Vinná degustace 3/3 – Komplexnost
Celkové hodnocení vína vnímáním chutí
Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin.
Chuť vína podle plnosti
- prázdné – víno bez chuti
- krátké – krátký chuťový vjem
- lehké – nižší obsah alkoholu i extraktu ve víně, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování
- řídké – vínu chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů
- plné – všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy a vyrovnány
- dlouhé – víno nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti
- extraktivní – plné víno s výrazně působícím vjemem extraktivních látek, přitom odrůdově charakteristické
- tělnaté – objem plnosti a harmonie, většinou s poněkud vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
- těžké – vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru
- kypré – vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína
- robustní – již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti
- bohaté – vyzrálé, plné, harmonické
Chuť vína podle obsahu alkoholu
- alkoholické – více než 12 % (obj.) alkoholu
- nízkoalkoholické – víno je potřeba stabilizovat proti zákalům
- ohnivé – pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu
- lihovité
Chuť vína podle obsahu kyselin
- tvrdé – kyseliny vynikají nad ostatní složky vína
- ostré – mladé víno, které je na jazyku štiplavé
- hladké – kyselina odpovídá ostatním složkám
- měkké – nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně
- fádní – velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití
- škrablavé – palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin
- ocelové – tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné
Komplexní hodnocení vína
- rozbité – jednotlivé složky vína jsou narušeny
- drsné – vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin
- živé – mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin
- tupé – čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami
- distinguované – jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje
- ploché – obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly
- jemné – příjemné, méně výrazné
- svěží – harmonické s příjemnými kyselinami
- řízné – harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami
- jadrné – extraktivní
- pitelné – pobízející k pití
- vyrovnané – má složky v dobrém poměru
- pěkné – lehčí, harmonické
- dokonalé – plné, harmonické, extraktivní
- elegantní – vyzrálé, harmonické
- vyzrálé – na vrcholu své jakosti
- dobře vyvinuté – zralé víno
- hladké – plné, harmonické
- hebké – červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí
- sametové – plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy
- šťavnaté – harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností
- harmonické – všechny složky vína jsou v souladu
- urozené – víno z nejlepších poloh
- noblesní – jakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem
Všechny díly