Světové koktejly – Aviation
Koktejl Aviation patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Aviation je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí. Sílu dodává koktejlu gin, sladkost třešňový likér Maraschino, kyselost citrónová šťáva a fialovou barvu likér Crème de Violette . Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku kromě citrónové šťávy
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl Aviation patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Aviation
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se mísí s ledovou tříští a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.
Recept na přípravu koktejlu Aviation
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,45 dl)
- Maraschino Luxardo (0,15 dl) – likér z třešní maraschino
- Čerstvá citrónová šťáva (0,15 dl)
- Crème de Violette (1 barová lžička) – fialový likér s chutí a vůní fialek
- Ledovou tříšť
- Třešně maraschino na zdobení dle originální receptury, alternativně svitek citrusové kůry na zdobení
- Do klasické koktejlové sklenice vložíme led a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme ledovou tříšť a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobí se třešněmi maraschino, případně svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Aviation
Koktejl Aviation jako první namíchal v New Yorku v hotelu Walkick hlavní barman Hugo Ensslin, když psal svou knihu „Recepty na míchané nápoje“ (1916), jednu z posledních koktejlových knih vydaných před začátkem americké prohibice.
Nedávno našel David Wondrich recept na koktejl Aviation v časopise z roku 1911, takže se předpokládá, že recept vznikl dříve než v roce 1916.
Ensslin ve své knize také uvádí typ ginu, který se má použít, „El Bart Gin“ a recept je sestaven kromě ginu také z citronové šťávy, maraschino Luxardo a Creme di Violette.
Recept se znovu nachází v knize o savojských koktejlech Harryho Craddocka z roku 1930, ale bez Creme de Violette, pravděpodobně kvůli potížím s dostupností fialového likéru během poválečného období. V 60. letech byl stále nedostupný, a proto jednoduše byla základní přísada Aviation koktejlu vyškrtnuta a barmani se definitivně vzdali charakteristické modré barvy nápoje.
IBA jej dnes nabízí v původní verzi s fialovým krémem, který je nyní opět na trhu. Tato vonná přísada dodala mixu nejen sladce květinovou chuť, ale také mu dodala krásnou nebesky modrou barvu, podle které je koktejl pojmenován.