Triple sec – Pomerančový likér

Triple sec je obecný termín pro pomerančové likéry, které vznikly ve Francii.

Obsahují 15–40% objemu alkoholu. Triple sec se řadí k bitterům.

Vyrábí se macerací sluncem vysušené pomerančové kůry v alkoholu po dobu nejméně 48 hodin, než se následně provede třístupňový destilační proces. 

Triple sec se jen velmi zřídka konzumuje čistý, ale používá se k přípravě mnoha populárních míchaných nápojů, jako jsou například Margarita, Cosmopolitan, Long Island Iced Tea a Mai Tai  a mnoha dalších.

Lze ho použít i jako digestiv.

Název triple sec

Název souvisí s procesem jeho destilace. Sec znamená ve francouzštině „suchý“ nebo „destilovaný“ a „trojnásobek“ odkazuje na počet destilací použitých k jeho výrobě.

Tedy 3x destilovaný.

Historie triple sec

Triple sec je populární již více než 150 let. 

Holandská východoindická společnost představila pomerančový likér vyrobený ze sušené pomerančové kůry z karibského ostrova Curacao. Nazvali ho „likér Curaçao“ a na rozdíl od Triple sec, který obsahuje pouze příchuť pomerančové kůry, má holandská verze přidané bylinky a koření a produkuje se v různých barvách, jako je čirá, oranžová nebo modrá.

Triple sec vynalezl lihovarník Jean-Baptiste Combier a jeho žena Josefína v roce 1834, v jejich kuchyni ve městě  Saumur ve Francii jako reakci na úspěch likéru Curacao.

Pomerančový likér stále stoupal na popularitě poté, co Holanďané představili Curacao, a Combierovi se snažili vytvořit verzi, která by měla tomuto ovoci co nejblíže, chtěli, aby byl ostrý a čistý, přičemž hlavním rysem byly pomerančové esenciální oleje, které jsou obsaženy v kůře plodů

Aby toho dosáhla, rodina Combierů použila hořké pomeranče pocházející z Haiti a sladké pomeranče pocházející ze španělské Valencie k vyvážení chuti.

Likér byl vyroben sušením různých druhů pomerančových slupek na slunci. Po nejméně 48 hodinách macerace začali tuto směs destilovat v měděných nádobách. Nakonec je podrobili třetí destilaci, aby vyčistili chuť.

V roce 1875 Cointreau vytvořil svou verzi triple sec a stává se jednou z nejpopulárnějších značek. Triple sec získal popularitu a byl široce známý v roce 1878; na výstavě Universelle z roku 1878 v Paříži několik palíren nabízelo „Curaço triple sec“, stejně jako „Curaço doux“.

Výroba triple sec

Triple sec je vyroben z neutrálního alkoholu . Destilát se obvykle vyrábí ze základu, který je vytvořen z řepného cukru, což mu dodá silnější chuť. 

Pomeranče se pak sklízejí, když je jejich slupka ještě zelená aby plně nedozrály, tímto postupem éterické oleje zůstávají v slupce a ne v dužině ovoce; to dodává triple sec jeho velice intenzivní chuť. Sušené pomerančové slupky se poté několik dní macerují v neutrálním alkoholu 96% ABV (poměr alkoholu k objemu), přičemž se extrahují přírodní oleje. 

Poté se likér dvakrát destiluje a může být smíchán s více neutrálním alkoholem, řepným cukrem a trochou vody. Tento proces vytváří lihovinu, která má velmi silnou a výraznou pomerančovou příchuť.

Likér má většinou neutrální čirou barvu (ale to není vždy pravidlem) a výrazné ovocné aroma.

Varianta triple sec

Variantou triple sec je likér Grand Marnier, který ale jako základ používá brandy – konkrétně koňak, což mu dodává výraznou těžší a zemitou chuť.

Pomerančových likérů je nepřeberné množství a pokud máte v úmyslu doma připravovat koktejly, měl by být minimálně jeden stále ve vašem domácím baru.

Název triple sec se v barmanském slangu vžil pro všechny pomerančové likéry bez rozdílu značky a konkrétního výrobního postupu.