Řecko jako vinařská oblast 1/2

Řecko lze považovat za jednu z kolébek vinařství a v řecké historii hraje kultura vína významnou roli již od dob starověkého Řecka. Archeologické nálezy po celém Řecku dokazují, že se víno pěstovalo již před 6.500 lety. Řecká vína patří k nejkvalitnějším díky výborným klimatickým podmínkám.

Pěstují se zde také místní odrůdy, které nalezneme pouze v Řecku. Celková plocha vinic je cca 190 tisíc hektarů a roční produkce se pohybuje kolem 5 mil. hektolitrů vína. 

Řecká vína jsou typická vína jižního typu. Vedle vína se v Řecku ve velkém pěstují olivy a ovoce. Výroba a export vína hraje důležitou roli v místním hospodářství.

Historie řeckého vinařství

Počátky pěstování a výroby vína v Řecku je staré 6.500 let. Řecko je zemí s druhou nejstarší historií pěstování a výroby vína. Staří Řekové znali nutriční hodnoty vína, které se stalo nedílnou součástí jejich jídelníčku. 

Kultura vína byla pro starověké Řeky zakotvena v božstvu. Bůh vína Dionyssus (syn Dia a Semeli) byl jedním z nejvíce uctívaných řeckých bohů. Ve starém Řecku se pořádaly populární slavnosti vína „Anthestiria“ (festival květin) – starověká řecká vína byla známá pro jejich květinové aroma. Starověcí Řekové milovali „sympozia“, ​​shromáždění, kde probíhaly filozofické diskuze při pití vína ředěného vodou. Hippokrates používá víno pro léčivé účely. Řecké víno ovlivnilo dějiny vinařství Itálie, Francie i Španělska. Řecká vína byla dobře známa po celém Středomoří.

Nejstarší „vinařské“ archeologické nálezy pocházejí z Kréty – vykopávky lisu a různých nádob na víno,  které jsou z doby 3000 let př. n. l. V roce 1600 př. n. l. náhle mizí řecká minojská civilizace. Další důležitá civilizace, mykénská, se koncentrovala na řecké pevnině (1600 – 1100 př. n. l.). Žádaná vína v této době pocházejí z ostrovů v Egejském moři.

Řekové si uvědomují významný vliv vína na obchod a jako první začínají pro vína používat označení původu. Staří Řekové zavedli vinařské techniky i do svých kolonií v Itálii a na Sicílii (8. století př. n. l.) a později do Francie a Španělska. Italské hrozny Aglianico, Aleatico, Greco di Tufo, Malvasia di Candia, Malvasia Bianca, Moscato a Moscatelli jsou původně řecké odrůdy. V letech 500 – 300 př. n. l. vládnou Atény celému světu a expanze řeckého vína se rozšiřuje do severní Evropy a oblasti Černého moře.

Se stoupajícím římským vlivem dochází k rozšiřování vinic po celé Evropě. Další vzestup řeckých vinic a vinařských oblastí přichází s byzanskou érou. Ortodoxní křesťanství bylo úzce spojeno s konzumací vína během náboženských obřadů. V průběhu křížových výprav se řecké víno dostává do širšího povědomí mnoha Evropanů, kteří preferují muškátová vína. Muškátová vína se ve 13. století začínají pěstovat i v jižní Francii.

Nejpopulárnějšími řeckými vinicemi v této době jsou Kréta, Kypr, Lesbos, Samos, Evoia a Peloponés. Koncem tohoto období dochází k utlumení řeckého vinařství. Vinařství je vyhrazeno mnichům v klášterech. V 13. až 16. století jsou regiony Řecka pod vlivem západní Evropy. V této době se stává nejpopulárnějším vínem Malvasia.

Během vlády Osmanské říše dochází vlivem islámu k úpadku. Turecká okupace Řecka trvala více než 400 let. Vlivem vysokých daní na víno opouští mnoho vinařů své vinice. Po ukončení turecké okupace (1821) jsou řecké vinice vypáleny a poničeny. Zemědělství se soustředí na pěstování černého rybízu.

Výsadba nových vinic začíná až po roce 1870, kdy byly francouzské vinice napadeny révokazem. Po roce 1883 se francouzské vinice zotavují a francouzská vláda uvalila vysoká cla na dovoz rybízu, což mělo za následek naprostý kolaps. V roce 1898 se révokaz rozšířil i do Makedonie a vinařských oblastí Řecka. Farmáři až po roce 1900 vysazují nové vinice a zavádějí nové technologie pěstování a výroby vína. Další katastrofou pro řecké vinohradnictví byly balkánské války ve 20. století, později 2. světová válka a nakonec řecká občanská válka (1947-49). Rozvoji vinohradnictví později pomohl cestovní ruch. V dnešní době má za sebou řecký vinařský průmysl ohromnou modernizaci a velké investice do moderních technologií výroby vína.

Řecké vinařské regiony

Vinařské oblasti Řecka

  • Thrákie
  • Makedonie (Severní Řecko) – Naoussa, Goumenissa, Amindeo, Chalkidiki, Epirus – Metsovo, Zitsa Thesálie – Anhialos, Mesenikola, Rapsani Centrální Řecko – Attika, Attalandi, Euboea, Nalkida, Yialtra
  • Peloponés – Mantinia, Nemea, Patra
  • Kréta – Archanes, Dafnes, Peza, Sitia
  • Ionské ostrovy – Kefalonie, Kerkyra, Lefkada, Zakynthos
  • Egejské ostrovy – Lymnos, Mykonos, Paros, Rhodos, Samos, Santorini

Všechny díly