Zlatavý francouzský koňak 2/2

Technologie

Jak se tedy zlatavý destilát vyrábí? Nejprve je zapotřebí získat nepitelné, kyselé a velmi nepříjemné víno z odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Ano, paradoxem je, že čím kyselejší víno, tím lepší koňak.

Hrozny se ihned lisují a mošt kvasí po několik týdnů. Vznikne tak kyselé víno s obsahem alkoholu okolo osmi procent, které se ihned destiluje. Zákon pro výrobu koňaku předepisuje dvojí destilaci. Proces probíhá okolo 24 hodin a výsledkem je takzvaná „eau de vie“ (voda života), což je čirý vinný destilát s obsahem alkoholu kolem 72 procent.

Destilát poté putuje minimálně na dva roky do dubových sudů, kde koňak zraje. Sudy musí být vyrobeny ručně a nesmí obsahovat žádný kov, lepidlo nebo chemikálie. Dřevo pro výrobu sudů pochází výhradně z Francie. Než je zpracováno, nechává se po dobu šesti let sušit na vzduchu. Předepsaný objem sudů pro zrání koňaku je 350 litrů. Po uplynutí doby zrání je koňak zředěn vodou na koncentraci 40 procent.

Zrání

O tom, kdy je koňak připraven k lahvování, rozhoduje vždy sklepmistr (blender). Pro udržení standardní chuti se obvykle výsledný koňak míchá z vícero ročníků. Označení na etiketě pak vždy označuje nejmladší koňak ve směsi. Tak například V.S. označuje směs pálenek o stáří od dvou let, V.S.O.P. nebo Réserve od čtyř let a X.O. či Napoléon se užívá pro koňaky starší šesti let. Raritní a sběratelská plnění koňaků lahvovaná při významných výročích jednotlivých producentů mohou ovšem obsahovat i pálenky mnohem starší. 

Kdy a jak použít koňak

Koňak se pije jako digestiv po opulentnější večeři. Podává se k doutníkům, kdy kombinace tabáku a pálenky vzájemně podporuje výraznost chutí. Používá se také v gastronomii, jako součást omáček, k marinování masa, ochucení paštik, ale také je vhodný na flambování masa.

Servíruje se v otevřenějších sklenkách na nízké nožičce při pokojové teplotě. Rozhodně zapomeňte na vžitý mýtus podávání v zahřátých sklenicích. Čím teplejší sklo, tím více z pálenky unikají těkavé látky a požitek z dokonalé chuti se rapidně snižuje.

Příklady výborných koňaků ve své kategorii

Prunier
Cognac V.S.O.P.
Tento koňak se vyznačuje příjemnou vůní ovoce, dřeva a pocítíte v něm i lehkou stopu koření. V chuti je hladký a hřejivý.

Hennessy
Cognac X.O.
Bohatý, tělnatý a komplexní koňak. Kombinace kořeněných vůní dubu a kůže se sladšími tóny květin a zralého ovoce. 

Remy Martin V.S. 
Stáří: 3 roky
Rémy Martin VS – je směs koňaků s průměrnou dobou zrání 3 roky. Ke zrání jsou používány sudy z limousinského dubu, vyrobené ve vlastním bednářství. Tento koňak je vrcholem pyramidy ve své kategorii, lehký, s ovocnými tóny, velmi příznivý poměr ceny a hodnoty.

Remy Martin V.S.O.P.
Stáří: 8 let
Destiluje se z révového vína, které pochází pouze ze dvou nejkvalitnějších a také nejznámějších poloh oblasti Cognac – Grand Champagne ( 60 %) a Petite Champagne ( 40 %). Zrání probíhá po dobu 4 až 12 let v sudech z limousinského dubu, díky němuž získává svou charakteristickou barvu a aroma. Ve vůni se projevují stopy kandovaného ovoce, chuť je zaoblená a lahodná, plná, s příjemnou lehkou ostrostí. Ideální v kombinaci s plísňovým sýrem typu Roquefort

Rémy Martin Coeur de Cognac 
Stáří: cca 10 let
Coeur de Cognac (srdce koňaku) je mimořádně lahodný, svěží a extrémně jemný koňak s chutí zralého letního ovoce. Byl vytvořený pro milovníky unikátní jemnosti a ovocnosti (meruňky, broskve). Speciální pomalá destilace mu dává neobyčejnou hladkost! V tomto koňaku ucítíte vůni kandovaného ovoce, stopy citrusů a koření, v chuti je poněkud tvrdší s alkoholickou koncovkou. 
Orientační cena: 1520 Kč Remy Martin X.O. ExcellenceStáří: 22 let
Tento koňak je lahodnou kombinací více než 300 eaux-de-vie (vinných destilátů, které zpravidla zrají pod dohledem finálního výrobce). Zrání probíhá v rozmezí 10 až 37 let v sudech z limousinského dubu. V chuti, která doznívá déle než 15 minut, ale i ve vůni se projevuje relativně dlouhé zrání v pečlivě vybíraných sudech. RÉMY MARTIN® X.O EXCELLENCE je koňakem velkého a zároveň přístupného zážitku, jenž se projeví nejlépe při dezertu nebo při spojení s doutníkem.

Remy Martin Louis XIII
Stáří: 70 let
Skutečnými znalci je RÉMY MARTIN® LOUIS XIII. často přezdíván KRÁL KOŇAKŮ. Pro jeho destilaci se používá výhradně révové víno z oblasti Grand Champagne. Zrání probíhá v rozmezí 40 až 100 let v sudech z limousinkého dubu. Harmonická vůně, plná chuť a čistá barva tmavého jantaru patří k nezapomenutelným setkáním s tímto klenotem. Jeho karafa je ručně vyrobena ze světoznámého křišťálu Baccarat a uzavírá se po otevření zátkou dekorovanou čtyřiadvacetikarátovým zlatem.

Všechny díly