Vinařské oblasti Albánie
O albánském vinařství
Klimatické podmínky v Albánii jsou pro pěstování vinné révy příznivé, kvalita a složení půdy jsou v zemi velmi rozdílné. V některých oblastech se vinná réva pěstuje na vinohradech s půdou lehkou a úrodnou, jinde jsou půdy písečné, těžké nebo zvětralé.
Albánie je malá evropská země na pobřeží Jaderského moře, která leží na severu mezi Kosovem a Černou Horou, na jihu sousedí s Řeckem.
Historie albánského vinařství
Historie pěstování vína v Albánii je jednou z nejdelších v celé Evropě a vinohradnictví je v Albánii známé již z období antiky. V posledních stoletích bylo pěstování vinné révy v Albánii vlivem islámu na ústupu. Tradici vinařství však v Albánii zcela nepřerušila ani islámská víra, ani napadení albánských vinic révokazem v roce 1933, ani více než 40 let trvající vláda komunismu.
V posledních letech probíhají v Albánii mnohé programy na rozvoj kvality a výnosů vinohradnictví a vinařského průmyslu. Vinná réva se v Albánii pěstuje jednak pro produkci stolních hroznů, hroznové šťávy pro potravinářský průmysl, tak i pro výrobu vín a destilátů, jako jsou brandy (pod místním názvem Raki) nebo koňaky Skanderbeg.
Albánské vinařské oblasti
Vinařské oblasti Albánii jsou rozděleny do čtyř částí, které se liší podle nadmořské výšky.
- Pobřežní oblasti
(do 300 m n. m.) Zde se pěstují především modré stolní odrůdy a odrůdy pro výrobu dezertních vín.
- Pahorkatiny
(300 až 600 m n. m.) Zde se pěstují také moštové odrůdy na výrobu bílého i červeného vína.
- Podhorské oblasti
(600 až 800 m n. m.) Zde se pěstují převážně bílé odrůdy.
- Horské oblasti
(800 až 1000 m n. m.) Zde se pěstují jak odrůdy pro výrobu bílých vín, tak i hrozny na sušení (rozinky), například odrůdy Sultania a Kišmiš červený a bílý.
Odrůdy vín pěstovaných v Albánii
Vinných odrůd je v Albánii zastoupeno skutečně mnoho. Stovky odrůd jsou původní.
Nejvýznamnější bílé odrůdy jsou: Debin e bardhe, Pules a Shesh a Berdhe.
Z červených vín pak odrůdy Debin e zeze, Kallmet, Sheshizi, Serin a Vlosh. Odrůdy Shesh a Bardhe a Sheshizi představují více než 1/3 celkové produkce Albánie. První z nich má nízké výnosy, ale bohaté aroma a druhé je vhodné k výrobě archivních vín. Kallmet je znám u nás pod maďarským synonymem Kadarka.
Z mezinárodních odrůd je zde rozšířené pěstování bílých odrůd jako jsou Aligote, Dimiat, Muscat Blanc, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tocai friulano, Trebbiano.
Z červených odrůd je to zejména Cabernet Sauvignon, Mavrud, Merlot, Pamid, Prokupac, Rulandské modré, Vranac. Pro vývoz se typově produkují hlavně sladká vína. Kvalitou jsou mnohá albánská vína a koňaky na světové úrovni. V Albánii se vyrábí ročně cca 20 milionů litrů vína.