Vlastnosti a hodnocení vina 2/3
Vůně vína
Vůně vína (aroma neboli buket) nám napoví leccos o jakosti, odrůdě i stáří vína. Aroma vína hodnotíme vždy před degustací vína.
Vůni tvoří celá řada chemických těkavých látek a celková harmonie zapadá do dalších složek vína. Štiplavá vůně s náznakem vůně octa naznačuje začátek octovatění vína nebo jiného bakteriálního, nečistého kvašení vína. Vůně vína musí být čistá, charakteristická pro révové víno.
Aroma jakostních vín musí odpovídat odrůdovému charakteru s vůní květů, třešní, rybízu, vanilky i čokolády. Svěží vůně je intenzivnější u mladých vín, které si ještě pamatuji vlastnosti odrůdy hroznů.
Starší jakostní vína se vyznačují kvasným vývojem v láhvi, který u zralých vín přechází v buket ležácký, nazývaným také květina. Při další fázi zrání v lahvích se postupně vytváří tzv. stařinka. Tato fáze vyzrání dává vínu příjemnou chlebnatou vůni i chuť. Vůně vína hraje důležitou roli i při kombinaci podávání vína a jídla.
Charakteristické výrazy pro aroma vína
- Vinná: vůně vystihuje malou barevnost vína.
- Těžká: nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a dezertních vín.
- Jemná: vůně jemně zapadá do harmonie ostatních složek vína.
- Výrazná: vůně výrazně převyšující ostatní složky.
- Lahvová: výraz se používá pro druhotné vůně, které vznikají ležením vína v láhvi.
- Zralá: označení pro směs vůně odrůdové i lahvové, vyskytuje se v kulminační zralosti lahvovaného vína.
- Vůně po stařině: připomíná vůni vypečené chlebové kůrky. Vzniká při zrání a stárnutí vína pomalou oxidací aromatických a chuťových látek.
- Odrůdová: vůně je typická pro určitou odrůdu vína.
- Muškátová: u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu.
- Kopřivová: vůně typická pro odrůdu Sauvignon.
- Botrytidová: aroma se objevuje u hroznů po napadení plísní šedou.
- Vanilková: vůně typická pro mladá, ale zralá vína Rulandského červeného.
- Broskvová: vůně u odrůd Muller Thurgau a zřídka u odrůdy Sauvignon.
- Cizí: vůně neodpovídá popisu na etiketě, nebo je vínu zcela cizí.
- Vadná: nežádoucí vůně, která vznikla nemocí nebo vadou vína.
- Vůně po korku: vůně a chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korku, nebo také plísní korkové zátky.
- Vůně po sudu: nežádoucí aroma, vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.
Označení harmonie mezi složkami vína
- Rozbité: narušení jednotlivých složek, které sice mohou být v dobrém poměru, ale při školení nebo přepravě jeví víno nesoulad.
- Drsné: některá mladá vína projevují před vyzráním čitelnou drsnost, která ale po vyzrání úplně zmizí.
- Tupé: červená zasířená vína bývají tupá, protože vyšší obsah kyseliny siřičité zamlží projev jednotlivých složek vína.
- Distingované: jemné víno, dokonale vyškolené, velmi dobrého původu s harmonicky sladěnými složkami.
- Ploché: obsahuje málo složek, které by harmonii vína oživily. Většinou se jedná o lehká, ale nevhodně ošetřená vína, která ztratila vůni i kyseliny.
- Jemné: příjemné víno, která má všechny složky, ale je méně výrazné.
- Svěží: víno, jehož harmonie je zdůrazněna příjemným obsahem kyselin a výraz podtrhuje menší obsah kysličníku uhličitého.
- Řízné: harmonické víno s výraznějšími, jemnými kyselinami, plné chuti.
- Jadrné: extraktivní, řízně tvrdé a perspektivní.
- Pitelné: víno pobízející svou příjemnou harmonií k delšímu pití.
- Vyrovnané: je to víno, jehož složky (aroma, kyseliny, alkohol) jsou ve správném vzájemném poměru, a víno vzbuzuje lahodný pocit na jazyku.
- Pěkné: je lehčí, harmonické a příjemné aromatické víno.
- Dokonalé: je plné, harmonické, extraktivní a příjemné aromatické víno.
- Vyzrálé: je na vrcholu své jakosti a je podpořeno svým charakteristickým buketem.
- Dobře vyvinuté: víno má všechny znaky zralého vína – harmonickou chuť, jemný buket, a je téměř na vrcholu své jakosti.
- Hladké: plnější aromatické víno s vyšším obsahem glycerolu, který při ochutnání lehce klouže po jazyku.
- Hebké: se používá u jemných červených vín s nižší intenzitou barvy, menším obsahem kyselin a tříslovinou.
- Sametové: výraz pro plná, vyzrálá červená vína s větší barevnou intenzitou a vyšším obsahem tříslovin, které se během zrání přeměnily na výraznou složku vína.
- Harmonické: všechny složky vína jsou rovnoměrně zastoupeny a žádná nepůsobí rušivě.
- Urozené: víno z nejlepších poloh a odrůd vinné révy, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Je dokonale vyzrálé a vyznačuje se jemnou vůní a chutí. Je to elegantní víno, po jehož napití zůstává dlouho příjemný dojem.
- Noblesní: jakostní, plné a harmonické víno s jemnou chutí a výraznějším buketem.
Všechny díly