Tankové pivo a jeho čepování

Při představě dobrého piva se někomu vybaví orosený půllitr, válení sudů z korby náklaďáku do sklepa či vychlazený lahváč a to nejlépe ze sedmého schodu. Přibývá ale těch, kteří jsou přesvědčeni, že nejlepší je pivo z tanku.

Tankové pivo

Výhoda piva čepovaného z tanku je v tom, že je nepasterizované, a zachovává si tak původní chuť.

Pivo se přímo z cisterny stáčí do nepropustného sterilního vaku, který je uvnitř tanku. Pivo se přitom nedostává do kontaktu se vzduchem ani dalšími plyny. Pivo je ale zároveň standardně nasycené oxidem uhličitým.

Pivo v tanku má záruční dobu jedenadvacet dní. V praxi to tedy znamená, že od napuštění tanku z cisterny ho musí hosté do tří týdnů vypít. V hospodě je zpravidla několik tanků, aby je bylo možné za uvedenou dobu úplně vyčepovat a poté vždy tank vyčistit a mezitím šlo z jiného tanku stále čepovat pivo.

Sanitace je základ, a je jí potřeba věnovat velkou pozornost. Tank je třeba pořádně vypláchnout a vyčistit. Musíme to udělat dokonale, aby v něm nezůstal prach nebo další nečistoty, někdy i nějaké to deci piva. Nekvalitně provedená sanitace dokáže znehodnotit celou várku piva.

Při čepování piva je toto z tanku vytlačováno vzduchem, který je vháněn kompresorem mezi vak a stěnu tanku. Ne nadarmo se říká, že sládek pivo vaří a výčepní ho dělá. Ale ať už je pivo ze sudu, nebo z tanku, potřebuje péči.

Slovník výčepního

  • Jehla – Součástka, která se zaráží do tanku s pivem.
  • Půlměsíc – Součástka, kterou se utahuje jehla. 
  • Lucerna – Průhledná koncovka, která se nasazuje na každý konec pivní hadice a lze na ní dobře pozorovat, zda už pivo teče. 
  • „PéÚčko“ – Pilsner Urquell. 
  • „Géčko“ – Gambrinus. 
  • Rozborka – Rozložení kohoutů na všechny drobné části. 
  • Sborka – Složení všech částí do jednoho celku. 
  • Python – Soubor několika hadic v izolaci (od anglického slova hroznýš). 
  • „Osedlat si.“ – Udělat věci tak, že fungují. 
  • „Postavit se za kolíky.“ – Postavit se za pípu, čepovat pivo. 
  • „Staráč“ – Staropramen
  • Tasting – Ochutnávání jídel před jejich servírováním hostům. 
  • Hladinka – Nejoblíbenější varianta čepovaného piva. Za ideální se pak považuje tří- až čtyřcentimetrová pěna, která si uchovává zhruba osmdesát procent oxidu uhličitého. 
  • Šnyt – Malé pivo ve velké sklenici. Má větší říz než hladinka a jeho bohatá a hustá pěna brání rychlému úniku oxidu uhličitého. Pivo zabírá ve sklenici zhruba třetinu obsahu, třetinu zabírá pěna a třetina zůstává prázdná. 
  • Mlíko – Obsah sklenice je tvořen jen pěnou. Je výrazně sladší a jemnější, připomíná šlehanou smetanu a má menší říz. I proto si ho s oblibou objednávají hlavně ženy. 
  • Čochtan – Obrácené mlíko. Je to pivo bez pěny. Pivo je hodně hořké, má největší říz a plnou dávku oxidu uhličitého. Je vhodné pro sportovce. Doporučená konzumace je max. 2 piva, pak může způsobit bolesti břicha.
  • Zlato – Pivo.

Unikátní tankový systém čepování piva v pražské O2 aréně

V O2 aréně byl už v průběhu výstavby instalován unikátní systém pivního hospodářství, který od počátku existence haly spravuje společnost Pivovary Staropramen. Systém je výjimečný i ve světovém měřítku. Díky němu může být během 15 minut načepováno až 30 tisíc piv čerstvého nepasterizovaného tankového Staropramenu.

Myšlenka a realizace tohoto pivního hospodářství je ryze českou záležitostí. Celý systém byl vymyšlen v Česku a zakázku zpracovaly tuzemské firmy. Zadání bylo jednoduché – umožnit každému návštěvníkovi tehdejšího hokejového mistrovství, aby si během přestávky mohl dát pivo.

Aby hala nebyla zatížena neustálým převážením KEG sudů, byla zvolena ve světě výjimečná technologie. Celý systém je kompletně vyrobený z nerezového materiálu a skládá se ze čtyř hlavních ležáckých tanků, osmi okruhů a 2,7 kilometru pivních trubek. Většina jeho částí je pečlivě uschovaná v útrobách haly. Pivní potrubí je zabudované ve zdech. Zakončuje jej 168 rychlovýčepů a 24 standardních výčepů.  Sytém zvládne natočit přes 30 000 piv za patnáct minut.

Kvalita piva je velmi důležitá. Do haly se tak díky použité tankové technologii vozí nepasterizovaný Staropramen Světlý. Ten je přitom do haly přivážen cisternou s tanky čerstvý přímo z pivovaru. Ten je od haly vzdálen jen necelých 10 km. Čerstvost je přitom pro pivo klíčovou kvalitativní vlastností. Blízkost pivovaru také umožňuje flexibilně reagovat na poptávku v hale.

Aby mohl být systém v hale v permanentním režimu údržby, má Staropramen v hale trvale svého správce pivního hospodářství, který o něj denně pečuje.

Vyprodaný koncert nebo sportovní utkání, to je zhruba 17 tisíc návštěvníků. Pokud se jedná o několikadenní akci, znamená to pro pivovar mimořádná opatření. Pro rozsáhlé akce je vždy připraven tým lidí přímo ve smíchovském pivovaru, který zajišťuje logistiku zásobování a kontrolu kvality piva. Posílena bývá i obsluha pivního hospodářství přímo v hale.

Lze to nazvat pivní pohotovostí jak v pivovaru, tak na místě. Pro takovýto typ akce jsou vždy připraveny do detailu propracované pracovní postupy. Pro každou možnou situaci  je zpracován záložní plán včetně záložní technologie čepování piva. Vše proto, aby si každý návštěvník mohl dopřát kvalitní pivo včas.

U mimořádných akcí zaváží pivovar pivo i dvakrát denně. Tankové pivo je pak na místě vždy ve správnou dobu. Například prodej piva během jednoho zápasu mistrovství lze přirovnat k prodeji piva velké hospody za měsíc.