Rumy z karibských ostrovů 2/4
Haiti
Francouzská část ostrova byla pojmenována Saint-Domingue. Roku 1791, nedlouho po začátku francouzské revoluce, začala haitská revoluce pro rovnoprávnost a odstranění otrokářství. Vedl ji kněz voodoo Boukman. V historii ji následovaly další vzpoury a boje, které byly iniciovány anebo přímo vedeny knězi voodoo. Na Haiti je voodoo do dnešního dne bráno jako státem uznané náboženství a vykonávají se zde i veřejné obřady.
Saint-Domingue (později republika Haiti) byla jednou z nejbohatších karibských kolonií. Produkovala kávu, kakao, bavlnu a cukrovou třtinu. V roce 1780 pocházelo z této kolonie více než 60% kávy a cukru, který byl spotřebován v Evropě. Produkovala více než všechny ostatní karibské kolonie dohromady.
Na tomto ostrově se také poprvé v karibské oblasti začala pěstovat cukrová třtina, kterou přivezli francouzští osadníci. Říká se, že haitský rum je výjimečný právě tím, že do něj Francouzi vnesli své dlouholeté zkušenosti z pálení brandy.
Díky těmito postupům má haitský rum také vysokou kvalitu a chuť blížící se brandy. V bývalých francouzských koloniích se často můžeme setkat s rumem vyráběným přímo z cukrové šťávy.
Barbancourt 4 y.o. (čtyřletý. 40%);
- Charakter – lehký, jemný rum
- Doporučená konzumace – vhodný k pití s ledem, do mixovaných nápojů i k vaření
Barbancourt 8 y.o. (osmiletý, 43%)
- Pětihvězdičkový, dobře vyvážený rum s jemnou chutí vanilky a kouřového dubu
- Doporučená konzumace – pít s ledem a plátkem citrónu nebo samotný
Jamajka (Jamaica)
Ostrov Jamajka leží v severozápadní části karibských ostrovů jižně od Kuby. Kryštof Kolumbus poprvé přistál na Jamaice v roce 1494. Jamaika byla pod španělskou nadvládou až do roku 1655, kdy se stala anglickou kolonií. Následně se výrazně podílela na importu otroků a produkci cukru a výrobě rumu. V době největší slávy zde bylo v provozu 125 palíren, dnes je jich pouhých pět.
Slavný anglický pirát Henry Morgan byl za plenění španělských kolonií posléze povýšen do šlechtického stavu a jmenován guvernérem Jamajky. Jeho jméno bylo zvěčněno v názvu rumu Captain Morgan, který začal být vyráběn v r. 1944 na Jamajce, v současnosti však byla výroba výsledného produktu přestěhována na Puerto Rico.
Z toho důvodu došlo k paradoxu, kdy etiketa na Capatin Morgan Black hlásá, že se jedná o jamajský rum, zatímco na etiketě Captain Morgan Spiced je uvedeno místo původu Puerto Rico. Ve skutečnosti se jedná o směs rumů z několika ostrovů (Jamajka, Barbados atd.).
Rumy z Jamajky jsou tradičně tmavé, těžké a velice aromatické. Využívají kvasnice s pomalejší fermentací, která umožní extrakci více aromatu.
Captain Morgan Spiced (35%)
- Zlatý rum, ochucený exotickým kořením, hebký a středně plný, vhodný k míchání s Coca-Colou.
Captain Morgan Black Label (40%)
- Tmavý rum s plným tělem a výrazně bohatou chutí, výborný k podávání jako čistý nebo na ledu, lze použít i do koktejlů
Appleton Special Gold (40%)
- Charakter – středně těžký rum, s vyváženou, jemnou chutí
- Doporučená konzumace – do míchaných drinků
Appleton V/X (pětiletý, 40%)
- Aroma – karamel s dotekem tepla
- Chuť – lehké až střední tělo se sladkostí melasy, mokré slámy a třtinovými podtóny, dokončení je hřejivé a peprné se závanem nezralého ovoce
- Doporučená konzumace – jednoduchý suchý tmavý rum vhodný do koktejlů, ale i k pití
Appleton 8 y.o. (osmiletý, 40%)
- Rum destilovaný z melasy v tradičních kotlíkových destilačních přístrojích a následně míchaný z rumů starších 8 let, středně těžký
- Chuť – karamelová, ovocná, melasa, náznak dřeva
Appleton Estate Extra (dvanáctiletý, 43%)
- Rum destilovaný z melasy v tradičních kotlíkových destilačních přístrojích a následně míchaný z rumů starších 12 let
- Aroma – v bohatém celku jsou náznaky máslových bonbonů, karamelu a koření.
- Chuť – středně těžké tělo s plností ovoce, meruňky, vanilky a koření, které vede k dýmovému a dubovému dokončení
- Doporučená konzumace – má výborné kvality blížící se ke koňaku a nejlepší je vychutnat si ho přímo anebo na ledu
Myers Planters Punch Rum (40%)
- Tmavý rum smíchaný z devíti vybraných jamajských rumů, vyráběných kotlíkovou destilací a zrajících 2 až 4 roky v sudech z bílého dubu.
- Aroma – jemná vůně cedru, tabáku, citrusových plodů, čokolády a anýzu
- Doporučená konzumace – vhodný do koktejlů
- Tento rum je nejprodávanějším importovaným rumem v USA
Všechny díly