Recenze letištních lounge 3 – Rakousko, Vídeň, VIE

Rakousko, Vídeň Schwechat, VIE

Vídeňské letiště je díky své poloze považováno za domácí letiště pro velkou spádovou oblast zahrnující nejen východ Rakouska, ale také západ Slovenska a Bratislavu a zejména pak jih Moravy a Brno. A je to tak letiště, které využívá mnoho českých cestujících, už jen proto, že z něj létá mnoho mezinárodních linek do celého světa.

S Priority Pass můžete na tomto letišti využít dva lounge. Oba lounge jsou od sebe vzdálené cca 15 minut pěšky a jezdí mezi nimi také bezplatný airside shuttle bus, cca každých 10 minut.

Vienna Lounge

  • Otevřeno denně 4:30 – 22:00 hod.
  • Terminál 1, doporučeno pro odlety z gate C a D, za security, airside.
  • Vstup 1 osoba 44 eur/3 hodiny, 2 osoby 69 eur/3 hodiny (akční cena), běžná cena je 88 eur.
  • Rating dle PP – 4,8/5.
  • Max. délka pobytu dle PP 3 hodiny.

Recenze lounge

  • První dojem

Budete nadšeni. Jedná se jeden z nejlepších lounge vůbec, minimálně v Evropě a návštěva tohoto lounge je vždy zážitek.

Troufám si říci, že si zde každý přijde na své – prostor je opravdu velkorysý, vkusně zařízený v decentních barvách, rozdělený na samostatné sekce. Přesně takto si můžete představit luxusní klub. Můžete se usadit k jídelnímu stolu v sekci, kde je bufet, nebo ke kávovému stolku v prostoru se zákusky a kávou, můžete se usadit se sklenkou koktejlu v pohodlném klubovém křesle s výhledem na letištní plochu a kdo je unaven, může si udělat pohodlí na lehátku v tiché zóně a mnoho dalšího – viz video níže.

  • Nabídka alkoholických nápojů

Tady si opět troufnu říci, že si určitě vybere snad úplně každý. Bar najdete v prostřední sekci, plně vybavený a volně přístupný ze všech stran.

Najdete zde skotskou whisky Johnnie Walker, irskou whiskey Jameson, gin Gordons, vodku Smirnoff, rum Bacardi, koňak Hennessy, Martini hned ve třech variantách (bianco, rosso a extra dry) a pak také mé oblíbené Campari. Vše je volně k dispozici a můžete se obsloužit zcela sami. K dispozici je samozřejmě také dostatek ledu hned v několika nádobách a na talířku pak máte připravené nakrájené plátky citrónu a limetky.

Dále zde najdete výběr z několika variant červených i bílých, rakouských tichých vín, o kterých si v lounge můžete přečíst bližší informace. K dispozici je také rakouský sekt, což vždy potěší, protože bublinky jsou prostě bublinky. A je vždy příjemné, když můžete ochutnat lokální produkty.

Ale i pivaři si zde přijdou na své – je zde výběr z cca pěti lokálních i světových značek lahvového piva. Opět vše volně k dispozici.

  • Výběr nealkoholických nápojů

Výběr je opět velmi široký, V chladícím boxu najdete balené džusy (pomeranč, multivitamin, jablko, rajče) dále je zde k dispozici v lahvích balený tonik a lemon bitter. Kromě balených nealkoholických nápojů je zde k dispozici ještě postmix, kde najdete Coca-Colu a dalších cca pět různých druhů nealkoholických nápojů včetně sodovky a čisté vody. V nabídce je také vodní infuze s ovocem.

Specialitou tohoto lounge jsou kávové automaty, které umí připravit i tradiční kávu ve vídeňském stylu – melange, která se skládá se z černé kávy s horkým mlékem a mléčnou pěnou navrchu, ve velkém šálku. To v jiných lounge nenajdete. Na výběr je také z několika druhů balených čajů světových značek.

  • Bufet a občerstvení

Na výběr je opravdu široká nabídka studeného občerstvení, uzeniny, sýry a široká nabídka pečiva. Je zde teplý bufet s velmi slušným výběrem pokrmů včetně vegetariánských a také polévek. Je zde výběr z čerstvého ovoce – banán, jablko a pomeranč. Ráno jsou pak samozřejmostí míchaná vejce, pečená slanina, jogurty a cereálie. Po celý den pak snacky.

Co vás ovšem ohromí, to je zejména nabídka dezertů. K Vídni patří jablečný závin a mají tady pro hosty k dispozici i tlakovou nádobu se šlehačkou, pokud ho tak máte rádi. Závin mají k dispozici i v tvarohové variantě a kromě toho zde najdete i další dezerty, zákusky a koláče. Specialitou podniku je pak císařský trhanec, což je tradiční rakouský dezert. A mimochodem, najdete zde i banánky v čokoládě.

  • Profesionalita personálu a přístup k hostům

Zde opět nelze nalézt žádné výtky. Personál je diskrétní a přátelský a je na první pohled vidět, že je lounge provozováno profesionálně. Navštívil jsem ho poslední dobou hned několikrát a nikdy se mi nestalo, že by mi něco chybělo, vše je průběžně včas doplňováno.

Použité nádobí mi také nezůstávalo na stole dlouho bez povšimnutí a bylo průběžně odnášeno. Personál je vybaven speciálními zakrytými vozíky, aby se hosté nemuseli zbytečně dívat na špinavé nádobí, to je přímo skvělé. Pokud se zdržíte v lounge delší, než povolenou dobu, personál to toleruje.

  • Plusy lounge

Tady se asi nemá cenu opakovat, už jen rating 4,8/5 hovoří za vše. Je to široko daleko to nejlepší co najdete. A velkým plusem je rozhodně široký výběr alkoholických nápojů, který jinde jen tak nemají. Pro kuřáky je pak k dispozici venkovní terasa.

Orientace na rakouskou gastronomii potěší.

  • Mínusy lounge

Tady mě opravdu nic zásadního nenapadá, snad jen by mohl být lounge otevřen už o hodinu dříve, protože z tohoto terminálu létají lowcosty už poměrně brzy ráno a tvoří se zde dlouhé fronty hostů, kteří se chtějí nasnídat před odletem a zároveň stihnout svůj let.

Možná by u takto vybaveného lounge stálo za zvážení nabídnout hostům také točené pivo, které mnohdy nabízí i mnohem menších lounge.

  • Závěrečné doporučení k návštěvě

Jednoznačně ano a je to jeden z mála lounge, do kterého bych byl ochoten si zaplatit i individuální vstup. Určitě nebudete nabídkou lounge zklamáni, a pokud máte dostatek času před odletem, můžete si zde vychutnat nejednu sklenku.

Pro mě je návštěva tohoto lounge při odletu z Vídně vždy povinností a potěšením zároveň.

SKY Lounge

  • Otevřeno denně 4:30 – 23:00 hod.
  • Terminál 3, doporučeno pro odlety z gate F a G, za security, před pasovou kontrolou, airside.
  • Vstup 1 osoba 44 eur/3 hodiny, 2 osoby 88 eur/3 hodiny.
  • Rating dle PP – 4,2/5

Recenze lounge

  • První dojem

Sky lounge není už na první pohled tak velkolepý jako Vienna lounge, ale s tím je opravdu těžké se rovnat.

A i když je výrazně menší, pořád je mnohem větší, než drtivá většina lounge na ostatních letištích a rozhodně má návštěvníkům co nabídnout.

Hlavní prostor lounge je vkusně zařízen a je vybaven pohodlnými křesly s odkládacími stolky, v době mé odpolední návštěvy z cca z 90% obsazenými hosty. Je vidět, že vybavení má už svá nejlepší léta za sebou. To vynikne zejména v přímém porovnání s Vienna lounge, které je mnohem modernější.

Najdete zde kávovary, nabídku nealkoholických nápojů a výběr dezertů.

Vedlejší prostor pak obsahuje studený i teplý bufet včetně dezertů a jídelní stoly. Vedle bufetu pak najdete samoobslužný bar – viz foto a lednice s alkoholickými i nealkoholickými nápoji, k dispozici je i postmix.

  • Poznámka

Nabídka alkoholických i nealkoholických nápojů i bufetu je zcela totožná jako ve Vienna lounge, rovněž tak i přístup personálu je zcela profesionální a diskrétní. A tak nemá smysl zde opakovat to, co bylo již uvedeno výše.

  • Plusy lounge

Prvotřídní služby a výběr jídel i nápojů. Výhodou je také o hodinu delší otevírací doba oproti Vienna lounge.

  • Mínusy lounge

Zde lze opět jen těžko hledat chyby. A mírně nižší rating oproti Vienna lounge pak souvisí zejména s menšími prostorami, které nejsou tak ohromující a velkolepé. Postrádat lze snad jen točené pivo.

Problémem může být také častější vyšší zaplněnost salonku, což je dáno jeho menší kapacitou. Ale dá se předpokládat že dojde brzo k renovaci a možní i rozšíření. Čímž snad dojde k vyřešení problémů s kapacitou a starším vybavením.

  • Závěrečné doporučení k návštěvě

Návštěvu lounge lze jednoznačně doporučit, zejména když odlétáte z přilehlých gate, a myslete na to, že odtud jsou odbavovány lety mimo shengenský prostor a po opuštění lounge ještě musíte absolvovat pasovou kontrolu, u které mohou být fronty. Pokud máte ale dostatek času, můžete navštívit i Vienna lounge, které je ještě o chlup lepší.

Campari tonic a Hennessy před letem

Všechny díly