Základní cukrový sirup – Simple syrup

Při přípravě většiny koktejlů je potřeba cukrový sirup. Je to nezbytná složka a základní barmanská ingredience.

Cukrový sirup je také známý jako základní sirup, protože obsahuje pouze vodu a rozpuštěný cukr, nic jiného. Odtud pochází často užívaný anglický název simple syrup.

Do koktejlů nelze použít sypký cukr, protože ten se v chladném nápoji špatně rozpouští. Koktejly s cukrovým sirupem jsou jemnější a mají lepší konzistenci, neboť se tekutiny lépe smíchají.

Cukrový sirup bychom neměli nahrazovat průmyslově vyráběným ovocným sirupem, protože tento obsahuje mnoho dalších chemických látek, umělá barviva a syntetické příchutě.

Cukrový sirup se dá běžně koupit, ale lze ho i snadno a poměrně levně vyrobit doma, což si dnes ukážeme.

Postup výroby cukrového sirupu

  1. Připravíme si základní suroviny
    • 2 kg cukru
    • 1 litr vody
  2. Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme studenou vodu a necháme rozpouštět při pokojové teplotě.
  3. Nádobu s vodou a částečně rozpuštěným cukrem pomalu ohříváme a za občasného míchání přivedeme do varu.
  4. Pokud se na povrchu tvoří pěna, průběžně jí lžící odstraňujeme, jinak by byl sirup zakalený. Do koktejlů je potřeba čirý.
  5. Cukrový rozvar povaříme 5-6 minut dle požadované hustoty, kterou můžeme regulovat přidáním další vody, pokud se nám zdá příliš hustý a naopak delším vařením, pokud je příliš řídký.
  6. S hustým sirupem se špatně manipuluje, proto je vhodnější uvařit spíše sirup spíše řídký, asi jako tekutější med.
  7. Hotový sirup stočíme do skleněné láhve (použijte trychtýř, jinak si vše opatláte) a necháme vychladnout.
  8. Láhev opatříme nálevkou pro snadnější dávkování.
  9. Sirup je hotov

Sirup lze skladovat v baru, spíži či kuchyni při běžné pokojové teplotě. Jeho trvanlivost je prakticky neomezená.

Volba druhu cukru

Cukr pro výrobu sirupu můžeme v zásadě použít jakýkoliv, ale nemá smysl z toho dělat nějakou velkou vědu – použijte ten nejlevnější, stejně se vám tak jako tak ve vodě rozpustí.

  • řepný
  • třtinový
  • tmavý
  • světlý
  • moučkový
  • krupicový
  • krystalový
  • kostkový

Do většiny koktejlů se však používá sirup světlý. Cukrový sirup se nekazí a můžeme ho používat po dlouhou dobu i k běžnému slazení všech potravin a teplých i studených nápojů.

Pokud by nám sirup zkrystalizoval, lze krystalky rozpustit opětovným zahřáním celé lahve včetně obsahu např. ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě.

Závěr

V recepturách koktejlů se tento sirup běžně nazývá jako simple syrup, základní sirup nebo cukrový sirup. Ve špatných překladech z anglicky psaných receptur pak najdete také název jednoduchý sirup.