11. listopadu v 11 hodin a 11 minut – Svatomartinské

11. 11. v 11 hodin a 11 minut – to je okamžik, kdy mnoho milovníků tohoto mladého vína již drží v ruce otvírák, připravenou láhev vína a kouká na hodinky. Je to každoročně čas, od kdy je oficiálně povolen prodej a konzumace vína s ochrannou známkou Svatomartinské.

Pojďme se v tomto článku podávat, jak ale tato tradice vznikla, co za ní stojí a také jak se tento svátek mladého vína slavil v minulosti.

Legenda o svatém Martinovi

Svatý Martin se podle všeho narodil v roce 316 n.l. a už ve svých 15 letech se stal vojákem. Legenda pak hovoří o tom, že zmrzlému žebrákovi daroval část svého pláště. Druhý den se mu zjevil Kristus, překvapivě oblečený právě do onoho pláště.

Tento zážitek byl natolik silný, že se Martin rozhodl bohu následně zasvětit celý svůj život. Později se měl svatý Martin stát patronem vojáků, jezdců, hus a vinařů.

Tradice Svatomartinského vína se v českých zemích vyvíjela po staletí. Mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otevírání vína na svatého Martina, tedy 11. listopadu. Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo používat už v 18. století na dvoře císaře Josefa II. 

Historie Svatomartinské tradice

Historické konotace této tradice vycházejí z faktu, že začátkem listopadu, tedy po skončení polních prací končila čeledi u větších sedláků služba a sjednávali si práci na další rok. 

Některá vína ve sklepě byla tou dobou už připravená k pití a bývalo zvykem před koncem služby ochutnávat první vína z nové úrody. Sklizeň už byla v bezpečí pod střechou, blížil se klidný advent a předvánoční půst.

Svatomartinské víno tak bylo vždy spojené s časem hodování, oslavou a bujarým veselím.

Závazná pravidla pro Svatomartinská vína

Ochrannou známku Svatomartinské registroval v roce 1995 Jiří Kopeček z Valtic a od roku 2005 je jejím majitelem Vinařský fond.

Pravidla vinařského zákona jsou následující:

  • Bílé svatomartinské víno se vyrábí z odrůd Müller Thurgau, raného Veltlínského červeného a Muškátu moravského.
  • Růžové svatomartinské víno je vyráběno z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, 
  • Červené svatomartinské víno je vyráběno o drůd vládne Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Ve všech případech jsou možné také kupáže všech schválených odrůd.

Raná vína, která nesou jméno svatého Martina, jsou mladá, živá, se svěží ovocnou chutí, za kterou vděčí krátkému zrání, které zpravidla trvá jen pár týdnů. Jsou suchá, se zbytkovým cukrem do 9g/l a je u nich povolený nepatrný obsah CO2.

Kvůli specifickému výrobnímu procesu je svatomartinské určené pro okamžitou spotřebu a odborníci ho doporučují vypít nejpozději do Velikonoc.

Postava svatého Václava na koni je také ochranou známkou svatomartinských vín a její používání na láhvích vína znamená, že tato vína splňují výše stanovená kritéria výroby a výrobních postupů a vy si tak kupujete schválený a originální produkt.

K Svatomartinskému vínu patří husa

K Svatomartinskému vínu patří husa. Tradiční je dozlatova upečená s knedlíky a červeným nebo jablkovým zelím a také s variacemi knedlíků. Výtečná je také husí paštika.

Restaurace si v tento den připravují tradiční husí menu, ke kterému se Svatomartinské víno hodí úplně nejvíce.

Podle tradiční husy kdysi lidé předpovídali, jaká bude zima. Hodnotili to podle množství a rozmístění tuku, ale třeba i barvy kostí. Čím tmavší hrudní kost byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím více sněhu mělo napadnout. A také vznikaly lidové pranostiky:

  • Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.
  • O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.