Sahti – Finské domácí pivo

  • Slad – pšeničný, žitný, někdy i chléb
  • Kvašení – svrchní
  • Druh – světlé, polotmavé
  • Barva piva 8 – 44 EBC
  • Původ – Skandinávie

Dnes si představí další pivní raritu, tentokrát ze Skandinávie.

Jedná se o domácí silné pivo finských farmářů, do kterého se může přidávat i starý chléb a při výrobě se místo chmele používá jalovec.

Traduje se, že ho vařili už Vikingové

Historie piva Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes.

Sahti má pověst tradičního podomácku vyráběného venkovského nápoje, ale řada finských pivovarů jako Finlandia, Stadin Panimo nebo Panimoravintola je začala vyrábět také průmyslově, stejně jako některé minipivovary v USA a Polsku.

Pití tohoto piva je spojováno s použitím sauny, jeho popularita vzrostla v letech 1919–1932, kdy byla ve Finsku vyhlášena prohibice a pijáci byli odkázáni na vlastní zdroje. Finské Sahti má chráněné označení původu.

Výroba piva Sahti

Sahti je typ piva, který se produkuje ve Finsku a na ostrovech Gotland a Saaremaa. Vyrábí se svrchním kvašením. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji ze žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba.

Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří.

Svrchní kvašení probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C.

Charakter piva Sahti

Hotové pivo je kalné, s červenohnědou barvou. Sladové a plnější chuti. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen. Chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu.

Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU.

Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech.

Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti.

  • EPM je běžně okolo 18°
  • Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 10%
  • Pivo téměř nemá pěnu