Vinná degustace 3/3 – Komplexnost

Celkové hodnocení vína vnímáním chutí

Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin.

Chuť vína podle plnosti

  • prázdné – víno bez chuti
  • krátké – krátký chuťový vjem
  • lehké – nižší obsah alkoholu i extraktu ve víně, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování
  • řídké – vínu chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů
  • plné – všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy a vyrovnány
  • dlouhé – víno nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti
  • extraktivní – plné víno s výrazně působícím vjemem extraktivních látek, přitom odrůdově charakteristické
  • tělnaté – objem plnosti a harmonie, většinou s poněkud vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
  • těžké – vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru
  • kypré – vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína
  • robustní – již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti
  • bohaté – vyzrálé, plné, harmonické

Chuť vína podle obsahu alkoholu

  • alkoholické – více než 12 % (obj.) alkoholu
  • nízkoalkoholické – víno je potřeba stabilizovat proti zákalům
  • ohnivé – pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu
  • lihovité

Chuť vína podle obsahu kyselin

  • tvrdé – kyseliny vynikají nad ostatní složky vína
  • ostré – mladé víno, které je na jazyku štiplavé
  • hladké – kyselina odpovídá ostatním složkám
  • měkké – nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně
  • fádní – velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití
  • škrablavé – palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin
  • ocelové – tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné

Komplexní hodnocení vína

  • rozbité – jednotlivé složky vína jsou narušeny
  • drsné – vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin
  • živé – mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin
  • tupé – čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami
  • distinguované – jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje
  • ploché – obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly
  • jemné – příjemné, méně výrazné
  • svěží – harmonické s příjemnými kyselinami
  • řízné – harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami
  • jadrné – extraktivní
  • pitelné – pobízející k pití
  • vyrovnané – má složky v dobrém poměru
  • pěkné – lehčí, harmonické
  • dokonalé – plné, harmonické, extraktivní
  • elegantní – vyzrálé, harmonické
  • vyzrálé – na vrcholu své jakosti
  • dobře vyvinuté – zralé víno
  • hladké – plné, harmonické
  • hebké – červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí
  • sametové – plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy
  • šťavnaté – harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností
  • harmonické – všechny složky vína jsou v souladu
  • urozené – víno z nejlepších poloh
  • noblesní – jakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem

Všechny díly