Vinné vůně 2/3 – Koření a čokoláda

Vůně vína představují nekonečnou směsici různých odstínů. Mnohdy je těžké vůni při degustacích správně přiřadit. V tomto článku se zaměříme na vůně koření a čokolády.

Představte si, že máte před sebou právě otevřenou neznámou láhev vína, vychlazenou na správnou teplotu.

Nalijte si, jen málo, do větší sklenice, lehce sklenicí zakružte aby se rozvinula vůně, zavřete oči a přivoňte si, nejprve velmi zlehka, potom nasajte více vzduchu a analyzujte ho.

Zkuste pojmenovat vůni, kterou ucítíte jako první. Dlouho nepřemýšlejte, měla by vám hned přijít na mysl, hned vás napadnout. Dokážete jí pojmenovat a správně přiřadit?

Někdy je to pro laiky opravdu těžké, tímto se zabývají odborní degustátoři.

Vůně koření

  • Skořice

V našich krajích máme skořici neodmyslitelně spojenou s vůní svařeného vína a zimních trhů. Ač ji používáme především jako koření, její aroma je i neodmyslitelnou součástí některých druhů vín a koňaků. Látky obsažené ve skořici nás dokáží vnitřně zahřát a rozproudit krev v našich žilách. Mají celkově povzbuzující účinek na naše tělo i mysl, zahánějí chmury, zlepšují náladu a působí jako přírodní afrodiziakum. Proto byste měli, a nejenom kvůli posledně zmíněnému, vyzkoušet Tramín červený, který se vyznačuje intenzivní skořicovou vůní.

  • Vanilka

Vůně A jaké by to byly kořeněné vůně bez vanilky? Její vůně je vábně sladká, jemně kořeněná a teplá a navozuje pocit okouzlení. Je používána k uklidnění, při poruchách spánku, depresích a také jako vůně pomáhající odstranění náklonnosti k alkoholismu a drogám. A jelikož všichni dobře víme, že víno není alkohol ale lék, doporučujeme vyzkoušet některé z barikových vín, pro než je aroma vanilky typické. Například Frankovku barrique, v jejíž vůni se snoubí vanilka a skořice s tóny tmavého lesního ovoce a studeného kouře.

  • Badyán

K zimním svátkům také neodmyslitelně patří perníčková vůně badyánu. Hvězdicovitý plod pochází z malého, stále zeleného stromu – badiánovníku pravého. Voní a chutná jako anýz, ale je výraznější a sladší. Velmi často slouží k dochucení svařeného vína, ale můžete ho také identifikovat u moravského vína Irsai Oliver, které má velmi bohatou a vrstevnatou vůni.

  • Hřebíček

Víte, že hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato? Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Vyznačuje se nasládlou chutí, často přecházející do hořké. Teplá, pronikavá a exotická vůně tohoto koření je podmanivá a vzrušující. Ne nadarmo je hřebíček považován za afrodiziakum, jehož aroma probouzí naše smysly. Ochutnejte výběrový Merlot z řady Max reserva špičkového chilského vinařství Errazuriz, jehož atraktivní rubínová barva a vůně připomíná zralé červené ovoce jako například třešně doplněné dotekem karamelu společně s jemným kořením hřebíčku a vanilky.

  • Zázvor

Kořeněné aroma zázvoru. Čerstvý kořen má intenzivní chuť s citrusovým nádechem. Méně výrazná je vůně zázvoru sušeného a mletého, který se nejčastěji používá k přípravě tradičních zázvorek. V poslední době se těší stoupající oblibě po celém světě zázvorové pivo, které se vyrábí z nejjemnějších kořenů čínského zázvoru a které je na našem e-shopu také k dostání. Aroma vyšší ostrosti, která připomíná
čerstvý zázvor, můžete najít i ve víně, například v Ryzlinku vlašském.

  • Anýz

Již ve středověku byl anýz znám po celé Evropě. Olejem z nažek anýzu se dochucuje velké množství likérů, které můžete ochutnat třeba právě o Vánocích. Ve Francii jsou to například pastis, anisette a pernod a také různé aperitivy. A navíc se odpradávna věřilo, že užívání anýzu zbavuje lidi mrzutosti, zkuste to tedy vyzkoušet třeba právě o letošních Vánocích s láhví Cabernet sauvignon, z Vinařství Santa Helena, jenž byl vyrobený z hroznů vypěstovaných v údolí Colchagua. Víno má intenzivní svěží aroma bobulového ovoce, především černého rybízu. V jeho chuti jsou v harmonii ovocné tóny s anýzem, vanilkou a čokoládou.

  • Čokoláda

Hořká čokoláda a elegantní víno představují dokonalou kombinaci, která vám přinese naprosto jedinečný požitek nejen o Vánocích. Víno i čokoláda nabízí velké množství chutí a vůní. Jejich rozsah je velmi rozmanitý a sahá od květinové chuti, přes kořeněnou až po lehce pikantní. Proto si ve vínech, která obsahují aroma čokoláda, každý najde to své. Pro jejich plnou a zralou chuť jsou častými společníky našich večeru. Ochutnejte například Zweigeltrebe či Merlot, která jsou typicky tmavě rubínové barvy a osloví vás příjemnou komplexní vůní drobného tmavého lesního ovoce, hořké čokolády, višní v čokoládě a jemného tónu vanilky.

  • Kokosový ořech

Vůně kokosu dochucuje velké množství likérů, které jsou během vánočních svátků nejčastějším aperitivem. Málokdo ale tuší, že vůni kokosu můžeme nalézt i ve velkém množství vín. Touto vůní disponuje například i víno, jenž získalo ocenění Král vín České republiky 2014, Pálava. Její plná a extraktivní chuť je silně aromatická po levandulích a přezrálých meruňkách s dozvukem vůně mandarinek a kokosu.

Existuje ještě spousta dalších vůní, které máme spojené s víny. Jsou to nejčastěji vůně exotického i zahradního ovoce, jakými jsou například pomeranč, mandarinka, ananas a jablko. O jejich využití si můžete přečíst v ostatních dílech našeho seriálu o vůních vína.

Všechny díly