Světové koktejly – Porto Flip
Koktejl Porto Flip patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má typická hnědá barva a krémovitá konzistence tohoto koktejlu s bohatou pěnou, který by mnozí nazvali dezertem, protože vypadá jako horká čokoláda posypaná kakaem.
Jedná se o polozapomenutý koktejl, který patří k opravdu starým koktejlům, datuje se minimálně do roku 1862. V koktejlu jsou jako základ, tedy alkoholická báze použita brandy, ovšem jen v malém množství (3 díly), mnohem více koktejl obsahuje portského (9 dílů) a typickou krémovost a texturu dodává koktejlu vaječný žloutek (2 díly), což je surovina pro koktejly poměrně netypická. Zdobení spočívá v nastrouhaném muškátovém oříšku.
Porto Flip je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí po večeři, a je určen pro chladnější dny jako drink na zahřátí.
Koktejl Porto Flip patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Porto Flip
Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí nastrouhaným muškátovým oříškem.
Recept na přípravu koktejlu Porto Flip
- Připravíme si potřebné ingredience
- Brandy (0,15 dl)
- Red Tawny Port Wine (0,45 dl)
- Vaječný žloutek (0,10 dl)
- Kostky ledu
- Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek na zdobení
- Koktejlovou sklenici naplníme po okraj ledem a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
- Trochu déle a důkladně protřepeme
- Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
- Koktejl zdobíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Porto Flip
Flip je typ koktejlu charakterizovaný tím, že zahrnuje celé vejce. Koktejly, které vyžadují vaječné bílky, jsou samozřejmě běžné; je to způsob, jak dodat nápoji texturu, bohatou vysokou pěnu a tělo. Méně obvyklé je však použití i žloutků, a proto mají tyto nápoje svou vlastní kategorii. Flipy bývají bohaté a pěnivé nápoje, jejichž konzumace probíhá především za chladného počasí. Tohle je dokonalý příklad.
Tato variace na Porto Flip pochází od destiléra a barového profesionála Allena Katze. Ve své nejtradičnější podobě koktejl vyžaduje brandy, žlutohnědé portské a vaječný žloutek. Nápoj je sám o sobě variací na kávový koktejl , který se objevil v koktejlovém průvodci Jerryho Thomase z roku 1862 The Bartender’s Guide: How to Mix Drinks; Bon Vivant’s Companion (který ve skutečnosti neobsahuje žádnou kávu; nápoj byl pojmenován pouze podle svého vzhledu).
Katz trochu mění standard: zvyšuje množství portského nad to, co je obvykle požadováno, a vyměňuje ořechově žlutohnědou verzi za ovocnější rubínový typ; standardní brandy povýší na koňak; volí raději celé vejce než jen žloutek a přidává špetku husté smetany pro extra bohaté tělo a chuť. Nejpozoruhodnější je, že na závěr je přidána lžička žluté Chartreuse, jejíž sladké, bylinné tóny završují nápoj.
To vše tvoří bohatě strukturovaný koktejl plný podzimních a zimních chutí, ideální pro popíjení v chladném počasí.
V originální verzi dle IBA koktejl obsahuje brandy, portské, vaječný žloutek a zdobí se muškátovým oříškem nastrouhaným na povrch.