Ženské archetypy – Puťka

Puťka, nebo také puťka domácí vypadá na první pohled jako ideální žena a sen každého muže, protože kdo z nás by se nechtěl vracet do domu, kde je již uklizeno, čeká na vás teplé jídlo, správně vychlazené pivo a domácí pohoda. Ale nic není tak ideální, jak to na první pohled vypadá.

Kdo je to puťka

Puťka je označení pro ženu přehnaně domácky založenou, která se příliš neprojevuje, bývá tichá a bojácná, zdržuje se především ve své domácnosti a nerada ji opouští. Nemá v oblibě ani návštěvy, které narušují zavedený pořádek.
Puťka ráda vaří, uklízí, kromě domácnosti nemá skoro žádné vlastní zájmy. Jako nadávka může toto slovo pocházet z pojmenování puta – slepice, což je další z nadávek, která se pro puťku používá.

Soužití s puťkou

Soužití s puťkou rozhodně není pro každého. Od takové ženy nemůžete očekávat žádný jasná názor, ani nápady na nějaké společné aktivity, se vší iniciativou budete muset přijít vy. Ani se nedá říci, že by se jednalo o návrhy, protože puťku nelze považovat za oponenta. Bude to tak, jak se rozhodnete. Oproti běžné partnerce, která by upozornila například na to, že se vaše plány nedají třeba časově stihnout se zde dočkáte pouhé odpovědi: „Ano, jak si přeješ, jak chceš, dobře“, apod. Puťka neodporuje. A tak se ani nedovíte, zda souhlasí proto, že se jí to opravdu líbí, nebo jen proto, že se to líbí vám a ona souhlasí vždy.

Ani v sexu vás to nebude dlouho bavit, na jednu stranu se vám bude líbit, že se nedočkáte žádného odporu nebo nesouhlasu a tak budete moci vyzkoušet i praktiky, které by vám jiná partnerka běžně nedovolila. Na druhou stranu se ale zase nedozvíte, zda se jí to opravdu líbí a užívá si to, nebo zda s tím souhlasí jen proto, že se to líbí vám a že si to užíváte vy. Rovněž tak neočekávejte žádné překvapení, nadšení, nebo dokonce iniciativu z její strany. Vše bude tak jen a pouze na vás, většinu mužů to za chvíli přestane bavit.

Puťka je také zcela nevhodná jako reprezentativní vzorek na společenské události, nebudou tou ladnou divou, za kterou se všichni muži otočí. Ne, že by jí to třeba neslušelo, ale bude na ní příliš vidět že jí to tam nebaví, že by byla nejraději úplně někde jinde, nejlépe doma. Bude tam nejistá a nehne se od vás na krok.

Výhody puťky

Přijdete po dlouhém dni znaveni z práce a zjistíte, že máte plnou myčku? Že je doma prach? Že na stole leží sto let nečtené časopisy? Pes není vyvenčený, anebo se vyvenčil na koberec? Lednice zeje prázdnotou? Spižírna jakbysmet? To se vám s puťkou nikdy nestane.

Je ideální jako domácí posluhovačka, kuchařka, uklízečka, ochránkyně rodinného krbu. Údělem ženy puťky je dobře pečovat, opatrovat a schraňovat vaši domácnost, starat se o vaše pohodlí a pohodlí vašich dětí. Největší výhoda puťky spočívá její schopnosti dokonalé péči o muže.

Pro koho je tedy puťka vhodná?

Jsou muži, co mají nejraději domácí puťky. Ačkoliv to někteří muži nahlas nepřiznají a často tvrdí opak, nejspokojenější jsou, když je jejich žena doma. Neschází se s kamarádkami, nechodí do kina či divadla, nenavštěvuje sousedy.

Není za tím žárlivost ani touha ji ovládat či omezovat. Prostě to tak někteří muži mají dáno od přírody a souvisí to s tím, že muži mají rádi, když jejich život ovlivňují rituály. Muž je zkrátka spokojenější, když je jeho partnerka doma, nikdy se nedá mluvit o všech mužích stejně, každý je odlišný. Muži lze účinně dokazovat lásku respektováním jeho rutiny, klidného, nerušeného času a v neposlední řadě pochopením a podporou jeho potřeby mít určitý čas jen pro sebe. Je to pro něj stejně důležité jako intimní konverzace pro ženu.

Pouhá její přítomnost dopřává partnerovi pocit, že je s ní ve spojení, i když se věnuje svým záležitostem. Většina žen si totiž neuvědomuje, že se muži doma cítí šťastnější a bezpečnější, když je tam s nimi partnerka. Jinými slovy, když je žena puťka doma, mužova rutina funguje.

Touha mužů po neustálé přítomnosti partnerky bohužel bývá chybně zaměňována s potřebou kontroly, o což se v tomto případě vůbec nejedná.

Setkání s puťkou

Puťka je ideální ženou pro muže, kteří mají tak velké ego, že vedle nich na ego jejich partnerky nezbyde žádné místo.

V mém okolí se takové ženy prakticky nevyskytují. Vzpomínám si jen na jednu, kterou jsem takto poznal. Bylo to před pár lety na jednom malajsijském ostrově, kde jsem strávil pár dní při své asijské cestě. V plážovém baru jsem tam potkal manžele ve středním věku se kterými jsem se dal do řeči. On byl architekt a zajímalo ho, jak se mi líbily stavby v Singapuru, který jsme před pár dny všichni navštívili. Ona byla v domácnosti a moc se neprojevovala a pokud ano, větu vždy začínala slovem „Manžel“, nebo „Můj manžel“. Strávil jsem s nimi asi hodinu a půl, a ona byla opravdu otravná, protože jediné její téma k hovoru byl její manžel. I za tak krátkou dobu mi to lezlo na nervy, ale pan architekt vypadal vedle ní spokojeně.