Světové koktejly – Southside
Koktejl Southside (tedy v překladu jižní strana) patří k moderním koktejlům, které se zpravidla vyznačují netradičním moderním složením. Tento koktejl má ale spíše tradičnější složení. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je použit gin. K dalším surovinám pak patří citrónová šťáva, cukrový sirup (simple sirup) a lístky máty. Alternativně lze přidat vaječný bílek, pokud chceme hustou pěnu. Ke zdobení je pak použita snítka máty. Southside je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a tradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl Southside patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Southside
Příprava patří k těm jednodušším. Koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí přes strainer a sítko do nachlazené koktejlové sklenice. Je potřeba šejkrovat trochu déle, aby lístky máty pustily chuť a zejména pak, pokud použijeme bílek, aby se stihla vytvořit hustá pěna.
Recept na přípravu koktejlu Southside
- Připravíme si potřebné ingredience
- London dry gin (0,60 dl) – dle originální receptury
- Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,30 dl)
- Simple sirup (0,15 dl) – cukrový sirup
- Lístky máty (cca 6 ks)
- Vaječný bílek (pár kapek) volitelně
- Kostky ledu
- Snítku máty na zdobení
- Do koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Přidáme lístky čerstvé máty a případně vaječný bílek, pokud chceme pěnu
- Intenzivně protřepeme, trochu déle aby se stihla vytvořit pěna
- Scedíme přes strainer a sítko – double strain (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobíme snítkou máty
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Southside
Recept na koktejl Southside, přestože se do koktejlů IBA dostal až v roce 2020, je koktejl s ginem, který pochází z období americké prohibice (17. ledna 1920 – 5. prosince 1933). Pokud nevíte, doba prohibice byla dobou, kdy byla konzumace, prodej, dovoz a výroba alkoholu zákonem zakázána a velmi přísně trestána. Toto rozhodnutí americké vlády záviselo na různých politických a náboženských tlakech na ochranu zdraví obyvatelstva a také na moralističtějších důvodech.
Vzhledem k tomu, že alkohol nebylo možné vyrábět a konzumovat legálně, využilo toho tehdejší podsvětí a vytvořilo velký a výnosný provoz po celém světě alkoholu. Koktejl Southside má svůj zrod v oblasti South Chicago, kde byl pašován poněkud ostrý gin, a proto bylo k vytvoření tohoto koktejlu na bázi ginu zapotřebí přidání citronové šťávy, máty a cukru, aby se dal vůbec konzumovat.
Chicago ve dvacátých letech minulého století bylo za vlády Al Caponeho nejslavnějšího amerického gangstera a říká se, že Southside Cocktail byl jedním z jeho oblíbených natolik, že se mu říkalo „Al Capone cocktail“ nebo „Al Capone Drink“. Jiné fámy však připisují otcovství tohoto koktejlu klubu Southside Sportsman’s Club na Long Islandu a dalším v klubu Club 21 v New Yorku, ale většina jej považuje za koktejl z Chicaga.
Existuje také jeho předchůdce a varianta Southside Fizz, která obsahuje také limetkovou šťávu a slanou vodu ze sifonu, svěží a žízeň hasící long drink.
Je to svěží nápoj, který zpříjemní každou denní dobu, velmi příjemný jak jako aperitiv koktejl, tak i na závěr jídla. Vzhledem k tomu, že jde o koktejl s čerstvou mátou, recept obsahuje lístky máty v šejkru, v některých verzích jsou listy rozdrceny s citronovou šťávou paličkou, v jiných se jednoduše protřepávají, jako v originální receptuře, výběr jedné nebo druhé metody ovlivní intenzitu chuti, kterou si koktejl nese.
V receptu na koktejl Southside je volitelná přísada, kapky vaječného bílku. Je to přísada, která se používá k vytvoření lehké pěny, díky níž je koktejl podmanivější, ale nemá žádný účel pro chuť. Samozřejmě, pokud si ho uděláte pro sebe, budete vědět, zda máte nebo nemáte rádi vaječný bílek ve svém koktejlu, ale pokud ho děláte pro ostatní, vždy se nezapomeňte zeptat, zda jim tato přísada v jejich nápoji chutná. Je to důležité nejen z důvodů osobního vkusu, ale také z důvodů alergických.