Podle toho z čeho piješ se pozná, jak rozumíš alkoholu

Lidé mají různé návyky mnohdy někde odkoukané, a mnohdy ne zcela vhodné.

pokud jde o tam samozřejmou věc, jako je prosí pití, lze to učinit v zásadě z čehokoliv, vodu můžeme pít i z dlaně, lidé běžně pijí nápoje ze sklenic od hořčice a není to nic proti ničemu. Každý si přece samozřejmě může alkohol pít, z čehokoliv se mu zlíbí.

Ovšem to se týká zejména běžných nápojů.

Pokud už jste fajnšmekři, kteří neváhají za jednu láhev alkoholu utratit vyšší řády stokorun, případně tisíci korun, nebo snad desetitisíce korun, tak už opravdu sakra záleží, z čeho to budete pít. Protože když to budete pít třeba ze sklenice od té hořčice naplněné ledem a ještě si to naředíte třeba Coca-Colou, tak bylo úplně zbytečné si kupovat něco speciálního a utrácet za to tolik peněz. To jste si mohli rovnou zajít do nejbližšího supermarketu koupit jejich whisky vlastní značky.

Existuje jakási všeobecná shoda a doporučení na sklenicích vhodných pro ten, ve kterých se chutě i vůně rozvinou tak, že si ho budete moci vychutnat na maximum a poznat tak to čím je výjimečný a proč vás stojí tolik peněz, kolik vás stojí.

Shot, shooter neboli panákovka

Zjednodušeně jde o klasický panák, do kterého nalijete cca 40-60 ml.

Ty sklenice mají často společné jedno – vyšší dno a rovné tenké stěny. I když z nich můžete pozvolna popíjet a alkohol vychutnávat, mnohem častěji do sebe pití zkrátka kopnete a jdete si dát další.

Z těchto sklenic se například originálně pije tequila nebo mezcal a to i ty nejdražší značky.

V našich domácích podmínkách se často používají zejména pro pití tuzemáku, griotky, zelené, vaječného likéru, či vodky.

Old fashioned čili malý tumbler

Někdy se můžete setkat i s názvem rock glass, protože spojení „on the rocks“ znamená „na ledu“.

A vskutku – tato sklenice je určena k popíjení alkoholu právě na kostkách ledu. Old fashioned je nesmírně populární a můžete ji vidět prakticky v každém filmu, kde se pije whisky. Popíjení z ní je totiž stylové a cinkání ledových kostek o stěnu skleničky vytváří další dramatický efekt.

A ono se to dá pochopit. Hrdina se potřebuje prostě napít, a ne degustovat z dokonale promyšlené glencairn skleničky. Na tumbleru navíc můžete ukázat sklářské umění, ať už půjde o tvar, tloušťku sklenice nebo zajímavé broušení.

Mimochodem, proč není právě tato sklenička ideální na vychutnávání whisky? Především proto, že po rovných stěnách „uteče“ velká část aroma. Pokud jdete na degustaci, počítejte s tím, že dostanete úplně jinou skleničku.

Glencairn jak ideální sklenice na whisky

Tvar sklenice byl vymyšlen v roce 2001, když s ním přišla společnost Glencairn Crystal s cílem vytvořit ultimátní degustační sklo pro whisky. Na výsledném designu se spolu s ředitelem společnosti podíleli také master blendeři z pěti nejvýznamnějších skotských destilérek. Základní design je vysoký cca 115 mm s objemem 175 ml s tím, že běžně se z něj bude pít max. 50 ml, tedy velký panák.

I když Glencairn není jedinou sklenicí určenou pro pití whisky, je jedinou, která je schválená Asociací skotské whisky a používají ji všechny společnosti ve Skotsku a Irsku. V roce 2006 navíc tato sklenice získala Queen´s Award za inovativní přístup.

Mimochodem, pokud s whisky začínáte, buďte s touto sklenkou opatrní. Právě proto, že tato sklenice dokáže zadržet původní whisky aroma, může se vám zdát pití příliš silné. Co je pro někoho odměňující, může být pro začátečníka až příliš silné.

Sklenice na rum

Rum se nepije s ledem. proto vás nemusí zajímat klasický tumbler nebo old fashioned sklenice. V tomhle se sklo na whisky liší od toho rumového. Nicméně pokud sáhnete po klasickém Glencairnu, rozhodně neuděláte chybu. I zde se objem pohybuje kolem 170 ml a je určený pro 50ml rumu.

Degustační sklenice na rum má hned několik společných prvků se sklenicí na skotskou – širší spodní část a na ni navazující užší hrdlo, po kterém se vine rumové aroma v celé své intenzitě. V čem se ale sklenice liší, je stopka, kterou rumová sklenice přidává.

Opět je třeba jen dodat, že pití rumu z „tulipánky“ je záležitostí až posledních pár desetiletí, protože jde o poměrně křehké sklo. To by jen stěží vydrželo zacházení na moři a v přístavních putykách, vzpomeňte, že rum je přece jen původem pití pro námořníky a vojáky.

Proč je tedy na sklenicích ona stopka? Zjednodušeně – abyste si nápoj nezahřívali nad pokojovou teplotu. Zde jen odbočka – v některých případech možná uslyšíte, že by se rum měl chladit, nebo přidat nějakou tu kostku ledu. Uvědomte si však, že rumy pochází velice často z tropických oblastí, kde jsou na běžném pořádku denní teploty přes 30 stupňů. Naše středoevropská pokojová teplota je proto pro ně zchlazení.

Schválně si zkuste někdy ochutnat rum ze skleničky s užším hrdlem a z klasického tumbleru. Na první dobrou byste měli poznat rozdíl, co se celkového zážitku týká. Občas, když jdete na degustaci více vzorků, můžete narazit dokonce na skleněné pokličky, kterými se sklenice přikrývají, aby vůně nevyprchala.

Koňakovky

Nejde o úplně optimální sklenici pro rum nebo whisky, ale pořád lepší než panák nebo tumbler.

Primárně je určena pro popíjení koňaku, armagnacu nebo brandy a má kratší stopku, a mnohdy i větší objem, klidně i 500 ml. Klasických 50 ml destilátu se v ní proto tak trochu ztrácí. I zde je ale důležité, že směrem nahoru se hrdlo zužuje, jakkoliv nejde úplně do „tulipánu“ a již se nerozšiřuje. Najdete ji pod názvy jako Brandy snifter nebo Baloon.

Ale v praxi se používají spíše menší sklenice, cca 250 – 300 ml A i zde můžete často narazit na zajímavě broušené vzory nebo gravírování.

Tak na zdraví!