Hodnocení vín 2/4
Něco o víně
Víno je nápoj nesmírně bohatý na chutě, vůně a barvy. Degustace vín se týká tří smyslů: zrak, čich a chuť. I když básníci tvrdí, že na své si přijde i sluch, protože vynikající víno po svlažení rtů promluví a osloví svého konzumenta.
1 Zraková zkouška
umožňuje zhodnotit vzhled vína zrakem a posuje se jeho barva, čistota, lesk, hustota a průzračnost.
Čistota vína
Víno můžeme hodnotit jako
- krystalicky čisté
- jiskrné
- průhledné
- matné
- mdlé
- opalizující
- nejasné
- zakalené
Hloubka a intenzita barvy bílých vín je
- vodově bílá
- bledá
- střední
- sytá
Odstín
- zelenkavý
- citrónový
- slámový
- zlatý
- jantarový
- načervenalý
- hnědý
červených vín je to
- fialový
- cihlový
- třešňový odstín červené
u růžových vín je to
- meruňkový
- šedorůžový,
- pomerančově růžový
- bledě červený
- třešňový
- jahodový
- lososový
- oranžový odstín
Vazkost vína
- perlivé
- vodové
- normální
- vazké olejové
2 Čichová zkouška
Spočívá v zachycení a rozlišení vůní vína, jeho aroma a buketu. Vůně nám dává signál o kondici vína
- zdravé
- čisté
- nečisté
- nemocné.
Hodnotíme všeobecný dojem
- neutrální
- čistý
- atraktivní
- vynikající
Sledujeme intenzitu vůně
- slabou
- střední
- výraznou
Z vůně také poznáme, v jakém stadiu vývoje víno je
- mladé
- hroznové
- se zralým buketem
- unavené
- staré (se stařinkou)
- naoxidované
- zoctovatělé
Vůně květinové voní po
- akátu
- fialce
- heřmánku
- hlohu
- hyacintu
- chryzantémě
- ibišku
- jabloni
- jalovci
- jasmínu
- květu pomeranče
- lilii
- lípě
- magnolii
- mandlovníku
- pelargonii
- pivoňce
- růži
- šípku
- vrbě
- vřesu
- zvonečku
Vůně po koření připomínají
- anýz
- bazalku
- cibuli
- černé koření
- česnek
- fenykl
- kopr
- levanduli
- majoránku
- muškátový oříšek
- oregano
- provensálské byliny
- skořici
- tymián
- vanilku
- zázvor
Vůně ovocné po
- hroznech
- ananasu
- avokádu
- banánu
- borůvce
- broskvi
- citronu
- černém rybízu
- hrozinkách
- grapefruitu
- jablku
- jahodách
- malinách
- melounu
- meruňkách
- papáji
- pomerančích
- švestkách
- třešních
- višních
Vůně rostlinné jako
- rozkvetlá jarní louka
- čerstvé či zapařené seno
- čerstvě posečená tráva
- kopřivy
- révové listy
- zelený čaj
- káva
- tabák
Vůně zemité připomínají
- artyčoky
- beton
- houby
- humus
- plíseň
- sklep
- spálenou gumu
- kůži
Vůně chemické
- asfalt
- bakelit
- benzin
- celulóza
- fenol
- guma
- chlór
- jód
- kanál
- nafta
- olej
- plastik
- síra
Vůně živočišné
- pach čerstvého masa
- kočičí moči
- mokrého psa
- myšiny
- zapařené srsti, zvěřiny
Vůně dřevin
- akátová
- borová
- cedrová
- dubové kůry
- pryskyřičná
- santalového dřeva
- vanilky
Z vína mohou být cítit také
- kvasnice
- kyselina máselná
- zkažené mléko
- karamel
- med
- čerstvá čokoláda
- melasa
- sójová omáčka
Všechny díly