Rumy z karibských ostrovů 4/4

Puerto Rico

Ostrov Puerto Rico byl objeven buďto Kryštofem Kolumbem při jeho druhé výpravě roce 1493 anebo již r. 1492 Martinem A. Pinzónem, který se odpojil od první Kolumbovy výpravy. Puerto Rico zůstalo španělskou kolonií až do zániku španělského impéria. V roce 1898 byl ostrov během španělsko-americké války obsazen americkou armádou a pod správou USA zůstává dodnes.

V Puerto Ricu funguje největší výrobní linka rumů společnosti Bacardi. Nejznámější značka rumu a její výrobce společnost Bacardi byla založena v r. 1862 na Kubě, ale když v 60. letech 20. století musela rodina majitelů z Kuby uprchnout kvůli revoluci, přesunulo se centrum výroby na Puerto Rico, kde již v té době fungoval jeden ze závodů společnosti. Na Puerto Rico se rovněž vyrábí původně jamajský rum značky Captain Morgan.

Bacardi 8 (osmiletý, 40%)

Je směs rumů zrajících nejméně 8 let ve speciálně vybraných sudech, s bohatým aroma švestek, meruněk, broskví, muškátového oříšku a vanilky na pozadí dubu a s hebkou bohatou a plnou chutí s dlouhým dokončením.

Bacardi Carta Blanca (37,5%)

Je nejznámější rum vyráběný pod značkou Bacardi – lehký, suchý rum, ten pravý, pokud si chcete namíchat originální daiquiri.

Bacardi Oro (Gold, 37,5%)

Je zlatý, jemný rum s vůní a příchutí vanilky, vlašských ořechů, koření a tropického ovoce na pozadí jemného dubu.

Bacardi Black (40%)

Je nejmladší z rodiny rumů Bacardi (uvedený na trh 2005), jedná se o tmavý, středně tělnatý rum s vůní tropického ovoce a vanilky.

BACARDI Rum — The World’s Most Awarded Spirit. (PRNewsFoto/Bacardi Limited)

 
St. Lucia

St. Lucia leží v souostroví Malých Antil (Návětrných ostrovů). První pokusy o kolonizování Evropany v 16. a první polovině 17. století byly neúspěšné kvůli nepřátelství domorodých Karibů a vysoké úmrtnosti v důsledku nemocí. První stálé osídlení založili Francouzi až v r. 1651. V roce 1664 se ostrova zmocnili Britové a další 150 let ostrov často střídal majitele mezi těmito dvěma mocnostmi – v důsledku válečných konfliktů i obchodních jednání. Teprve v roce 1815 připadl definitivně Británii. V současnosti je samostatným státem v rámci Britského společenství národů.

Cukrovou třtinu, která dominovala v ekonomice ostrova většinu koloniálního období vystřídalo v polovině 20.století pěstování banánů, takže St. Lucia Distillers dnes rum na ostrově vyrábí z dovážené melasy.

Chairman’s Reserve (40%)

  • Aroma – sladký karamel, vanilka, kokosový krém a mírně fenolové aroma
  • Chuť – jemný a zaoblený začátek vede k suchému, středně těžkému tělu z chutí karamelu, pražených oříšků, koření a dýmových chutí
  • Dokončení – je dlouhé sladké, karamelky a oříšky s lehkým dotekem dřevitosti a dýmu
  • Doporučená konzumace – je to elegantní a lehký rum určený k přímému pití

Admiral Rodney (40%)

  • Jantarově zbarvený rum, pojmenovaný po jednom z největších námořních velitelů 18. století.
  • Aroma – čokoláda, koření karamel, čerstvé zemité aroma
  • Chuť – středně tělnatá, hladká, karamel, sušené ovoce, minerály s kořeněným a dřevitým závěrem


Trinidad

Trinidad (španělsky Trojice) je nejjižnější karibský ostrov a největší z 23 ostrovů tvořících stát Trinidad a Tobago. Trinidad byl objeven Kryštofem Kolumbem při jeho třetí plavbě roce 1498. V roce 1797 přešel ze španělské nadvlády do anglické a v roce 1962 získal (již spojený s Tobagem) samostatnost (v rámci Britského společenství). Trinidad patří mezi průmyslově vyspělé země karibské oblasti, zejména díky těžbě ropy a zemního plynu. Zemědělství bylo až do krize v 30. letech orientováno spíše na produkci kakaa než cukrové třtiny. Přesto na Trinidadu prosperuje několik věhlasných výrobců rumu, např. Angostura, největší producent rumu na Trinidadu a Caroni (Rum Distillers of Trinidad and Tobago Ltd). Rum 10 Cane Trinidad Light, produkovaný pod značkou společnosti Moet-Hennessy a vyrobený ve spolupráci s Trinidad Distillers, získal v roce 2001 první místo v soutěži 24 rumů z celého světa.

Angostura 8y (osmiletý, 40%)

  • Aroma – sladký karamel, vanilka, kokosový krém a mírně fenolové aroma
  • Chuť – jemný a zaoblený začátek vede k suchému, středně těžkému tělu z chutí karamelu, pražených oříšků, koření a dýmových chutí
  • Dokončení – je dlouhé sladké, karamelky a oříšky s lehkým dotekem dřevitosti a dýmu
  • Doporučená konzumace – je to elegantní a lehký rum určený k přímému pití

Angostura 12y.o. (dvanáctiletý, 40%)

  • Rumy zrající minimálně 12 let v částečně zuhelnatěných sudech z amerického dubu byly ručně vybrány a smíchány a pak ponechány dozrát.
  • Aroma – jemně texturované a bohaté. Zřetelné aroma sladké melasy, vanilky, medu, koření
  • Chuť – velmi lákavá, plná medu, ovoce, čokolády a koření
  • Dokončení – je pozoruhodně dlouhé a přeplněné chutěmi, jemně i dým a dřevo.
  • Doporučení – elegantní a lehký rum určený k přímému pití

Všechny díly