Bio víno 2/2 – Organické a biodynamické víno

Organické víno

Organické víno je víno, které je certifikováno podle ekologických norem dle zákona.

Logo organic na láhvi znamená, že si můžete být jisti, že produkt, který kupujete, byl vyroben podle těch nejpřísnějších ekologických standardů, které jsou dodržovány podle norem EU.

Dříve bylo víno „vyrobeno z organicky pěstovaných hroznů“ právně jediným možným nárokem, ale nařízení zavedená v roce 2012 nyní umožňují, aby byl celý proces výroby vína od sklizně až po láhev certifikován zákonem.

Nejvýraznějším rozdílem mezi ekologickými americkými a evropskými víny je množství siřičitanů povolených v konečném produktu:

  • Organická vína s certifikací USDA nemohou obsahovat prakticky žádné siřičitany.
  • V EU mohou tato vína obsahovat až 100 částic na milion siřičitanů.

Všechna vína přirozeně obsahují některé siřičitany. Siřičitany se vyskytují už na slupkách hroznů.

Ekologická výroba vína musí splňovat přísné požadavky

Vinohradníci svojí činností pomáhají podporovat biodiverzitu, která zase podporuje přirozenou kontrolu škůdců. Výsadba kvetoucích „krycích plodin“ mezi révou může například pomoci přilákat přirozené predátory škůdců révy. Tato opatření pomáhají vytvořit samoregulační ekosystém pro vinice, což znamená, že organická vína lze vyrábět bez spoléhání se na potenciálně škodlivé pesticidy.

Ekologické vinařství se často stávají útočištěm pro volně žijící živočichy a poskytují domovy pro včely, ptáky a motýly, v průměru až o 50 % více. Kladou hlavní důraz na půdu, podporují silné kořenové struktury a zdravou, biologicky aktivní půdu, která překypuje životem.

Biodynamické víno

Biodynamické víno je samostatnou kategorií vín v rodině ekologických vín.

Liší se tím, že celý výrobní proces, od přípravy půdy až po stáčení hotového vína, je založen na filozofických koncepcích rakouského filozofa Rudolfa Steinera, který žil na přelomu 19. a 20. století.

  • Zvláštní pozornost je věnována umístění vinice (terroir).
  • Dále je důležitá vlastní příprava organických hnojiv vinařem (také s ohledem na biologické rytmy).
  • Zaručená biochemická čistota vinice.
  • Používá se maximálně ruční operace.
  • Péče o vinice se děje s fázemi měsíce a dalšími ukazateli přirozených biorytmů přírody.
  • Při výrobě vína je minimalizován mechanický účinek na víno.
  • Produkce biodynamických vín není upravena právem EU, ale je řízena organizacemi jako Demeter nebo Biodivin.

Na rozdíl od organického vinohradnictví se posuzování biodynamiky mezi zeměmi nemění. Biodynamika, kterou začal ve 20. letech minulého století rakouský filozof Rudolf Steiner, představuje metodu pěstování založenou na lunárním kalendáři. Každý den se shoduje s jedním ze živlů: země, oheň, vzduch a voda.

Dny jsou organizovány ovocnými dny (nejlépe při sklizni hroznů), kořenovými dny (řez), listovými dny (polévání) a květovými dny, kdy by měl být vinohrad nedotčen. Biodynamické postupy se však neřídí pouze tímto kalendářem. Steiner také poučil následovníky, aby používali speciální přípravky.

Jedna technika používaná v biodynamickém zemědělství zahrnuje kravské rohy naplněné kompostem, které jsou zakopány ve vinohradech, aby se později vykopaly. Biodynamická vína využívají organické postupy, protože se vyhýbají pesticidům a závisí spíše na kompostu než na chemických hnojiv. Většina těchto vín je tedy i v praxi bio. Certifikovaná biodynamická vína však mohou obsahovat až 100 částic na milion siřičitanů, což je mnohem více než USDA.

Biodynamické víno se vyrábí souborem zemědělských postupů, které vnímají vinohrad jako jeden uzavřený organismus. Ekosystém funguje jako celek, přičemž každá část vinice přispívá k další. Cílem je vytvořit soběstačný systém. Na obživu révy se používají přírodní materiály a komposty. Chemická hnojiva a pesticidy jsou zakázány z důvodu úrodnosti půdy.

Na půdě žije široká škála zvířat od kachen přes koně až po ovce, které ji zúrodňují, čímž vytvářejí bohaté a úrodné prostředí pro pěstování révy. Biodynamické přípravky vyjadřují pozitivní vliv na životní prostředí z hlediska spotřeby energie a účinnosti. Biodynamické zemědělství se také snaží o udržitelnost, zanechává půdy v lepším stavu, než byly, pro příští generace.

Závěr

Víno, které je organické, nemusí být nutně biodynamické, i když víno, které je biodynamické, je často organické. Na světě je více než 700 vinařů, kteří vyrábějí biodynamická vína.

V roce 1985 byla založena nezisková organizace Demeter USA, která se věnuje biodynamickým praktikám ve vinohradu. Demeter International zastupuje 45 zemí.

Organický a biodynamický proces pěstování révy produkuje hrozny s vyššími koncentracemi antioxidantů, které chrání před volnými radikály, které způsobují rakovinu a srdeční choroby. Některá organická a biodynamická vína také vykazovala nižší koncentrace cukru.

Šetrný proces pěstování hroznů znamená, že se nemusíte obávat stopových množství chemických pesticidů, herbicidů nebo hnojiv ve vašem víně. Víno se vyrábí také způsobem, který je prospěšný pro životní prostředí, což pomáhá udržovat místní flóru, faunu a udržovat půdu vhodnou pro pěstování po dlouhá léta.

Všechny díly