Víno, zdraví a kalorie
Pojďme si vysvětlit, jak a čím víno působí na lidský organismus.
Příklad z Francie
Přestože velká část Francouzův holduje vínu, pokud jde o srdeční problémy, jsou na tom v porovnání s jinými národy překvapivě dobře. Tvrdí se, že vypít jedno až dvě deci vína denně je pro naše zdraví lepší než abstinovat. Pravidelné pití vína (v rozumném množství) prospívá trávení, krevnímu oběhu, nervové soustavě a těší se z něj dokonce libido! I u vína však platí, že nadměrná konzumace alkoholu účinkuje přesně naopak.
Trávení
Skleničku vína denně při jídle uvítají nejen vaše chuťové buňky, ale také trávicí ústrojí. Mohou za to žaludeční kyseliny, které podporují trávení a jejichž produkci zvyšují právě kyselé složky vína.
Víno navíc funguje jako dezinfekční prostředek účinně likvidující bakterie, jež by ve střevech jinak mohly způsobit zažívací problémy.
Krevní oběh a srdce
Alkohol a fenoly – přesně tyto dvě látky zvyšují hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL). Špatný cholesterol se ukládá na stěnách cév, kde vznikají nánosy, které zužují jejich povrch, což podporuje ukládání krevních destiček. Tak se z pružných cév stávají málo průchodné.
Fenoly zpomalují stárnutí buněk, čímž zabraňují vzniku rakoviny. Obě látky kolují ve víně.
Požívání vína dále snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy, a to tím, že víno zlepšuje srážlivost krve i plynulost jejího proudění. Co se týče srdce, existuje teze, že ti, co se ochuzují o pravidelný požitek z vína, si dobrovolně zadělávají na časnější infarkt. Ačkoliv není mezi Francouzi o živé důkazy této teorie rozhodně nouze, se seriózním vědeckým vysvětlením už je to horší jednoznačná spojitost mezi konzumací vína a oddálením infarktu totiž dosud plně obhájena nebyla.
Při srážení krve a tvorbě sraženin, které ucpávají cévy, je nutný tzv. fibrinogen. Bílé víno fibrinogen snižuje. Po jeho konzumaci dochází k významnému snížení jeho hodnoty v krvi. To by mohlo bránit vzniku krevních sraženin a tím i srdečního infarktu.
Mozek a nervy
Po jedné skleničce jsme uvolnění, po třech svolní a po dvou lahvích schopní leda tak zalézt pod peřinu a usnout? Jak tomu ve skutečnosti je s oním pověstným vlivem vína na naše libido?
Prvním „viníkem“ je hormon estrogen, jehož produkci víno zvyšuje, čímž v nás probouzí ony touhy. Ještě důležitější je serotonin, látka, jejíž obsah v těle má vliv na jeho různorodé funkce, jako jsou paměť, chuť, nálada i pohlavní pud. Důvodem, proč na milostné schůzky bráváme lahev dobrého vína, je krom jeho chuti právě schopnost alkoholu zvyšovat koncentraci serotoninu v těle. Alkohol ve víně má schopnost rozšiřovat krevní cévy a zásobovat mozek větším množstvím kyslíku.
Červenému vínu jsou připisovány protinádorové účinky a působí pozitivně i na kardiovaskulární systém, brzdí stárnutí mozku a udržuje jeho funkce. A obsahuje mnoho antioxidantů.
Správná míra
O pozitivních účincích úměrného pití vína nejsou pochybnosti. Právě v „nalezení správné míry“ však vězí problém. Kolik deci vína představuje denní maximum pro muže a kolik pro ženu? Jaká je hranice obsahu alkoholu, které odrůdy jsou zdravé a které ne?
Tyto faktory totiž nelze opomíjet. Známé rčení „Je víc starých vinařů než starých lékařů“ bychom tedy neměli ani zobecňovat, ani přeceňovat.
Základem „úspěchu“ zůstává zdravý životní styl, jehož součástí, jak už sami víte, může být pravidelná konzumace vína.
Za rozumnou míru je považováno
- 4-6 dl vína u mužů za den
- 2-4 dl vína u žen za den
Víno a kalorie
Kalorie ve víně mohou být navýšeny zbytkovým cukrem. Přesto může mít sladké víno méně kalorií než suché víno. Vše závisí také na procentech objemu alkoholu.
Pro vyznavače zdravého životního stylu, jsou vhodnější druhy vín s 11 až 12 %. Vhodnější je také volba vín suchých. Pokud Vás kalorie hodně trápí, čtěte pozorně etikety. I suchá či polosuchá vína se mohou v množství kalorií lišit. Dále je při sledování kalorií vhodnější sáhnout po vínu suchém. Dietnější jsou i vína bílá. Navíc za tloustnutím podle odborníků nestojí v prvé řadě alkohol, ale spíše fakt, že si ke skleničce dobrého vínka často rádi něco zakousneme, nezřídka uzeninu.
Druh vína | Množství (ml) | kcal |
---|---|---|
Bíle víno | 200 ml | 127kcal |
Červené víno | 200 ml | 134 kcal |
Sladké víno | 200 ml | 188 kcal |
Suché víno | 200 ml | 124 kcal |
Polosuché víno | 200 ml | 156 kcal |
Polosladké víno | 200 ml | 160 kcal |