Recenze letištních lounge 2 – Česko, Praha, PRG

Česko, Praha Ruzyně, letiště Václava Havla Praha, PRG

Pražské letiště je pro většinu Čechů vstupní branou do světa a alespoň já osobně z něj létám nejraději, už jen proto, že ho mám nejblíže a je to pro mě nejpohodlnější. A i když nenabízí mnoho dálkových linek, rozhodně je velmi moderní, přehledné a v celosvětovém srovnání určitě patří k těm lepším.

S Priority Pass můžete na tomto letišti využít dva lounge. Oba lounge jsou umístěny v rozdílných terminálech a nemůžete si tak vybrat který z nich navštívíte. Výběr lounge je již předen dán podle destinace kam letíte a do lounge na druhém terminálu se prostě nedostanete. Jak už jsem uvedl výše, pražské letiště je mé nejčastější odletové a jsem tak pravidelným návštěvníkem obou lounge, letos jsem je navštívil cca 30x a při všech svých návštěvách viděl stále stejné, opakující se chyby, které si níže rozebereme.

Mastercard lounge

  • Otevřeno denně 5:30 – 23:00 hod.
  • Terminál 1, který je určen pro odlety do zemí mimo schengenský prostor, za pasovou kontrolou, airside, před security.
  • Vstup 860 Kč za osobu na 2 hodiny pobytu.
  • Rating dle PP – 4,1/5.
  • Max. délka pobytu dle PP není omezena.

Recenze lounge

  • První dojem

První dojem není úplně špatný. Celý lounge včetně nábytku je designován tvarem i barvami do brandu Mastercard. Je vidět, že si s tím dal někdo opravdu hodně práce. Lounge je poměrně prostorný, sestává ze dvou velkých místností se stolky a křesly se skvělým výhledem na letištní plochu. Designová se však pouze první místnost, vypadá to, jako by druhá místnost byla připojena k lounge až dodatečně pro zvýšení kapacity a je zde zřetelný rozdíl v designu. Na tyto místnosti navazuje prostor s barem a bufetem a pak ještě pár stolků a židlí vedle recepce v klidnější zóně bez oken.

Ovšem na druhý pohled je znát, že designový nábytek má už svá nejlepší léta za sebou a také se úplně nepovedl – sezení na něm tak není příliš pohodlné, protože zde zvítězil design nad ergonomií. Dalším problémem je, že nábytek je potažen textilií, která není voděodolná, což je v lounge prostě nezbytnost a to samé se týká také koberce, který rozhodně není dimenzován na denní vysokou zátěž. Nábytek je tak samý flek vedle fleku a koberec rovněž. Jsou to fleky, které již prostě nejdou vyčistit. Pokud bych se chtěl vyjádřit naprosto přesně, řekl bych že to vypadá, jako by se zde několik let natáčelo porno, zejména cumshoty. Citlivější hosté by se toho mohli i štítit.

Lounge také spíše než místo klidu a ticha připomíná poměrně rušnou závodní jídelnu, zcela zde chybí ta klidná, lenivá a odpočinková lounge atmosféra.

  • Nabídka alkoholických nápojů

Nabídka alkoholických nápojů obsahuje skotskou whisky Ballantine’s, gin Bombay Sapphire, vodku Smirnoff, český bylinný likér Becherovku a občas také rum Bacardi (ale není vždy, někdy je k dispozici a jindy není). Vše je umístěno přehledně v dávkovačích na stěně a tak si každý host může snadno přiložením sklenky a zatlačením zespoda na píst nalít panáka.

Dále zde najdete výběr ze dvou variant červených a bílých vín, vždy suché a polosuché. Tři vína jsou česká a jedno je italské. Bublinky v nabídce nenajdete.

K dispozici je také francouzský vermut Dubonnet, což nebývá v lounge příliš častý nápoj a zatím nevím o žádném jiném lounge, kde by ho nabízeli. Pro pivaře je pak připraven v lednicích ve třetinkových lahvích Budvar a to ve dvou variantách – ležák a nealko. Vše je volně k dispozici a hosté se obsluhují sami.

V lounge je také připravena nádoba na ledové kostky, která ovšem nebývá vždy pravidelně doplňována a stává se tak, že led prostě momentálně není, potíž je také s citróny, nejsou k dispozici. Je zde pouze malá nerezová konvička, která obsahuje něco podobného citrónové šťávě, ale vypadá to, i podle chuti, spíše na nějakou syntetickou náhražku určenou maximálně tak do čaje.

  • Výběr nealkoholických nápojů

Výběr nealkoholických nápojů je poměrně široký. V chladícím boxu najdete balené litrové džusy Gappy (pomeranč 100%, jablko 100%, a dále pak již ředěné – multivitamin, ananas, jahoda, lesní ovoce) – vše od Coca-Coly. K dispozici je také rajčatový džus. Od Coca-Coly je zde také postmix, kde jsou k dispozici jejich běžně známé limonády a také čistá voda a sodovka.

Z teplých nápojů zde najdete automaty na kávu, stejné jako v jiných lounge a výběr z několika druhů sáčkových čajů (černý, zelený, ovocný).

  • Bufet a občerstvení

Celodenní nabídka spočívá ve výběru z několika druhů sýrů a salámů, včetně šunky. K dispozici je také široký výběr pečiva. Dále je zde na výběr z několika druhů „domácích“ pomazánek (lososová, cheddar, hrášková, vaječná a z červené řepy). Vedle pomazánek zde najdeme ještě misky s olivami a mísu s nakrájenou okurkou, mísu s nakrájenými rajčaty, mísu s nakrájenými paprikami, mísu s balkánským sýrem, mísu s kuskusem…

Tohle je problém, pokud by lounge vedl někdo se zkušenostmi v gastronomii, pomazánky by byly již naporcované v malých miskách, takto je to celé okydané a navíc lidé je příliš neznají, naberou si velkou porci na talíř, ochutnají a dost často vše nechají. A označování pomazánek jako domácí je úplně špatně, nejedná se o pomazánky připravované u někoho doma, ale připravují je v areálu letiště, nebo jim je dodává nějaká externí cateringová společnost. Rovněž tak krájení pečiva hosty není nejšťastnějším řešením, je kolem toho velký nepořádek a zabere to spoustu místa. A neochucená zelenina také nedává žádný smysl, zručný kuchař by z toho dokázal připravit výborně ochucený zeleninový salát, opět podávaný v malých miskách.

Celý den je také k dispozici jogurt přírodní i ovocný, včetně cereálií. Ráno bývá k dispozici focaccia, vejce natvrdo a také polévka. Přes poledne a večer je teplý bufet doplněn ještě o hovězí guláš, kuřecí řízky s bramborem a různé omáčky s těstovinami a vepřovým či kuřecím masem.

Velká škoda, že k řízkům není k dispozici kyselá okurka a nějaký dresink a maso v hovězím guláši bývá pravidelně dost tuhé, chtělo by to ještě pár desítek minut nechat podusit, aby se téměř rozpadalo.

Ale abych jen nekritizoval – tomatová i hrášková polévka jsou zde opravdu excelentní.

Sladké pečivo je zastoupeno jakousi bábovkou a krájenou buchtou – obojí prakticky bez chuti a vůně. Tohle je fakt hnus, to raději nic. Ke kávě je k dispozici karamelová sušenka Lotus a ovoce zde není zastoupeno vůbec, ani žádný ovocný salát.

Ze snacků najdete slané tyčinky, popcorn a smažené bramborové chipsy – slané a paprikové. Oříšky nejsou.

  • Profesionalita personálu a přístup k hostům

Na lounge je znát, že není vedeno profesionálně. Personál se sice snaží, ale chtělo by to zásadní změny a opravdu je potřeba renovace. Dále lounge spíše než klidné místo k odpočinku se sklenicí něčeho dobrého v ruce připomíná poměrně rušnou závodní jídelnu.

Problém jsou také vozíky na odkládání špinavého nádobí, které jsou všem na očích uprostřed lounge a vy je při jídle prostě vidět nechcete. Vozíky by měly být zakryté, případně by měl personál včas odklízet použité nádobí ze stolů hostů, což se často děje až s velkým zpožděním.

Během několika návštěv jsem zažil, že personál utíral prach na policích, parapetech oken a myl okna. To jsou snad práce, které se provádí výhradně mimo otevírací dobu. Představte si, že jdete do podniku, zaplatíte za vstup 860 Kč a pak vám tam personál na štaflích utírá prach, překáží a vy se mu musíte vyhýbat, tohle je úplně špatně. Ukrajinský personál. který sbírá špinavé nádobí je netaktní, nemá zkušenosti s gastrem a je tam v zástěrách jen pro osudu. Host si musí dávat pozor, aby ho nepřetáhli mokrým špinavým hadrem.

Působí to na mě, jako nekoordinovaný chaos, personálu je nadbytek, a ani v tomto počtu neumí pracovat efektivně a mnoho prací je nadbytečných.

Personál z recepce si také chodí pro kávu a nápoje k automatům – to před hosty opravdu nevypadá dobře.

  • Plusy lounge

Lounge nabízí nadstandartní nabídku občerstvení, jen by to chtělo zapracovat na detailech a nabídnout více lokálních produktů, proč nabízet v Česku italskou foccaciu? A zejména svěřit vedení někomu, kdo má praktické zkušenosti s gastrem.

Plusem je pak rozhodně teplý bufet a kuřecí řízky, a samozřejmě pak rozhodně v Česku vyráběná Becherovka.

  • Mínusy lounge

Mínusem je rozhodně zákaznický servis, zejména úklid použitého nádobí ze stolů, který trvá nepřiměřeně dlouho. Postrádám zde bublinky – tohle je i příležitost pro české vinaře k prezentaci jejich sektů.

A také by to chtělo rum zařadit do standartní nabídky.

Dalším problémem je, že lounge bývá ve špičkách přeplněno a personál místo aby požádal hosty, aby počkali ve frontě až se uvolní místo (jako ve všech ostatních letištních lounge) provádí jakousi segregaci, kdy hosté, kteří používají pro vstup do lounge tu správnou platební kartu od té správné banky jsou u vstupu upřednostňováni a čekají tak jen ti, kdo používají jiný způsob vstupu do lounge.

Tohle je celé úplně špatně a nikde jinde ve světě jsem se s podobnou praktikou nesetkal. Zde prostě neplatí host jako host. Nikdy si tak nemůžete být stoprocentně jisti, že se v lounge budete moci třeba nasnídat či naobědvat před letem, což bohužel zjistíte až přímo na místě.

Také by to chtělo upravit otevírací dobu alespoň o hodinu dříve, protože mnohdy takto téměř nelze stihnout ani snídani v lounge kvůli brzkým ranním odletům. Respektive máte na ní jen pár minut, než si vystojíte frontu na vstup na recepci a do uzavření gate zbývá mnohdy třeba jen 10 minut a to ještě musíte dojít ke gate.

  • Závěrečné doporučení k návštěvě

Lounge nabízí pro hosty slušnou nabídku, kterou by to však chtělo dotáhnout k dokonalosti a opravdu zamrzí výše uvedené chyby. Doufám, že si recenzi vezmou k srdci a své služby zlepší.

Návštěvu lze v současné době doporučit s výhradami, ale platit si zde vstup nedává smysl.

Erste Premier Lounge

  • Otevřeno denně 5:00 – 22:00 hod.
  • Terminál 2, který je určen pro lety do zemí schengenského prostoru, za security, airside.
  • Vstup 860 Kč za osobu na 2 hodiny pobytu.
  • Rating dle PP – 3,9/5.
  • Max. délka pobytu dle PP není omezena.

Recenze lounge

  • První dojem

První dojem není vůbec špatný lounge vypadá opravdu designově, v temnějších barvách, po obvodu jsou vestavné lavice s koženým čalouněním, doplněné o stolky a křesla. Najdete zde i vyšší jakoby barový jídelní stůl a pak také pohodlná křesla s odkládacími stolky s nabíječkami, které jsou oddělené korálky.

Lounge sestává ze dvou místností s denním světlem, jedna nalevo je menší a druhá je napravo od recepce. V té nalevo najdete bar, lednice s pivem a víny, postmix a pak také kávovary. V místnosti napravo je bufet, postmix a lednice s nealko nápoji.

Výhled z tohoto lounge prakticky není žádný, okna jsou potažena matnou folií.

Nelze si nepovšimnout, že sedáky lavic mají svá nejlepší léta již za sebou, jsou prosezené a nevzhledně leží nakřivo na lavicích. Chtělo by to alespoň částečný refresh, protože to zbytečně kazí výsledný dojem z lounge.

Tento lounge je také menší než Mastercard lounge na prvním terminálu a tak zde bývá problém s přeplněností a následnou segregací hostů ještě mnohem častější.

  • Poznámka

Vše co bylo uvedeno u předchozího Mastercard lounge platí do puntíku i pro tento lounge.

Oba lounge provozuje stejná společnost a nabízejí zcela identické občerstvení, nápoje i bufet. Rovněž tak přístup k hostům, k jejich segregaci a nedostatky v odnášení špinavého nádobí jsou zcela identické. Proto již nebudu podruhé uvádět to samé.

Všechny díly