Víno a jídlo 2/2
Sýry
- Sýry tvrdé typu Čedar, Parmazán, Primátor – červená vína (Frankovka, Modrý Portugal), svěžejší bílá vína (Veltlínské zelené).
- Sýry s bílou plísní typu Hermelín – červená vína (André, Cabernet Sauvignon, Frankovka) nebo lehká bílá vína Rulandské šedé.
- Sýry s modrou plísní typu Niva – červená výběrová vína.
- Sýry měkké – bílá sladší vína.
- Sýry tavené – lehká bílá suchá nebo růžová vína (Ryzlink vlašský).
- Sýry kozí, ovčí a pařené – výrazná a svěží bílá vína (Sauvignonem, Chardonnay, Müller Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené).
- Sýry s tmavou plísní – plná výběrová červená vína.
- Sýry zrající a výrazné – plná červená vína s vyšší tříslovinou.
Ryby
Velmi důležitá je zvolená úprava ryb. Obecně platí, že k jemným rybám podáváme lehčí bílá vína, k rybám tučnějším pak bílá vína zralejší a plnější.
- Ryby mořské – bílá vína (Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský).
- Ryby sladkovodní – bílá vína (Ryzlink vlašský, Aurelius).
- Ryby vařené a dušené – bílá vína přívlastková kabinetní.
- Ryby uzené – bílá vína pozdní sběr.
- Ryby smažené – plnější bílá vína (Ryzlink rýnský).
- Ryby grilované – zralá bílá vína (vhodná jsou i lehká vína červená).
Drůbeží masa
- Drůbeží (kuřecí a krůtí) masa – lehce aromatická bílá vína (Pálava, Chardonnay).
- Krocan – k bílému masu bílá vína, k červenému masu červená vína (Modrý portugal, Rulandské modré).
- Grilované kuře – bílá i červená vína (Merlot).
- Kuřecí maso na asijský způsob – bílá vína (Ryzlink rýnský).
- Pečená kachna a husa – vyzrálá červená vína (Frankovka, Svatovavřinecké).
Tmavá masa
Obecná zásada pro podávání vína k tmavým masům: čím tmavší je maso, tím zralejší a plnější červené víno. K tučnějším masům podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem tříslovin.
- Pečená nebo dušená hovězí masa – červená vína (Cabernet Sauvignon).
- Hovězí steak – vyzrálá a plná červená vína (Cabernet Sauvignon).
- Vepřového masa – mladá nebo plná červená vína (Modrý portugal).
- Telecí masa – chlazená vína.
- Jehněčí masa – především zralá červená vína (Rulandské modré, Svatovavřinecké), růžová vína (Zweigeltrebe).
- Skopová masa – červená vína s bohatou tříslovinou.
- Zvěřina – červená vína (Cabernet Sauvignon, Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré).
Všechny díly