Třísloviny ve vínech 2/2 – Praktické příklady

Červená vína s nízkým obsahem tříslovin

Barbera

Tato krásná odrůda se primárně pěstuje v Piemontu v severní Itálii a nabízí lehká ovocná vína s krásnými tóny višní, lékořice a ostružin. Vůně lékořice a kůže doplňují lahodnou chuť višní a červeného ovoce. Lidem citlivým na tříslovny by se italské lahve nemusely líbit tolik, jako ty americké a australské.

Bobal

Bobal je suchu odolná, pozdně dozrávající odrůda, které se daří v podnebí jižního Španělska. Je plná bombastických borůvkových a malinových tónů. Víno je ovocné s jemnými tóny lékořice. Někdy se míchá s Tempranillo, aby se zlepšil charakter a struktura vína. Bobal má nižší obsah tříslovin než španělská vína Rioja a Monastrell.

Bonarda

Jedná se o Bonardu z Argentiny (nikoli italskou Bonardu), s výrazným černým třešňovým ovocem, středně nízkými tříslovinami (díky výrobě vína) a nádechem hořkosti. Bonarda se často míchá s Malbecem.

Cabernet Franc

Pokud máte rádi Cabernet, tak tenhle je nejméně tříslový z Cabernetů. Cabernet Franc ze Spojených států, Itálie a Argentiny má krásnou chuť červených bobulí a obvykle méně tříslovin než francouzský Cabernet Franc. Pěstuje se převážně na jihu Francie v Languedoc-Roussillonu, kde je oblíbeným partnerem při míchání s odrůdou Grenache.

Ciliegiolo

Velmi vzácná červená italská odrůda, jejíž jedním z rodičů je Sangiovese, má krásnou chuť po třešních. Většinou se pěstuje v Ligurii, Toskánsku a Umbrii.

Cinsault

Pěkně květinově červená, s tóny malin, višní a fialek a nízkými tříslovinami. Je však těžké najít ho jako jednoodrůdové víno, objevuje se často v cuvée, zejména v jižní části údolí řeky Rhôny v Châteauneuf-du-Pape (s odrůdami Grenache, Syrah a Mourvèdre).

Dolcetto

Tato italská modrá odrůda produkuje vína s vysokým obsahem kyselin a alkoholu. Pevné třísloviny jsou změkčeny během procesu kvašení. Hrozny Dolcetto jsou odolné vůči extrémním klimatickým podmínkám a jsou vysazovány ve vyšších nadmořských výškách v italském regionu Piemont, Austrálii a Spojených státech. Primární chuťové tóny vína hořká čokoláda, maliny a borůvky jsou následovány jemnými tóny švestek a lékořice.

Etna Rosso

Toto víno, známé jako „středomořská Burgunda“, je ovocné s lehkým tělem vyrobené z odrůdy Nerello Mascalese. Hrozny pochází z oblasti kolem sicilské sopky Etny v Itálii a nedávno si znovu získala popularitu. Etna Rosso má nízké třísloviny, je jemně sladké víno s příjemnou kyselinku (podobně jako Pinot Noir.) Delikátní víno představuje aroma koření, kůže a lékořice s příchutí třešní a bobulí.

Frappato

Odrůda Frappato produkuje lehké víno s nízkým obsahem taninů, ale používá se také v komplexních směsích s odrůdou Nero d’Avola. Víno pochází ze Sicílie, má vyváženou kyselinku a neodolatelnou jahodovou a zemitou chuť.

Gamay

Neznáte? Ale znáte. To je Beaujolais! Z odrůdy Gamay se vyrábí vína s nízkým obsahem tříslovin a vysokou kyselinkou – tóny nakyslého červeného ovoce a borůvek, ale také s výrazným hořkým tónem, téměř jako pivoňka nebo pampeliška, v závěru. K výrobě vína Gamay používá vinař celé hrozny, které procházejí karbonickou macerací.

Grenache / Garnacha

Toto je krásné ovocné malinové víno s jemnými tóny kandované pomerančové kůry. Grenache může mít třísloviny, ale cenově dostupnější lahve obvykle vykazují mnohem méně taninů. Hledejte španělské směsi Garnacha nebo Grenache z Roussillonu ve Francii.

Lambrusco

Skupina odrůd z kraje Emilia-Romagna v Itálii produkuje ovocná, šumivá červená vína. Existuje několik variací hroznů Lambrusco s různými úrovněmi obsahu tříslovin. Při nákupu Lambrusca s nízkým obsahem tříslovin dávejte pozor na správnou odrůdu hroznů. Obecně lze říci, že nejvíce tříslovin má Lambrusco Grasparossa a nejméně Lambrusco di Sorbara. Šumivé víno Lambrusco di Sorbara je suché s příchutí bobulí a zemitými podtóny.

Malbec

Malbec má ve skutečnosti střední obsah tříslovin, ale díky své ovocné povaze nechutná nijak zvlášť hořce nebo tříslově. Hledejte spíše Malbecy z jihoamerického kontinentu než např. francouzské. Malbec z Argentiny, Chile nebo Uruguaye je dobrá volba pro ty, kteří se chtějí vyhnout hořké chuti.

Merlot

Merlot není víno s úplně nízkým obsahem tříslovin, ale často se vyrábí tak, že výsledný objem tříslovin nízký je.

Pinot Noir

Odrůda Pinot Noir pochází z oblasti Burgundska ve Francii, ale pěstuje se také v Austrálii, Kanadě, Novém Zélandu, Jižní Africe a Spojených státech. Jedná se o velmi populární víno s příchutí červeného ovoce a s návykovým buketem lékořice a koření s intenzivními tóny třešní, ostružin a tmavé čokolády. Pinot Noir je modrá odrůda, ze které se vyrábí lehká až středně plná vína s nízkým obsahem tříslovin. Právě to z něj také dělá skvělý doplněk do některých cuvée a jedná se jednu z povolených odrůd na výrobu Champagne.

Schiava

Schiava je jedno z nejsladších vín s lehkým tělem s nízkým obsahem tříslovin. Přezdívá se mu „cukrová vata“ a sdílí několik podobností s Pinot Noir, ale má více kandovanou, parfémovanou vůní. Víno se primárně vyrábí v severní Itálii a Německu z odrůdy Schiava (v Německu Trollinger). Může se pochlubit ovocnou chutí s příchutí jahod a cukrové vaty a nízkým obsahem alkoholu.

Valpolicella

Italské Veneto je jejím domovem, zde se pěstují především hrozny Corvina. Tato vína mají tóny višní, skořice a čokolády, jemnou hořkost připomínající rohovník nebo zelené mandle. Pokud vás zajímá ovocnější styl s tóny sušených jahod a hřebíčku, hledejte víno Valpolicella Ripasso.

Párování jídla a červených vín s nízkým obsahem tříslovin

Vína s nízkým obsahem tříslovin, jako je Pinot Noir, mají lehký charakter, díky kterému se perfektně hodí k pokrmům, kde hrají prim houby. Dále se pak tato vína hodí k pečené rybě, francouzskému sýru comté, těstovinám, pečenému kuřeti, kachně a grilovanému masu – především k vepřovému a jehněčímu.

Červená vína s vysokým obsahem tříslovin

Tannat

Nejrozšířenější odrůda révy vinné v Uruguayi. Tannat je známá tím, že má jedny z nejvyšších polyfenolů ze všech červených vín.

Sagrantino

Vzácný poklad ze střední Itálie. Sagrantino se vyznačuje, stejně jako Tannat, extrémním obsahem tříslovin.

Petite Sirah

Původně francouzská odrůda Petite Sirah se nyní z velké části vyskytuje v Kalifornii. Ochutnejte blend odrůdy Petit Sirah a Zinfandelu (tedy Primitiva).

Nebbiolo

Jedna z nejlegendárnějších italských odrůd Nebbiolo se může pochlubit vysokým obsahem tříslovin, a přitom má stále jemnou vůni.

Cabernet Sauvignon

Tohle odrůdu znáte velmi dobře. Cabernet Sauvignon je nejrozšířenější odrůda na světě známá vysokými tříslovinami a vysokým potenciálem zrání.

Petit Verdot

Petit Verdot je známý jako jeden z červených hroznů v Bordeaux, nabízí květinový, hladký pocit tříslovin.

Monastrell

Odrůda populární ve Španělsku a Francii, Monastrell (aka Mourvèdre) je velmi výrazná odrůda s kouřovými tóny a vysokými tříslovinami.

Párování jídla a červených vín vysokým obsahem tříslovin

Svíravost tříslovin je dokonalým partnerem pro bohatá, tučná jídla. Například tanin prořízne intenzivní masité bílkoviny suchého vyzrálého tuku a mramorovaného steaku a umožní, aby se objevily jemnější chutě vína i jídla. Molekuly tříslovin se ve skutečnosti vážou na bílkoviny a další organické sloučeniny v potravě a odstraní je z vašeho jazyka.

Nebbiolo je jedna z těch odrůd, které mají přirozeně, nevyhnutelně a neomluvitelně vysoký obsah tříslovin. První doušek nebo dva mohou vám sevřít ústa, vaše dásně budou pulzovat a vaše ústa zůstanou suchá. To může být šokující, pokud to nečekáte.

Jiní, ať už z tvrdohlavosti, masochismu nebo intuitivního tušení, že by se mohlo objevit něco, co opravdu stojí za to, se usadí a zakousnou se do na dřevěném uhlí ugrilovaného steaku, který je pokapaný extra panenským olivovým olejem a ochucený čerstvě mletým pepřem a maldonskou solí. Posíleni steakem si dají další doušek vína. V tento okamžik to všechno dává smysl.

Všechny díly