Vybíráme sklenice na víno 2/2 – dle druhu vína
Výběr sklenice podle typu a odrůdy vína
Someliéři rozlišují tři základní typy sklenic na víno a to sklenice na bílé, červené a šumivé víno, které se v závislosti na charakteru vína liší tvarem a objemem.
Sklenice na bílé a růžové víno
Bílá vína mívají aroma méně výrazná, než vína červená, proto se pro ně nejlépe hodí menší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu. Tyto sklenice mají baňaté tělo a užší protáhlý tvar, který se uzavírá směrem k hrdlu pro správnou kumulaci aromatických látek. Bílé víno podáváme zásadně studené i proto mají tyto sklenice menší objem. Sklenice na bílé víno jsou vhodné i pro víno růžové.
Nejznámější odrůdy bílého vína mají svou vlastní speciálně navrženou sklenici, ze které chutná dané víno nejlépe. Obecně platí, že lehká bílá vína se podávají ve sklenici s kalichem více protáhlým. Těžká a výraznější vína mají kalich kratší a více doširoka.
Sklenice Chardonnay
Sklenice na Chardonnay má širší a více otevřený kalich pro větší provzdušnění vína. Větší otevření kalichu vede víno ke špičce a bokům jazyka, což umožňuje detekovat na patře sladkost a kyselost vína.
Druh vína: Chardonnay a jiná výraznější a vína jako Semillon a Viognier.
Sklenice Sauvignon Blanc
Sklenice na Sauvignon Blanc má štíhlý vysoký zužující se kalich, který zachycuje jemné květinové a ovocné vůně vína přímo do nosu. Užší kalich minimalizuje množství kyslíku, aby víno zůstalo čerstvé. Tvar skla způsobí, že jazyk vytvoří U-tvar, který nasměruje víno ke středu patra pro hladší doušek.
Druh vína : Sauvignon Blanc a jiná lehká až střední, ovocná nebo květinová vína, jako je bílé Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blanc a Pinot Grigio.
Sklenice Riesling
Sklenice na Ryzlink je celkově menší a má vyšší a úzký kalich. Vyšší a zúžený design skla koncentruje ovocné aroma v horní části mísy a dlouhý stonek udržuje víno chlazené. Úzký horní okraj vede víno směrem do středu a k zadní části úst, pro potlačení sladké chuti.
Druh vína: Ryzlink rýnský sladký a jiné sladké odrůdy, například Zinfandel, Sauvignon Blanc a Veltlínské zelené.
Sklenice na červené víno
Červené víno má intenzivnější aroma, proto patří do větší sklenice ve tvaru balónu s širším hrdlem kvůli lepšímu provzdušnění vína. Sklenici je vhodné naplnit zhruba do jedné třetiny, aby bylo možné s vínem zakroužit, aby se z něj lépe uvolnily vůně a aromatické látky.
Sklenice na červené víno mají z pravidla kratší nožku a drží se ve vrchní části. Tyto sklenice rozdělujeme na dva základní druhy podle typu vína a jsou pojmenované podle významných vinařských oblastí ve Francii.
Sklenice Bordeaux
Tvar těchto sklenic je speciálně navržen tak, aby umocnil vůni a chuť červeného vína typu Bordeaux. Sklenice má větší plochu kalíšku, což prodlužuje vzdálenost mezi vínem a ústy a pomáhá lépe rozptylovat etanol. Širší otevření kalíšku nasměruje víno do zadní části úst, minimalizuje hořkost a maximalizuje chuťové spektrum.
Tyto sklenice jsou vhodné pro těžší a plnější odrůdy s vysokým obsahem tříslovin. Patří sem odrůdy Bordeaux všech typů, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Sklenice Burgundy
Sklenice na víno Burgundského typu má širší mísu kvůli hromadění aroma jemných vín s užším vrcholem, který nasměruje víno na špičku jazyka, což umožní detekovat nuance chutí.
Tato sklenice je vhodná pro středně těžká červená vína s vysokou kyselostí a středním až nízkým obsahem tříslovin, vyrobené z odrúd : Pinot Noir, Nebbiolo a Gamay. Známá jako: Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Rulandské modré a Burgundské červené.
Sklenice na sekt a šumivé víno
Používá se v drtivé většině sklenice ve tvaru flétny. Její úzké štíhlé tělo je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatosti pěny při jeho nalévání.
Všechny díly