Sváteční koktejly 2/2
Ve druhé části článku se nebudeme zabývat dlouhým úvodem a půjdeme rovnou k věci. V tomto případě tedy k recepturám dalších svátečních koktejlů.
Cuba Libre Spiced
Cuba libre je vůbec jeden z celosvětově nejoblíbenějších koktejlů, se kterými většina lidí nemá žádný problém. Sváteční kořeněné Cuba libre spiced je vlastně ten samý skvělý koktejl, který je doplněn a několik dalších surovin, obvykle spojovaných s vánocemi.
Můžete si užít spoustu zábavy s experimentováním se surovinami – s různými druhy javorových sirupů a rozličného koření a také různými druhy rumů, včetně ochucených.
Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu
- Rum 0,5 dl
- Coca-Cola 2 dl
- Čerstvě vymačkaná limetková šťáva – 15 ml
- Javorový sirup – 2 střiky
- Punčový sirup – 2 střiky – jedná se o sirup z vody, koření (hřebíček, skořice, badyán), cukru či jiného sladidla a ovoce, které může být i sušené – vše svaříme a na závěr přecedíme, aby byl sirup čirý
- Kolečko limetky na zdobení
- Muškátový oříšek
Postup přípravy koktejlu
- Sklenici na long drink naplníme ledem.
- Na led přidáme rum, limetkovou šťávu a oba sirupy.
- Poté dolijeme do sklenice Coca-Colu tak, aby se obsah koktejlu zároveň promíchal.
- Zdobíme kolečkem limetky.
- Do koktejlu nastrouháme kousek muškátového oříšku.
- Vložíme slámku.
Christmas Cosmopolitan
Interpretace klasického Cosmopolitanu je zábavná a zároveň je to slavnostní koktejl, který je jednoduchý na přípravu, ale vypadá velmi působivě. Vaší kreativitě se meze nekladou, jeho vánoční verzi můžete upravit použitím ochucené – vanilkové vodky a skořicovým posypem.
Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu
- Vodka vanilková 0,4 dl
- Pomerančový likér, případně triple sec 0,15 dl
- Brusinkový džus 0,3 dl
- Čerstvá limetková šťáva 0,15 dl
- Mletá skořice na posyp
Postup přípravy koktejlu
- Koktejlovou sklenici na Martini naplníme ledem a necháme jí chladit.
- Do šejkru dáme pár kostek ledem.
- Přidáme všechny tekuté suroviny a důkladně protřpeme.
- Obsah šejkru přecedíme do sklenice, ze které předem odstraníme led.
- Na závěr koktejl posypeme mletou skořicí.
Buddy Bolden
Buddy Bolden byl jednou z nejvýraznějších osobností v počátcích jazzu a ragtime v New Orleans. Hudba, kterou on a jeho současníci skládali, je ztělesněním oslav, veselí a soudržnosti.
Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu
- Koňak 50 ml
- Whisky žitná (rye) 15 ml
- Portské víno 15 ml
- Čerstvě vymačkaná citrónová šťáva 30 ml
- Cukrový sirup 20 ml
- Angostura bitters jeden střik
- Peychaud bitters jeden střik
- Svitek citrónové kůry na ozdobu
Postup přípravy koktejlu
- Sklenici na Martini naplníme ledem a necháme jí chladit.
- Do šejkru dáme pár kostek ledu.
- Přidáme všechny tekuté suroviny důkladně protřepeme.
- Přelijeme přes strainer do sklenice, ze které předem odstraníme led.
- Zdobíme svitkem citrónové kůry.
Polibek pod jmelím
Tento koktejl je známý zejména v angloamerickém prostředí, kde se v originále jmenuje Kiss under the mistletoe. Je sváteční variací na klasický koktejl s názvem Whisky sour.
Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu
- Whisky 60 ml
- Cukrový sirup 30 ml
- Čerstvě vymačkaná citronová šťáva 15 ml
- Vaječný bílek 1 ks
- Grenadina 1 střik
- Plátek citrusu na zdobení
Postup přípravy koktejlu
- Do sklenice na whisky – old-fashioned glass dáme led
- Do šejkru dáme pár kostek ledu.
- Přidáme whisky, cukrový sirup, citronovou šťávu, vaječný bílek a střik grenadiny.
- Důkladně protřepejme, dokud nevznikne hustá pěna.
- Směs přeceďíme přes strainer do připravené sklenice.
- Na závěr ozdobíme střikem plátkem citrusu.
Všechny díly