Povídání o vodce
Vodka je lihovina, která se vyrábí z obilí, brambor nebo melasy. Tato definice platí pro celou Evropskou unii a pochází z roku 2007 z rozhodnutí Evropského parlamentu. Dále se zde uvádí, že destilát, který je vyroben z jiných zemědělských plodin (např. z rýže, cukrové řepy či hroznů) se může taktéž označovat jako vodka, musí se však na etiketě uvádět „vodka vyrobena z…+ konkrétní suroviny“. Totéž se týká vodek, u nichž byla při jejich výrobě použita jako výchozí surovina směs více zemědělských plodin.
Původ vodky
Za domovinu vodky se všeobecně považuje Rusko, Finsko, Švédsko či Polsko. Jisté však je, že skutečnost, kde se vodka objevila poprvé, není přesně známa. Každý tak jako domovinu vodky označuje právě svou zemi a určit, kde se vlastně vodka objevila poprvé, není vůbec snadné.
První doložené zmínky o vodce jsou z Ruska z dob 14. století. Vodka se stala v období carského Ruska velmi důležitou součástí ekonomiky a občas také politiky. Stejně tak zde užívala nesmírně vysokého společenského postavení, neboť byla konzumována při důležitých společenských akcích a večírcích, a to včetně těch, které byly pořádány carským dvorem.
Zajímavostí je, že až do 18. století měly vodky pouze okolo 20 % alkoholu, což se jeví velmi málo vzhledem k dnešním vodkám s obsahem alkoholu kolem 40 %. Původ názvu vodka můžeme rovněž hledat mezi slovanskými národy, neboť slovo vodka pochází ze slovanského jazyka a značí vodu.
Výroba vodky
Vzhledem k tomu, že vodka je technicky vzato líh, který je zředěn vodou, tak základní proces výroby není nijak složitý. Prvním krokem je zpracování výchozí suroviny a přeměna škrobů, které jsou v ní obsaženy, na jednoduché cukry, tzv. rmutování.
Po rmutování následuje destilace. Většina dostupných vodek se dnes vyrábí kontinuálním destilačním procesem, jen některé výjimečné značky používají klasickou, tzv. kotlíkovou metodu. Destilací vznikne lihovina, která má velmi vysoký obsah alkoholu, a to přibližně 95 %. Z toho důvodu se destilát před stáčením do lahví musí naředit na požadovaný stupeň alkoholu, který činí obvykle mezi 37,5 – 40 %.
Kvalitní vodky se destilují několikrát, aby byl destilát absolutně čistý a odstranily se z něj všechny nežádoucí příměsi (zbytky metylalkoholu, ad).
Co je však velmi důležitým krokem při výrobě vodky, je filtrace, která je často i několikrát opakována za účelem toho, aby se dosáhlo maximální čistoty alkoholu. Filtrace se provádí nejčastěji přes aktivní černé uhlí, ale rovněž i přes křemičitý písek, stříbrné či zlaté plátky, ale dokonce i přes sušené mléko.
Na konci výrobního procesu se vodka stáčí do lahví a až na několik výjimek se nikdy nenechává zrát. To je také důvod, proč je zachována její průzračnost a bezbarvost.
Druhy vodky
Ačkoliv na trhu existuje stovky více či méně známých značek čistých vodek, jsou si vzájemně hodně podobné a je velmi těžké je při slepé degustaci od sebe odlišit. Vodky je možné rozdělit podle několika hlavních faktorů:
- Podle typu na dvě základní skupiny
- vodky čisté – bez příchuti
- vodky ochucené
- Podle geografického původu
- Vodky východoevropské (Rusko, Ukrajina, Bělorusko)
- Vodky středoevropské (Polsko, Česká republika)
- Vodky severské (Finsko, Švédsko)
Vodka se však v dnešní době vyrábí po celém světě, ať už v západní Evropě, ve Spojených státech amerických, ale dokonce i v Austrálii či Asii.
- Podle charakteru: některé vodky si zakládají na bezcharakternosti svých vodek a na jejich naprosté čistotě, několikastupňové destilaci i filtraci. Jiné značky oproti tomu sázejí na jistou míru nečistot, které se následně projevují v chuti a vůni vodky, čímž dokonale utvářejí její charakter. Samostatná kapitola je tvořena ochucenými vodkami, které je možné dělit především podle příchuti, a to od ovocných až například po Zubrowku.
- Podle statutu prémiovosti: na trhu existují vodky, které jsou označovány jako standardní, prémiové, ale i super prémiové či ultra prémiové. Od sebe je odlišuje především cena, ale rozdíly jsou samozřejmě rovněž náročnosti výroby či kvalitě použitých surovin. Vodky s nejvyšším statutem se vyznačují tím, že disponují exkluzivními obaly a pečlivě budovanou image a marketingem.
Konzumace vodky
Vodku můžete konzumovat více způsoby. Zcela běžně se pije čistá, pro tyto účely konzumace je však nutné ji pořádně vychladit. Je tak si ji vychutnáte.
Vodka obsahuje běžně kolem 40 % alkoholu, ale najdete i vodky, které obsahují 60 % alkoholu. Oproti tomu ochucené vodky mají zpravidla pouze kolem 20 % alkoholu, v tomto případě se však jedná o jiný druh alkoholického nápoje. Na rozdíl od whisky se však nedoporučuje ředit vodku vodou.
Důvodem toho, proč je vodka tolik populární na poli alkoholických nápojů, je její široké využití v koktejlech. Vodka je bezbarvá, bez výrazné chuti i aromatu a pro míchané nápoje je tak dokonalá. Vodku si tak můžete vychutnat v míchaných nápojích, jako například Cosmopolitan, Sex on the Beach či Bloody Mary.
S vodkou se tedy potkáte naprosto běžně, nezapomínejte však na to, že se jedná o tvrdý alkohol, tudíž je nutné ji konzumovat s rozvahou. V Rusku, kde je vodka národním nápojem, je totiž kolem 20 % obyvatel závislých na alkoholu, ale spíše než o vodku půjde v toto případě o domácí samohonku.