Světové koktejly – Casino
Koktejl Casino patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Casino je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí – sílu dodává koktejlu gin, sladkost pak třešňový likér Maraschino, kyselost citrónová šťáva a hořkost pomerančové bitters.
Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože z nealkoholických složek obsahuje pouze citrónovou šťávu a to jen v malém množství..
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl Casino patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Casino
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se krátce protřepe a pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční malá koktejlová sklenice.
Recept na přípravu koktejlu Casino
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,40 dl) – dle originální receptury Old Tom
- Třešňový likér (0,10 dl) – dle originální receptury Maraschino Luxardo
- Citrónovou šťávu (0,10 dl) – čerstvě vymačkanou
- Pomerančové bitters (2 střiky) – např. Angostura orange bitters
- Kostky ledu
- Koktejlovou třešeň maraschino, koktejlovou jehlu
- Do malé klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Krátce a intenzivně protřepeme šejkr
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do malé koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobí se koktejlovou třešní maraschino, kterou nabodneme na jehlu, aby jí nebylo nutné v koktejlu lovit prsty
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Casino
Tato verze Casino Cocktail se poprvé objevuje v roce 1909 v The Reminder (3. vydání) od Jacoba A. Didiera.
Casino, které se objevilo v knize Savoy Cocktail Book Harryho Craddocka z roku 1930 , spadá do kategorie koktejlů s názvem Daisies. Každý z těchto nápojů obsahuje lihovinu, citrusy a ochucené sladidlo. (Margarita , Sidecar a Aviation jsou také podobné koktejly; Casino je v podstatě koktejl Aviation s pomerančovými bitters místo Crème de violette.).
Původní recept vyžadoval Old Tom gin, který je sladší než London Dry, ale receptury jsou již upraveny pro široce dostupný styl ginu London Dry. Všimněte si, že v tomto nápoji i v koktejlu Aviation používáte jemně mandlový likér Maraschino , nikoli šťávu ze sklenice maraschino třešní.