Pivní koktejly 5x jinak
Přemýšlíte někdy, zda si dát raději pivo, panáka, džus nebo rovnou nějaký koktejl?
Proč si to nedat všechno najednou a dohromady?
Corona s limetkou nebo radler, tedy pivo s limonádou? To už dnes snad pijí i abstinenti.
Zkuste následující méně obvyklou pivně koktejlovou inspiraci, výsledek bude určitě lepší. A předpokládáme, že mezi 5ti následujícími koktejly si snad každý najde svého favorita a pokud ne, vždy se může vrátit k tomu svému pivu.
V tomto článku si představíme 5 různých pivních koktejlů z britské produkce. Jejich složení a postup přípravy můžete shlédnout v následujícím videu.
Dobrou chuť
Shaky Petes ginger brew
Na obrázku 3. pozice (čas 0:20)
Složení koktejlu:
- Citronový džus – 60 ml – čerstvě vymačkaný
- Zázvorový sirup – 60 ml
- London dry gin – 45 ml
- Pivo typu ale na dolití
Postup přípravy koktejlu:
- Všechny suroviny kromě piva dáme do šejkru.
- Přidáme led a protřepeme.
- Přes strainer scedíme do namraženého půllitru (bez ledu) a půllitr dolijeme až po okraj pivem typu ale.
Poznámka – pro konzumaci běžného piva nikdy nepoužíváme namražené sklenice.
Mantini
Na obrázku 4. pozice (čas 1:40)
Složení koktejlu:
- Pivo typu Ale – 15 ml
- Gin – 70 ml
- Pomerančové bitters – 1 střik (např. Angostura)
- Oliva a kousek sušeného masa na zdobení
Postup přípravy koktejlu:
- Barmanskou míchací sklenici naplníme ledem
- Přidáme všechny tekuté suroviny.
- Promícháme míchací lžičkou a scedíme přes strainer do koktejlové sklenky (můžeme použít též sklenku V-shape určenou na Martini, protože koktejl má parodický název).
- Ozdobíme olivou a kouskem sušeného masa na jehle.
Pale Charlie
Na obrázku 5. pozice (čas 3:15)
Složení koktejlu:
- Šťáva z růžového grapefruitu – 20 ml – čerstvě vymačkaná
- Šťáva z citronu – 20 ml – čerstvě vymačkaná
- Sloe gin – 20 ml (ginový likér)
- Apricot brandy – 20 ml (např. Bols)
- Absinth – 5 ml
- Pivo typu Ipa na dolití
- Kůra z grapefruitu na zdobení, slámka
Postup přípravy koktejlu:
- Všechny tekuté suroviny kromě piva dáme do šejkru s několika kostkami ledu a důkladně vyšejkrujeme.
- Vše slijeme přes strainer do sklenice na longdrinky na čistý led (v domácích podmínkách můžete použít led přímo z šejkru).
- Sklenici dolijeme pivem typu ipa a vše zamícháme barmanskou lžičkou.
- Zdobíme kouskem grapefruitové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje.
Poznámka – grapefruit pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.
De Beauvoir
Na obrázku 2. pozice (čas 05:00)
Složení koktejlu:
- Žitná whisky – 30 ml
- Lísko-oříškový likér – 20 ml – např. Frangelico
- Citronová šťáva – 50 ml – čerstvě vymačkaná
- Whisky aged bitters – 1 střik
- Cukrový sirup z hnědého cukru – 1 lžička
- Tmavé pivo (Stout, Porter, ad.) – 75 ml
- Kůra z pomeranče
Postup přípravy koktejlu:
- Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a důkladně protřepeme.
- Poté slejeme přes strainer a barmanský cedník (double strain) do koktejlové sklenky.
- Zdobíme kouskem pomerančové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme abychom ho ovoněli esenciálními oleji.
Poznámka – pomeranč pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.
Weissen Sour
Na obrázku 1. pozice (čas 06:50)
Složení koktejlu:
- Pomerančová anglická marmeláda – 1 lžička
- Bourbon – 60 ml (např. Jim Beam)
- Citronová šťáva – 25 ml – čerstvě vymačkaná
- Pomerančové bitters – 1 střik (např. Angostura)
- Pšeničné pivo na dolití
- Segment citronu na zdobení, slámka
Postup přípravy koktejlu:
- Všechny tekuté suroviny kromě piva dáme do šejkru s marmeládou a několika kostkami ledu a důkladně vyšejkrujeme.
- Vše slijeme přes strainer do sklenice na long drinky na čistý led (v domácích podmínkách můžete použít led přímo z šejkru).
- Sklenici dolijeme pšeničným pivem.
- Zdobíme segmentem citronu včetně kůry.
Poznámka – citrón pokud není bio je potřeba omýt teplou vodou, poté očistit kartáčkem, opláchnout a osušit, abychom se zbavili postřiku, teprve poté krájíme.