Pivo jako gastronomická ingredience 1/2 – Uzeniny na černém pivu

Párování jídla a piva

V dnešní době, kdy můžeme snadno ochutnat snad všechny nejrůznější druhy piv je to snazší, než kdykoliv předtím. Všichni jistě znáte oblíbené chuťovky k pivu, jako je například utopenec, zavináč, nakládaný sýr, a mnoho dalšího. Není náhodou, že tyto pokrmy si nejlépe vychutnáte v kombinaci s pivem.

Stejně jako je tomu u párování vín a pokrmů, je tomu také u piva. každý máme své oblíbené chuťové kombinace. Ale jsou i takové, které vůbec neznáte a piva, o nichž ani netušíte, k jakému pokrmu byste ho měli popíjet. Něco podobného funguje také u pokrmů, u nichž je vhodné vědět, jakým pivem je nejlépe zapíjet.

Když se zahledíte do historie piva zjistíte, že tento zlatavý mok je využíván také v přímé kombinaci s jídlem. To znamená, že se používá přímo při vaření. Typickým příkladem jsou například uzeniny na pivě.

Stupňovitost piva

Párování jídla a piva je do určité míry individuální záležitostí. To ovšem nic nemění na tom, že se vám následující řádky stanou určitou pomůckou při kombinování pokrmů a piva.

Použít můžete například pravidlo stupňovitosti. Čím více stupňů pivo má, tím těžší pokrm byste měli jíst. Z logiky věci pak vyplývá, že u méně stupňového piva jsou ideální lehká jídla.

Párování jídla a piva v bodech

  • Tmavé a polotmavé pivo

Tmavá piva jsou ideální ke sladkým dezertům. Kombinace s kávovou příchutí je nezaměnitelná. Polotmavý ležák naopak připíjejte k boloňským špagetám nebo k pokrmům z rajčat.

  • Vyzrálé a silně chmelené pivo

Silně chmelené speciály si dávejte v okamžiku, kdy si objednáte nebo připravíte těžší jídla. Platí to především u masitých pokrmů.

  • Pivo plzeňského typu

Tento druh piva je ideální především v kombinaci s českou klasikou. Typickým příkladem je pečené maso, selská vepřová plec, nebo guláš.

  • Pšeničné pivo

K pšeničným pivům se nejlépe hodí rybími pokrmy.

  • Brown Ale

Je vhodný k vepřové pečení a roastbeefu.

  • Porter

Tento si objednejte spíše ke sladkému.

  • IPA – Indian Pale Ale

Ten je skvělý pro zapíjení sýrů.

Více o párování piva a pokrmů se dočtete zde:

Uzeniny na černém pivu

Pivo se hodí k velkému množství jídel. Někdy však můžete pivo využít jako samotnou ingredienci pro vaření, což dokazují mnohé receptury s pivem jako jednou z ingrediencí.

Uzeniny na černém pivu, to je oblíbená pochutina lahodné chuti, která polahodí vaše chuťové pohárky a je to příjemná změna oproti například běžným grilovaným uzeninám.

Ingredience pro přípravu uzenin na černém pivu

SurovinyMnožství
Uzeniny dle vlastního výběru5 ks
Česnek1 ks
Šarlotka1 ks
Cibule1 ks
Anglická slanina100 g
Černé pivo250 ml
Sekaná rajčata250 g
Hořčice plnotučná20 g
Ingredience pro přípravu uzenin na černém pivu

Chcete-li mít skvělé uzeniny na černém pivu, potřebujete k tomu samozřejmě kvalitní masový základ. Ovšem zde se žádné meze nekladou. Někdo upřednostní špekáček, jiný třeba paprikovou či bavorskou klobásu. Volba je jen na vás.

Co se týká piva – vyberte si vaše oblíbené, nejlépe černé, ale ani to není nezbytně nutná podmínka.

Postup práce při přípravě uzenin na černém pivu

  • Uzeniny podélně nařízněte tak, aby se poté daly opět částečně zavřít.
  • Jejich vnitřní část vymažte hořčicí.
  • Do vnitřku uzenin přijdou ještě další ingredience. Mezi ně patří nakrájený česnek a nakrájené cibule na tenčí plátky.
  • Poslední surovinou vloženou do uzeniny bude plátek slaniny.
  • Takto naplněné uzeniny následně uzavřete a vyskládejte je vedle sebe na plech či na pekáč.
  • Zbytek ingrediencí nasypte na uzeniny.
  • Zalijte uzeniny pivem a posypte je sekanými rajčaty.
  • Pekáč překryjte alobalem a dejte péci na 180 stupňů Celsia.
  • Doba pečení by měla být kolem patnácti minut. Posléze alobal sundejte a dopékejte ještě deset minut.
  • Výsledkem se Vám stanou výborné aromatické uzeniny na černém pivu.

Podávat je můžete v kombinaci dle vlastní chuti. Někdo si k nim připraví například vařené brambory či rýži. Jiný sáhne po jednodušší příloze, kterou tvoří měkký, čerstvý a křupavý chléb, či jakékoliv jiné pečivo.

Všechny díly