Řecko jako vinařská oblast 2/2

Odrůdy vín pěstovaných v Řecku

Místní bílé odrůdy jsou

Aidani, Assyrtiko, Athiri, Debina, Kakotrigis, Lagorthi, Malvazia, Moshofilero, Muscat, Robola, Roditis, Savatiano, Sideritis, Tsaoussi, Vertzami, Vidiano, Villana.

Místní červené odrůdy jsou

Aghiorgitiko, Kotsifali, Krasato, Liatiko, Limnio, Mandilaria, Mavrodaphne, Messenikola, Negoska, Stavroto, Sykiotis, Xynomavro.

Bílé řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aidani – pěstuje se na ostrově Santorini a dalších ostrovech v Egejském moři. Víno s typickou květnatou vůní.
  • Assyrtiko – nejpopulárnější odrůda Řecka, pěstuje se na ostrovech v Egejském moři, zejména Santorini, kde pokrývá 65 % plochy ostrova. Vína mají ovocnou chuť a vysokou kyselost.
  • Athiri – pěstuje se hlavně v Egejském moři, dále v severním Řecku a na Peloponésu.
  • Debina – původní řecká odrůda z oblasti Zitsa, Epirus, kde se vyrábí suchá a šumivá vína (AO Zitsa). Oblast se nachází ve vysoké nadmořské výšce, což dává vínům výraznou svěžest a ovocné aroma.
  • Kakotrigis – odrůda pěstovaná na jihu ostrova Korfu.
  • Lagorthi – perspektivní odrůda se pěstuje v severozápadním Peloponésu (poměrně malá výsadba).
  • Malvazia – odrůda se pěstuje na ostrově Paros v malém množství. JMůžeme vysledovat její historii od středověku, kdy se jako sladké víno vyváželo z Kréty. Název pochází od Benátčanů, kteří změnili název pobřežního města na východním Peloponésu Monemvasia na Malvazia.
  • Moshofilero – víno s narůžovělou barvou „Blanc de Gris“. Obdoba německého vína Gerwutztraminer. Odrůda roste ve vysokých nadmořských výškách (600 m) v centru Peloponésu. Vína se vyznačují výraznou ovocnou vůní s vysokým obsahem kyselin.
  • Muscat – odrůda k výrobě aromatických vín, která se pěstuje v oblastech Kefalonia, Rhodos, Samos.
  • Robola –  odrůda s bohatou vůní, která se vyskytuje hlavně na ostrově Kefalonie. Vína bývají poměrně drahá.
  • Roditis – odrůda rozšířená ve většině řeckých vinařských oblastí. Kvalita vín se zvyšuje s nadmořskou výškou regionu.
  • Savatiano – odrůda s lehkou chutí, která se používá především při výrobě Retsina. Nejčastější odrůda v oblastech Attica a Euboea.
  • Sideritis – odrůda pěstovaná v severním Peloponésu.
  • Tsaoussi – odrůda rozšířená na ostrově Kefalonie – používá se do směsí.
  • Vertzami – odrůda se vyskytuje především na Lefkadě.
  • Vidiano – původní krétská odrůda, pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách.
  • Villana – odrůda ze střední a východní Kréty, která dává vínům květinové tóny.

Ostatní bílé odrůdy pěstované v Řecku: Chardonnay, Semillion, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc a Ugni Blanc.

Červené řecké odrůdy a jejich výskyt

  • Aghiorgitiko – odrůda, která pochází z okolí města St George (dnešní Nemea). Velmi kvalitní odrůda – vína se mění s nadmořskou výškou. Mladá vína mají ovocnou chuť, vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Kotsifali – odrůda je pro sladkost a specifickou barvu používána do směsí s odrůdou Mandilaria.
  • Krasato – původní řecká odrůda, která se pěstuje v oblasti Thesálie.
  • Liatiko – základní prastará odrůda pro výrobu sladkých vín ​​Malvazia. Dnes se pěstuje ve střední a východní Krétě a na Kykladech.
  • Limnio – odrůda, původem z ostrova Lemnos, jejíž hostorie sahá až do starověku. Dnes se pěstuje také na Chalkidiki.
  • Mandilaria – běžná odrůda Egejského moře.
  • Mavrodaphne – unikátní odrůda pro výrobu sladkých vín. Vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech.
  • Messenikola  – odrůda se pěstuje ve stejnojmenné oblasti v Thesálii.
  • Negoska – odrůda se používá jako směs při výrobě červených vín odrůd Goumenissa a Xynomavro. Odrůda snižuje kyselost a tříslovinovou chuť.
  • Stavroto – třetí řada AO Rapsani, je také nazýváno ambelakiotiko.
  • Sykiotis – odrůda pro výrobu suchých vín.
  • Xynomavro – jedna z nejlepších řeckých odrůd. Vína jsou přeurčena k dlouhodobému zrání v sudech.

Kategorizace vín v Řecku

Je založena na francouzském principu apelací VQPRD (vin de qualite produit dans une region determinee), povolených odrůdách, vinařských metodách, minimální době zrání. O.P.A. P. – (Appellation of Origin of Superior Quality ) O.P.E. – (Controlled Appellation of Origin ) Epitrapezios Oenos – (Vin de Table) Topikos Oenos – (Vin de Pays).

Systém označení byl zaveden k zajištění původu vín pro spotřebitele.

  • Onomasia Proelefsis Anoteras Poiotitos (OPAP) – označení původu pro vína vynikající kvality.
  • Onomasia Proelefsis Eleghomeni (OPŽP – označení chráněného původu.
  • Topikos Oinos – Vin de pays.
  • Epitrapezios Oinos – stolní víno.
  • Cava – prestižní víno, které zrálo minimálně 2 roky (bílé), 3 roky (červené víno).
  • Retsina – tradiční řecké víno.

Všechny díly