Rumy z karibských ostrovů 1/4

Rumy z karibských ostrovů

V následující sérii článků si představíme rumy, které patří k těm nejlepším co sedají ochutnat. Jedná se o poklady z karibských ostrovů, kde je rum tradičně doma.

Antigua

Ostrov Antigua, byl objeven Kryštofem Kolumbem v roce 1493, ten ho pojmenoval po známém kostele ve španělské Seville „Santa Maria la Antigua“. Ostrov však zůstal nekolonizován až do roku 1632, kdy ho obsadili Angličané. První osídlení zaniklo pod útoky domorodých Karibů, ale bylo brzy obnoveno. Až na krátké období, kdy se ostrova zmocnili Francouzi (1666), byla Antigua britskou kolonií, až do r. 1981, kdy se osamostatnila.

 Po roce 1674 se na ostrově bohatě rozvinulo pěstování třtiny a cukrovarnictví. V polovině 18. století bylo na ostrově o rozloze 280 km2 více než 150 mlýnů na zpracování cukrové třtiny. Později zažilo cukrovarnictví úpadek a dnes je ekonomie postavena na turistickém ruchu. Kromě exportu cukru byl ostrov pro Brity důležitý jako námořní základna, protože hluboké zátoky poskytovaly loďstvu dobrou ochranu před divokým počasím, včetně hurikánů. Nejvýznamnějším z těchto přirozených přístavů je English Harbour v jihovýchodní části ostrova. Na ostrově se vyrábí i stejnojmenný rum.

English Harbour 5 y.o. (pětiletý, 40%)

Je tmavý rum vyráběný tradičními metodami v měděných kotlích a za použití kvasnic. Byl oceněný několika medailemi na mezinárodních soutěžích.

  • Aroma – kouř, pomerančová kůra, karamelizovaný cukr, tvarohový koláč s muškátovým oříškem a vanilkou
  • Chuť – středně tělnatá, hladká, lehká, sladká, vanilková, skořicová a smetanová
  • Dokončení – dlouhé, sladké a kouřové


Barbados

Barbados leží ve východní části Karibského moře a je součástí řetězce ostrovů zvaných Malé Antily. Barbados je skutečným domovem rumu, je tu nejstarší známá palírna, založená již v roce 1663. V 18. století byly považovány rumy z Barbadosu spolu s rumy z Jamajky za nejkvalitnější v oblasti. Po americké revoluci si George Washington, ke své inauguraci v roce 1789, přál výslovně sud rumu z Barbadosu. Rum se zde vyrábí převážně v kotlíkových destilačních přístrojích, většinou ze šťávy cukrové třtiny. Na ostrově jsou v současnosti tři důležité palírny, z nichž zejména Mount Gay dosahuje světového věhlasu.

Foursquare Spiced (35%]

Zrající rum s příchutí skořice, vanilky a muškátového oříšku, vyráběný v jedné z nejstarších dodnes zachovalých plantáží cukrové třtiny a palírny rumu na Barbadosu.
    

Doorly X.O. (blend, 40%)

Směs dlouho zrajících rumů (ve stáří 6-12let) z Barbadosu, které jsou po smísení ponechány znovu zrát v sudech po sherry.

  • Aroma – středně těžké a elegantní, plné, komplexní, trochu ořechovosti, pak bohatá, parfémová sladkost, akátový med, mango.
  • Chuť – jemná, komplexní, vyvážená, pečené banány, sladké rozinky, náznak vlašských ořechů.
  • Dokončení – dlouhé a sladké, mandarinky.

Mount Gay Eclipse (tříletý, 40%]

Zlatý jemný rum zrající nejméně 2 roky. Byl několikrát oceněný v mezinárodních soutěžích.

  • Aroma – meruňky, vanilka, pražené ořechy, trochu dubu.
  • Chuť – výrazné květinové a kořeněné tóny.
  • Doporučení – ideální do long drinků a koktejlů, lze pít i nemíchaný na ledu.    


Haiti (Dominikánská republika, Haiti)

Dominikánská republika

Ostrov, kde leží Dominikánská republika a stát Haiti, byl objeven roku 1492 Kryštofem Kolumbem při jeho první cestě a byl nazván Hispaňola. Španělé ostrov kolonizovali, ale nikdy plně nekontrolovali západní část ostrova, která se stala základnou pro anglické a francouzské piráty. V roce 1697 se Španělsko vzdalo západní části ostrova (dnešní Haiti) ve prospěch Francie. Zbylá část kolonie, Santo Domingo, se stala dnešní Dominikánskou republikou.

Španělé používali Santo Domingo jako odrazový můstek na svých výpravách k objevování a kolonizování karibské oblasti a Jižní Ameriky. Domorodí obyvatelé, Indiáni kmene Aravak zde poprvé seznámili Evropany s rostlinou, kterou nazývali tabakko (tabák), a se způsobem kouření smotků listů. Do dnešního dne se tabák a doutníky z této oblasti řadí k nejlepším na světě. Oblast se proslavila výrobou rumu a kvalitních doutníků. Rumy jsou většinou lehké s jemnou chutí. Zákon stanovuje, že rumy musí zrát minimálně jeden rok.

Brugal Anejo (pětiletý, 38%)

  • Aroma – velice jemná vůně karamelu, másla, datlí, náznak dýmu.
  • Chuť – bohatá textura středně těžkého těla, sušené jablka, máslové bonbony, široká paleta chutí na jazyku.
  • Dokončení – se závany tabáku, dřevitého koření a zelené cukrové třtiny.
  • Doporučení – dobrý těžší rum s dřevitou harmonií k pití přímo.    

Brugal Extra Viejo (osmiletý, 38%)

  • Aroma – kokos, máslo, karamel.
  • Chuť – hladká a vyzrálá, pražený kokos, tropické ovoce, karamel a náznak dubu.
  • Doporučení – k upíjení přímo nebo do longdrinků.    

Všechny díly