Legendární české míchačky 2/3 – České koktejly

Míchačky v hospodě nebo baru

Jak už jsme uváděli v prvním díle tohoto článku, občas se některé české míchačky povedly, respektive se staly populární a žádané místními štamgasty. Takové míchačky se pak stávaly součástí nápojových lístků. Nebylo tak nutné objednávat pouze suroviny, ale rovnou drink, který host v tomto případě již dostal připravený, což je jinak u míchaček spíše výjimkou.

Hospody to braly jako zajímavou kuriozitu, která jim přiláká další hosty, kteří rádi zkoušejí retro. Později se z toho z toho stala turistická atrakce vyhledávána zejména cizinci zkoumajícími místní barovou kulturu.

A také výrobci likérů si vzpomněli na českou tradici hospodských míchaček a jejich receptury používají pro propagaci svých výrobků, aby si zvýšili obrat. A Češi na toto retro opravdu slyší a rádi si nějakou míchačku připraví a ochutnají. Ovšem domníváme se, že jde o přechodný fenomén jedné generace, která si tímto způsobem připomíná dobu svého mládí. Budoucnost míchaček je tak spíše nejistá.

České koktejly nejsou české míchačky

Kromě českých míchaček, tedy nápojů a koktejlů vesměs kontroverzních existují samozřejmě také české koktejly a některé z nich jsou opravdu výborné a špičkové. Uvádíme alespoň TOP 3 – klasické české koktejly.

  • Beton

Beton vznikl v roce 1967 na světové výstavě Expo v Montrealu, jakožto nápoj československo-kanadského přátelství. Becherovka zastupovala Československo a tonik Kanadu. Původně se nápoj jmenoval Bechton, později se název zkrátil na Beton.

A nutno dodat, že tento koktejl patří k tomu nejlepšímu co se povedlo, už jen pro svojí vyváženou a osvěžující chuť.

Více o koktejlu Beton se dočtete zde – České koktejly – BeTon – ALKOHOL DRINK

  • Bavorák

Původ tohoto koktejlu je datován do 60-tých let dvacátého století, kdy se začal míchat, k jeho největšímu rozšíření ale došlo až v devadesátých letech. Bližší informace nejsou známy.

Více o koktejlu Bavorák se dočtete zde – České koktejly – Bavorák – ALKOHOL DRINK

  • Rum s kolou alias Kuba z Libně alias Kolomaz

Jedná se o ryze českou verzi oblíbeného kubánského koktejlu Cuba libre. Oproti originální verzi však česká neobsahuje rum, ale pouze náhražku – rumový likér tuzemák a neobsahuje ani Coca-Colu, ale tuzemskou kolovou náhražku (Citrokola, Pragokola, ad.).

Více o koktejlu Rum s kolou se dočtete zde – České koktejly – Rum s kolou – ALKOHOL DRINK

Nejznámější česká míchačka

  • Magické oko

Nejznámější nápoj tohoto druhu je Magické oko. V plném názvu Magické zelené oko nebo alternativně Tygří oko či Bludička.

Do naplněného půllitru piva je opatrně spuštěn malý panák zelené. Nikoli vlit, přidán je totiž i se skleničkou. Obsah zelené má zůstat co nejméně porušen, proto je třeba, aby panák měkce usedl na dno pivní sklenice z co nejmenší výšky. Při přípravě je tedy nutné nehygienicky smočit prsty v pivu.

Výsledek má skutečně magický efekt. Při opravdu pečlivém spuštění vydrží zelená v panáku a s pivem se samovolně mísí jen velmi postupně. Na to je třeba dbát i během konzumace, protože pohybem tekutin toto mísení urychlujeme.

Více o toto pivním koktejlu se dočtete zde – České koktejly – Magické oko – ALKOHOL DRINK

  • Cesta do lesa, cesta z lesa

Koktejl Magické oko stojí u zrodu bizarní opilecké hry.

První fáze je cesta do lesa, kdy má konzument po doušcích upíjet malé pivo. Počítají se loky, aby nemohlo být pivo jednoduše exnuto. Princip nápojové hry spočívá v tom, že při každém upití musí být sklenice dolita až do původního okraje zelenou. Postupně se již tedy neupíjí samotné pivo, ale míchaný nápoj se stále větším a větším obsahem peprmintového likéru.

Celkové množství drinku je ale díky průběžnému dolévání neustále stejné. Výsledkem této cesty je celá sklenice plná zelené. V tu chvíli hráč úspěšně došel do lesa. Na zpáteční výpravu se vydají už jen skutečně odvážní konzumenti. Systém je zcela stejný: postupně upíjíme zelenou a sklenici doléváme pivem.

Vyjít z lesa znamená mít před sebou čisté malé pivo jako na začátku. Měnící se poměr alkoholu tohoto nápoje znesnadňuje cestu do lesa a ulehčuje cestu z lesa. Přesto však z lesa ještě nikdo údajně nevyšel…

Více o této bizarní hře se dočtete zde – Hospodské hry – Cesta do lesa a zpět – ALKOHOL DRINK

Všechny díly