Řecko jako vinařská oblast 2/2

Odrůdy vín pěstovaných v Řecku

Místní bílé odrůdy jsou – Aidani, Assyrtiko, Athiri, Debina, Kakotrigis, Lagorthi, Malvazia, Moshofilero, Muscat, Robola, Roditis, Savatiano, Sideritis, Tsaoussi, Vertzami, Vidiano, Villana.

Místní červené odrůdy jsou – Aghiorgitiko, Kotsifali, Krasato, Liatiko, Limnio, Mandilaria, Mavrodaphne, Messenikola, Negoska, Stavroto, Sykiotis, Xynomavro.

Bílé řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aidani – pěstuje se na ostrově Santorini a dalších ostrovech v Egejském moři. Víno s typickou květnatou vůní.
  • Assyrtiko – nejpopulárnější odrůda Řecka, pěstuje se na ostrovech v Egejském moři, zejména Santorini, kde pokrývá 65 % plochy ostrova. Vína mají ovocnou chuť a vysokou kyselost.
  • Athiri – pěstuje se hlavně v Egejském moři, dále v severním Řecku a na Peloponésu.
  • Debina – původní řecká odrůda z oblasti Zitsa, Epirus, kde se vyrábí suchá a šumivá vína (AO Zitsa). Oblast se nachází ve vysoké nadmořské výšce, což dává vínům výraznou svěžest a ovocné aroma.
  • Kakotrigis – odrůda pěstovaná na jihu ostrova Korfu.
  • Lagorthi – perspektivní odrůda se pěstuje v severozápadním Peloponésu (poměrně malá výsadba).
  • Malvazia – odrůda se pěstuje na ostrově Paros v malém množství. JMůžeme vysledovat její historii od středověku, kdy se jako sladké víno vyváželo z Kréty. Název pochází od Benátčanů, kteří změnili název pobřežního města na východním Peloponésu Monemvasia na Malvazia.
  • Moshofilero – víno s narůžovělou barvou „Blanc de Gris“. Obdoba německého vína Gerwutztraminer. Odrůda roste ve vysokých nadmořských výškách (600 m) v centru Peloponésu. Vína se vyznačují výraznou ovocnou vůní s vysokým obsahem kyselin.
  • Muscat – odrůda k výrobě aromatických vín, která se pěstuje v oblastech Kefalonia, Rhodos, Samos.
  • Robola –  odrůda s bohatou vůní, která se vyskytuje hlavně na ostrově Kefalonie. Vína bývají poměrně drahá.
  • Roditis – odrůda rozšířená ve většině řeckých vinařských oblastí. Kvalita vín se zvyšuje s nadmořskou výškou regionu.
  • Savatiano – odrůda s lehkou chutí, která se používá především při výrobě Retsina. Nejčastější odrůda v oblastech Attica a Euboea.
  • Sideritis – odrůda pěstovaná v severním Peloponésu.
  • Tsaoussi – odrůda rozšířená na ostrově Kefalonie – používá se do směsí.
  • Vertzami – odrůda se vyskytuje především na Lefkadě.
  • Vidiano – původní krétská odrůda, pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách.
  • Villana – odrůda ze střední a východní Kréty, která dává vínům květinové tóny.

Ostatní bílé odrůdy pěstované v Řecku: Chardonnay, Semillion, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc a Ugni Blanc.

Červené řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aghiorgitiko – odrůda, která pochází z okolí města St George (dnešní Nemea). Velmi kvalitní odrůda – vína se mění s nadmořskou výškou. Mladá vína mají ovocnou chuť, vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Kotsifali – odrůda je pro sladkost a specifickou barvu používána do směsí s odrůdou Mandilaria.
  • Krasato – původní řecká odrůda, která se pěstuje v oblasti Thesálie.
  • Liatiko – základní prastará odrůda pro výrobu sladkých vín ​​Malvazia. Dnes se pěstuje ve střední a východní Krétě a na Kykladech.
  • Limnio – odrůda, původem z ostrova Lemnos, jejíž hostorie sahá až do starověku. Dnes se pěstuje také na Chalkidiki.
  • Mandilaria – běžná odrůda Egejského moře.
  • Mavrodaphne – unikátní odrůda pro výrobu sladkých vín. Vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Messenikola  – odrůda se pěstuje ve stejnojmenné oblasti v Thesálii.
  • Negoska – odrůda se používá jako směs při výrobě červených vín odrůd Goumenissa a Xynomavro. Odrůda snižuje kyselost a tříslovinovou chuť.
  • Stavroto – třetí řada AO Rapsani, je také nazýváno ambelakiotiko.
  • Sykiotis – odrůda pro výrobu suchých vín.
  • Xynomavro – jedna z nejlepších řeckých odrůd. Vína jsou přeurčena k dlouhodobému zrání v sudech.

Kategorizace vín v Řecku

Je založena na francouzském principu apelací VQPRD (vin de qualite produit dans une region determinee), povolených odrůdách, vinařských metodách, minimální době zrání. O.P.A. P. – (Appellation of Origin of Superior Quality ) O.P.E. – (Controlled Appellation of Origin ) Epitrapezios Oenos – (Vin de Table) Topikos Oenos – (Vin de Pays).

Systém označení byl zaveden k zajištění původu vín pro spotřebitele.

  • Onomasia Proelefsis Anoteras Poiotitos (OPAP) – označení původu pro vína vynikající kvality.
  • Onomasia Proelefsis Eleghomeni (OPŽP – označení chráněného původu.
  • Topikos Oinos – Vin de pays.
  • Epitrapezios Oinos – stolní víno.
  • Cava – prestižní víno, které zrálo minimálně 2 roky (bílé), 3 roky (červené víno).
  • Retsina – tradiční řecké víno.

Všechny díly