kg
- Pomeranče 0,5 kg
- Citróny 0,5 kg
- Alkohol cca 0,5 litru – viz níže
- Med 150 g
- Hřebíček 15 ks
- Skořice 3 svitky
- Badyán 3 ks
Postup práce při výrobě zázvorového likéru
- Čerstvý zázvor potřebujeme odšťavnit – nejlépe to jde v odšťavňovači, který je vhodný i na tvrdé suroviny (například na mrkev). Pokud odšťavňovač nemáme, lze to vyřešit jemným struhadlem na kterém zázvor najemno nastrouháme – pak je zde ale jiný postup výroby, který najdete níže.
- Ze všech citrusů vymačkáme šťávu a tu smícháme se šťávou ze zázvoru.
- Tuto šťávu přefiltrujeme nejlépe přes papírový kávový filtr, abychom ze zbavili pevných částí.
- Přefiltrovanou šťávu smícháme s alkoholem, medem a kořením, které necháme macerovat, nejlépe několik dní. Obsah alkoholu by měl být minimálně 20%. Poměr upravíme podle druhu použitého alkoholu a množství likéru. Je to důležité proto, aby měl likér potřebnou trvanlivost.
- Likér stočíme do láhve a máme hotovo.
- Pokud zázvor najemno nastrouháme (nepoužijeme odšťavňovač), smícháme ho s alkoholem a kořením a necháme vše několik dní při pokojové teplotě macerovat, abychom z něj dostali maximum chuti.
- Poté vše scedíme přes vhodný filtr, nebo plátno, abychom získali šťávu.
- Tuto šťávu smícháme se šťávou z citrusů a s medem, promícháme, upravíme množství alkoholu a můžeme stáčet do lahví.
Pár tipů na závěr
- Zázvor je velmi silné a aromatické koření a citrusy s kořením pomáhají zjemnit jeho chuť. Pokud chcete pouze čistý zázvorový likér, lze citrusy a případně i koření zcela vynechat.
- Alkohol použijte neutrální, který neovlivní chuť likéru, tedy žádný rum ani whisky. Použijte vodku, případně potravinářský líh.
- Alkohol je konzervant, proto nesnižujte jeho obsah v likéru, zkracuje to jeho použitelnost.