Vinné vůně 3/3 – Zahradní ovoce

Vůně vína představují nekonečnou směsici různých odstínů. Mnohdy je těžké vůni při degustacích správně přiřadit. V tomto článku se zaměříme na vůně zahradního ovoce.

Představte si, že máte před sebou právě otevřenou neznámou láhev vína, vychlazenou na správnou teplotu.

Nalijte si, jen málo, do větší sklenice, lehce sklenicí zakružte aby se rozvinula vůně, zavřete oči a přivoňte si, nejprve velmi zlehka, potom nasajte více vzduchu a analyzujte ho.

Zkuste pojmenovat vůni, kterou ucítíte jako první. Dlouho nepřemýšlejte, měla by vám hned přijít na mysl, hned vás napadnout. Dokážete jí pojmenovat a správně přiřadit?

Někdy je to pro laiky opravdu těžké, tímto se zabývají odborní degustátoři.

Pokud chcete víno vychutnat jiným smyslem než chutí, zapojte čich. Vůně vína představuje směs různých vůní. Některé víno je cítit po meruňkách, jiné po třešních, jahodách či černém rybízu. Můžete v něm ucítit ale i netradiční aroma jako koření čokoládu, exotické ovoce a mnoho dalšího.

Vůně zahradního ovoce

  • Angrešt 

Tuto netradiční sladkokyselou vůni můžete ucítit v novozélandském sektu Sauvignon blanc

  • Broskev

Jemná vůně broskve je charakteristická pro svěží mladá bílá vína. Můžete ji najít  v Sauvignonu, Ryzlinku rýnském, nebo ve víně s nízkým obsahem alkoholu Cap Soleil, kde je vůně broskve opravdu výrazná.

  • Černý rybíz

Teplé, ovocné aroma najdete v mnoha odrůdách převážně červených vín, například Pinot noir, Cabernet Sauvignon, nebo Rulandském modrém. Pokud si toto vůni chcete opravdu vychutnat, degustujte vynikající australské víno Cabernet Sauvignon z oblasti Coonawarra.

  • Červený rybíz

Tuto svěží, čerstvou, lehkou, aromatickou vůni nalezneme především u vín s kyselinkou. Tóny červeného rybízu najdete například ve víně Frankovka.

  • Hruška

Jemné hruškové aroma často doprovází vůně vanilky. Nachází v mnoha bílých a šampaňských vínech s likérovým charakterem. Například Chardonnay. Najdete ji ale i ve zralých Ryzlincích rýnských.

  • Jablko

Toto typické aroma naleznete u většiny bílých vín. Hrozny totiž obsahují kyselinu jablečnou. V buketu jsou výrazné  u mladých a svěžích bílých vín jako Ryzlink rýnský a Chardonnay. Pokud vás láká konkrétně zelené jablko zkuste, který je výrazně cítit v kabinetním suchém bílém Ryzlinku vlašském.

  • Jahoda

Vůně jahod je přítomna převážně v růžových a mladých červených vínech. Voní buď po čerstvých jahodách, nebo po jahodovém džemu. Záleží na stáří vína. Můžete ji zaznamenat například u Pinot noir rosé, nebo u Frankovky rosé.

  • Meruňka

Je dost podobná broskvové vůni. Ucítíte jí v suchých bílých vínech, ale i ve sladkých ušlechtilých vínech. Například v odrůdách Ryzlink rýnský, ale i Rulandské modré. Najdete ji ale také v růžovém víně Pinot noir rosé.

  • Třešeň a višeň

Třešňová vůně vyskytuje u mladých červených vín. Výrazně je cítit například ve víně Rulandské modré, nebo u Frankovky rosé. Višeň se nachází například v odrůdě Zweigeltrebe.

  • Švestka

Švestkové aroma je nejvíce výrazné v červených vínech z teplých pěstitelských oblastí. Tato vůně je hodně podobná kouři. Můžete ji najít ve vínech Malbec, Coleccion z produkce Michel Torino, nebo proslulých vínech Malbec z vinařství Vinařství Valentin Bianchi.

  • Ostružiny a jiné lesní plody

Tuto intenzivní sladce ovocnou vůni (někdy připomínající zavařené borůvky) najdeme většinou v červených vínech. Pokud jste příznivcem lesních plodů určitě ochutnejte víno Merlot, nebo skvělé zemské suché víno Zweigeltrebe.

Všechny díly