Domácí výroba bylinkových sirupů
Bylinkové sirupy mají široké možnosti uplatnění nejen v mixologii jako součást koktejlů, ale i jako základ pro přípravu domácích limonád, na dochucení čajů všeho druhu, v gastronomii – při přípravě zálivek do salátů, základů omáček, dezertů a mnoha dalších pokrmů a nápojů. Bylinky mají také léčivé účinky a můžete si tak snadno doma vyrobit bylinné sirupy, které se jinak běžně prodávají v lékárnách.
Volba použitých bylinek je čistě na vašem výběru
Volba použitých bylinek je čistě na vašem výběru, cokoliv co je jedlé, lze použít.
Způsobů, jak si doma vyrobit bylinný sirup je hned několik, sirup se dá vyrobit zcela zastudena, případně lehkou digescí, kdy sice dojde k zachování maxima léčivých látek a vitamínů, avšak takový sirup nemá příliš dlouhou trvanlivost. Bylinný sirup si můžete samozřejmě vyrobit i zatepla, kdy se svaří s cukrem, který poté působí v sirupu jako konzervant a takový sirup má pak trvanlivost prakticky neomezenou.
Výroba domácích sirupů není složitá
Výroba domácích sirupů není složitá, naopak patří k velmi jednoduchým.
K jejich výrobě vám bude stačit pouze svazek omytých čerstvých bylinek, ale samozřejmě lze použít i bylinky sušené, vodu a cukr. Použít můžete cukr bílý i třtinový. Diabetici mohou cukr nahradit fruktózou. Pokud chcete, aby vám sirup vydržel déle, přidejte trochu kyseliny citronové, která působí jako konzervant, ale není to nutné. Sirup by měl být výrazně sladký a pokud dodržíte správné dávkování cukru, trvanlivost takového sirupu je prakticky neomezená.
Závěrečné doladění záleží už jen na vás a vaší chuti. Jednotlivé bylinky můžete kombinovat nebo chuť sirupu můžete zpestřit ovocem či kořením. Ale vhodné je především držet se sirupů jedno druhových, případně pouze bylinných směsí, které se běžně v recepturách pokrmů a nápojů nejvíce používají.
Základní metody přípravy sirupů
Sirupy je možné vyrábět dvěma základními metodami, a to za studena nebo vařením. Hlavní výhodou přípravy za studena je zachování vitamínů hodí se tedy zejména pro použití s bylinkami, typicky na květy černého bezu. Jde o metodu kdy se čerstvé plody nebo bylinky naskládají na dno nádoby v cca 2 cm vrstvě, následně se přidá 2 cm vrstva cukru, plátky citrusů a celý postup se opakuje dokud se nenaplní celá nádoba. Ta se následně uloží do pokojové teploty, mimo přímé sluneční světlo a nechá několik týdnů pracovat.
Metoda vaření barmanského sirupu má výhodu rychlejšího zpracování a zejména prodlouží trvanlivost samotného sirupu. Navíc mohou být lahve se sirupy jednoduše skladovány při pokojové teplotě. Tato metoda je pro barmanské sirupy daleko vhodnější a připravíte si s ní většinu základních barmanských sirupů.
Ať už se ale rozhodnete pro kteroukoliv metodu, tak základem je mít dokonale čisté a sterilizované sklenice nebo lahve, ve kterých budete sirupy připravovat nebo uchovávat.
Výroba bylinkového sirupu
Za studena – metodou vrstvení
V tomto případě výrobní postup spočívá ve vrstvení.
- Vybrané bylinky spolu s cukrem vrstvěte do čistých umytých sklenic, které lze uzavřít.
- Začněte vrstvou bylinek, kterou následně střídejte vždy s vrstvou cukru a dbejte na to, aby jednotlivé vrstvy byly přibližně stejně vysoké a aby poslední vrstva byla tvořena cukrem.
- Naplněnou sklenici uzavřete a umístěte na teplé a světlé místo.
- Zhruba za tři týdny se všechen cukr ve sklenici rozpustí.
- Až se tak stane, je potřeba obsah sklenice scedit, přefiltrovat a zbavit se zbytků bylinek. Můžete zkusit jemné sítko, kávový filtr, silonky či plátno.
- Tímto způsobem vyrobený sirup je potřeba skladovat v chladu, nejlépe v lednici a spotřebovat cca do jednoho měsíce.
Za tepla – metodou louhování
Druhý univerzální postup spočívá v louhování bylinek. V případě bylinkových sirupů jde v podstatě pouze o vyluhování vonných esencí do vody, podobně jako je tomu. Po vytvoření nálevu přidejte stejné množství cukru, nechte krátce přejít varem a přelijte do lahví.
- Důkladně omyté bylinky zalijte horkou vodou a nechte je louhovat při pokojové teplotě.
- Po dvou dnech směs přiveďte k varu.
- Přidejte cukr (2 kg na litr tekutiny) a na mírném ohni zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Směs nechte projít varem, aby se cukr důkladně rozpustil a vznikla homogenní směs intenzivně vonící po bylinkách.
- Sirup přeceďte, abyste se zbavili zbytků bylinek, nejlépe to jde přes papírový filtr či plátýnko, ale můžete použít také silonky.
- Ještě teplý sirup pak vlijte do řádně umytých lahví a ty optratřete nálevkou, pro snadné dávkování.
Léčivé účinky bylinných sirupů
Bylinné sirupy jsou účinným lékem na mnoho nemoci. Sirup z meduňky nebo z lipového květu vás před spaním příjemně uklidní a zažene deprese. Rýmy, nepříjemného kašle a zánětu horních cest dýchacích vás zbaví sirup z máty, ibišku, rýmovníku či jitrocele. Jejich užívání vám zlepší dýchání. Na trávicí problémy můžete vyzkoušet sirup ze šalvěje či zázvoru. Bylinné sirupy můžete užívat i preventivně. Existuje mnoho bylinek, které obsahují velké množství vitamínu C. Zkuste sirup z jitrocele nebo zázvoru.
Pokud vás trápí vás nějaké zdravotní problémy, sirupy z bylinek jsou ideálním řešením. Vyzkoušejte přírodní sílu sirupů, které si můžete vyrobit sami. Užívat je můžete nejen při nemoci a k posílení imunity. V letních měsících jsou také vhodným základem pro výrobu domácí limonády, v zimních měsících zase dochutí čaj. Některé ochutí i sladká jídla, dezerty či ovocné saláty.
Jaké bylinky lze použít
- Mateří douška
- Máta peprná
- Andělika – kořen
- Meduňka
- Ad.