Pivní koktejl – Radler
Radler přišel na náš trh někdy před 20ti lety jako naprosto nečekaná novinka. Dodnes si pamatuji, jak se mě němečtí turisté v supermarketu ptali u regálu s pivem, které z nich jsou radlery. Samozřejmě žádné, u nás se žádný radler tou dobou neprodával, ani to slovo mi nic neříkalo a když mi vysvětlili, že je to pivo s limonádou, pomyslel jsem si, že takový hnus by u nás stejně nikdo nepil. Za pár měsíců bylo reklam na radler všude plno a tento nápoj byl prezentován jako naprostá novinka a osvěžení pivního trhu.
Jestli existuje něco, co dokáže spojit svět pivařů a nepivařů, je to radler. Běžní nepivaři ocení jeho ovocnou chuť, sladkost, svěžest a možná nakonec najdou i cestu k běžnému pivu. A pivaři? Ti ortodoxní nad radlerem ohrnou nos, protože pro ně nejde o nic víc než o prznění dobrého pití. Ale ti ostatní, ti si ho možná dají rádi, natož pak například během horkého léta.
Vynálezce radleru
Obzvláště v Německu oblíbená legenda odkazuje k roku 1922. Tehdy jistý Franz Xaver Kugler ve své výletní restauraci Kugler Alm nastavil pivo citronovou limonádou, protože mu pivo docházelo. A tak prý radler vznikl – coby cyklistický máz (Radlermaß). V němčině totiž slovo Radler znamená cyklista.
Skutečnost ovšem může být zcela jiná, odlišné zmínky totiž o radleru hovoří už o deset, dvacet let dříve, a dopátrat se jeho skutečného tvůrce je tudíž v dnešní době již prakticky nemožné.
A aby toho nebylo málo, můžeme rozlišovat i jeho anglickou variantu – nápoj zvaný shandy. Tato verze limonády smíchané s pivem se ale na britských ostrovech objevila údajně už v 50. letech 19. století, tedy ještě dříve, než v Německu na radler narazili. Oblíbená zámořská varianta tehdy vycházela ze zázvorové limonády a nesla název shandygaff.
Radler v Česku
S nápadem na výrobu radleru u nás jako první přišla firma Heineken v roce 2002. Ta si radler dokonce zaregistrovala jako ochrannou známku – o dvanáct let později však tento nárok ztratila a dodnes se o tom vedou spory.
Český trh navíc podle všeho nebyl na tuto novinku připraven, a firma tak výrobu nápoje po třech letech zrušila kvůli nezájmu zákazníků. O pár let později se ale situace změnila – lidé přišli radleru na chuť a i jeho výroba se tudíž rozšířila. Dnešní výběr je opravdu široký, a to nejen u velkých a malých pivovarů, ale i u privátních značek vybraných prodejních řetězců.
Složení radleru
Tradiční receptura na radler de facto neexistuje, tudíž nelze ani stanovit, jaké poměry by měl tento typ nápoje mít či kolik alkoholu nebo ovocné složky by měl správně obsahovat. Veškeré postupy i hodnoty záleží zcela na jeho jednotlivých výrobcích.
Obsah alkoholu se však běžně pohybuje okolo 2,5 % či mírně více.
Co se složení týče, u klasického piva je to velmi jednoduché – obsahuje jen vodu, ječný slad a chmel, respektive chmelové produkty.
Ale radler? Jeho složení je o dost komplexnější, a navíc se většinou nevyhnete tzv éčkům.
Radlery obsahují například E300 – kyselinu askorbovou –, což ale není nic jiného než vitamín C. Vedle dalších látek radlery často obsahují E410 – karubin –, který má mimo jiné pozitivní vliv na střevní mikroflóru a napomáhá snižovat hladinu cholesterolu. A pak samozřejmě také E290 – oxid uhličitý –, díky němuž jsou v radleru bublinky a který je zdraví naprosto neškodný.
Neškodná éčka však nejsou ta jediná, která radlery obsahují. U některých typů můžeme zmínit například E120 – kyselinu karmínovou neboli košenilu. Jedná se o barvivo získávané z těl usušených brouků s názvem nopálovec karmínový. Ve větších dávkách může košenila způsobit u některých jedinců alergickou reakci, astma, kopřivku či sennou rýmu a mimo to je považována i za spouštěč hyperaktivity u dětí. V radleru je jí ale opravdu jen velmi málo.
Jak si namíchat radler doma
V dnešní době, kdy jsou obchody plně zásobeny máme každý možnost volby. Pokud si mezi kupovanými radlery nevyberete, můžete si doma připravit radler vlastní.
Postup je zcela jednoduchý éčka v radlerech vadí, nemusíte pít ty kupované. Místo toho si podle základního postupu vytvořte svůj vlastní – pouze smíchejte pivo dle vlastního výběru s oblíbenou limonádou,
Recept na domácí radler
- Do půllitru nalijte čtvrt litru světlého piva.
- Doplňte půllitr oblíbenou perlivou limonádou, lijte tak, aby se obě složky co nejlépe promíchaly.
- Konzumujte vychlazené
Jakou limonádu volit do radleru
Nic nezkazíte pokud použijete oblíbené značkové citrusové limonády, či jejich neznačkové varianty.
- Pomerančové – Fanta/Mirinda
- Citrónové – Sprite/7 UP
- Jiné ovocné limonády
Naopak nevhodné jsou kolové limonády (Kofola, Coca-Cola, Pepsi Cola, ad.), obsahující kofein, ty se v pivu mohou srazit a vytvořit nevábně zakalený nápoj, který může od ochutnání odrazovat už jen svým divným vzhledem.