Spojení alkoholu a doutníků

Mnoho z nás má spojené vychutnání kvalitního doutníku společně s kvalitním alkoholem. Mnohdy to bývá právě koňak. Ovšem není nutné zůstávat pouze u koňaku.

Doutník se dá vychutnat prakticky s jakýmkoliv vaším oblíbeným alkoholickým nápojem.

Hodně piju. Trochu spím a kouřím doutník za doutníkem. Proto jsem ve stoprocentní formě.
(Winston Churchill)

Koňak a doutníky, to je jako najít dokonalou ženu. Když ji máš, proč se honit za jinou?
(Michael Nouri)

Život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno nebo kouřili špatné doutníky.
(Don Johnson)

Výběr vhodných nápojů k doutníkům

Stejně jako je výběr vhodného doutníku pro mnoho kuřáků velmi důležitý, bývá také neméně důležité zvolit k němu vhodný doplněk v podobě chutného nápoje. Na otázku, jaké drinky se ke konkrétnímu tabáku zrovna dobře hodí, neexistuje úplně přesná odpověď, vše závisí na osobních preferencích.

Ve stručnosti je dobré pít to, co vám chutná. Konec konců konzumace doutníku je především a hlavně o samotném kouření. Většina lidí si však obvykle ke kuřivu nějakou další dobrůtku neodpustí. Obvykle dává přednost výběrovému alkoholu, především pak ušlechtilým destilátům, nebo vínu.

Vždy velmi závisí na denní době či události. Někdo po večeři k doutníku upřednostní sladkou chuť portského, jiný zvolí cedrové chuťové tóny na patře a ostřejší ráz kvalitního koňaku. Okamžitý účinek doutníku na vaše chuťové pohárky je velmi silný a právě proto je nezbytné správně volit, co k němu budete jíst či zapíjet.

Správné párování kouře například s tmavým pivem, silným vínem, nebo sladovou skotskou whisky s rašelinovým tónem, může být rychlá cesta do chuťové rozkoše. Možností, které se při kombinacích skvěle doplňují je celá řada.

Při výběru vhodných nápojů by obecně mělo platit následující

  • K velkým doutníkům se více hodí červená kulatá vína nebo destiláty.
  • K tenčím a lehčím doutníkům pak spíše delikátní pití, například šampaňské.

S tímto pravidlem jsou ovšem dva zásadní problémy. Za prvé takové zobecnění samozřejmě neplatí vždy a za druhé je to spíše společenské dogma, kterým se více méně lze vyvarovat faux paux.

Objevování nových vhodných kombinací ovšem toto pravidlo nijak nepomáhá.

Správné párování alkoholu a doutníků

Skutečně skvělé párování je, když komplexní chuťový potenciál doutníku a nápoje vytváří dokonalou synergii. To představuje moment, kdy před tím utajené chutě vystupují do popředí. Neurčitá tabáková chuť náhle udeří kakaem a whisky nabere tóny pomerančové kůry.  Doutník i nápoj společně vytváří harmonii, která by bez vzájemné spolupráce nevznikla.

Předpovídání vzájemných interakcí a určování jejich příčin je tedy mnohem složitější, než konvenční pravidlo o rozměrech doutníků, každopádně s trochou cviku lze některé chutě velmi úspěšně odhadnout.

Například pikantní, mírně slaný doutník se skvěle páruje se sladším likérem, nebo vínem a vytvoří libé tóny čerstvě upečeného chleba nebo ořechů. A jaké jsou tedy nejvhodnější nápoje, se kterými rozhodně nic nepokazíte?   

Koňak a armaňak

Koňak je tradiční nápoj, který se páruje s doutníky. Do značné míry za to může také načasování – doutníky i tvrdý alkohol se obvykle podává po hlavním jídle a obě položky jsou tak zcela přirozeně provázány. Mimo to chuťově pravděpodobně neexistuje lepší pití v kombinaci s různými typy tabáků.

Při jeho nákupu věnujte pozornost stáří, obvykle bývá vyznačené na lahvi. VS (very special) je nejnižší věková kategorie  a obecně by měla být pro kombinování s doutníky spíše ignorovaná. Střední věková skupina je označena VSOP (very special old pale), a označuje stárnutí nejméně čtyři a půl roku.

Lehčí a středně těžké doutníky s těmito šaržemi chovají obzvláště dobře. Nejstarší XO (extra old) má minimální požadavek zrání šest a půl roku, je nejdražší a součástí jeho směsi může občas být i výrazně starší brandy.

Bourbon a skotská

Ve světě lihovin jsou prémiové bourbony a skotské whisky vynikající produkty, které mají vhodnou komplexnost a chuťovou potenci, která se skvěle hodí k doutníkům. Kvalita a kouřové podtóny jemného sladu, které vznikají z uzené rašeliny, která se používá k filtrování, se báječně hodí prakticky ke všem druhům tabáku.

Některé bourbony mají pevnou páteř silných chutí, které se báječně snoubí s velkými a těžkým doutníky. O něco lehčí bourbony z Kentucky nebo whisky z Tennessee se dobře mísí s tabákem díky zuhelnatělým příchutím dřeva, které proměňuje likéry na tmavě hnědé.

Bourbony ve věku rumů svým lehce sladký profilem a spálenými melasovými tóny může požitek z doutníku zvednout o několik tříd výše.

Portské

Portské je tradičním partnerem k dobrému doutníku. Velmi sladké chutě a alkoholová síla se dokonale mísí s plným kouřem; vhodné jsou i mladší ročníky, protože jejich silné taniny, které svírají stojí na kořeněném kouři. Tawny Port se hodí už jen proto, že disponuje dřevnatými charakteristikami, které nabývají dlouhým zráním.

Víno

Víno je vlastní a velmi náročná kapitola. Červená kulatá vína k těžkým doutníkům, bílá a perlivá k lehkým doutníkům. S víny se k doutníkům často podávají i různé zákusky a delikatesy, proto tedy nikdy není na škodu se poradit s odborníkem. Ve společnosti by měl být s výběrem vína ke konkrétnímu typu tabáku schopen poradit přítomný someliér, při osobní koupi ve vinné bance potom certifikovaný asistent prodeje.

Káva

Existuje mnoho variant a typů kávových nápojů, včetně těch velmi alkoholických. My můžeme doporučit zvláště jeden vhodný, kávu Irish Cream. Chutná skvěle a výrazně zvýší požitek z kouření. Pokud použijete likér Baileys, není třeba přidávat cukr ani smetanu.

Rum

Rum a doutníky pocházejí ze stejné zeměpisné oblasti. Ať už mluvíme o Kubě nebo Karibiku, lidé kteří vyrábějí doutníky mají blízko také k výrobě rumu. Je tedy jasné, že se obě položky dobře doplňují. Výrobce doutníků doprovází nápoj, který velmi dobře znají. Ovšem ve skutečnosti rum, pokud není vybrán pečlivě a není kvalitní, dovede velmi rychle zničit i ten nejlepší doutník. Proto platí pravidlo, že s rumem je potřeba postupovat opatrně.  

Kávové koktejly

Nápoje Kahlúa se skvěle hodí k doutníkům. Stejně jako u kávových nápojů existuje mnoho variant. Zkuste dle všeobecných doporučení například koktejl White Russian, tedy likér Kahlúa, vodka a smetana.

Vermuty

Martini nebo Cinzano lze opatřit v mnoha různých chutích a vzhledem k velkému obsahu alkoholu se dobře doplňuje také s tabákem.

Pivo

Pivo, ale ano. Proč ne, pokud vám chutná.