Recenze letištních lounge 9 – Albánie, Tirana, TIA

Albánie, Tirana, Nene Tereza International, TIA

Albánské letiště pojmenované po známé albánské řeholnici, která byla za své činy svatořečena, je menší letiště, které využijete zejména tehdy, když se rozhodnete pro změnu a místo předraženého Chorvatska se vydáte více na jih, do cenově velmi příznivé Albánie, která má turistům rozhodně co nabídnout.

S Priority Pass můžete na tomto letišti využít pouze jediný lounge, který zde mají s názvem Scanderberg VIP Lounge a v této recenzi si ukážeme, co lze od návštěvy očekávat.

Scanderberg VIP Lounge

  • Otevřeno 24 hodin denně.
  • Lounge je umístěn v terminálu po security a pasové kontrole, v přízemí naproti gate 3, airside.
  • Rating dle PP – 4,1/5.
  • Vstup 30 eur dospělí, 15 eur děti v jejich doprovodu.
  • Max. délka pobytu není specifikována.
  • Lounge aplikuje dresscode a nepustí vás sem v krátkých kalhotách.

Recenze lounge

  • První dojem

První dojem? Tak tohle je opravdu velká paráda, kterou byste na takto malém letišti rozhodně nečekali.

Lounge působí velmi elegantně a nese název Scanderberg, což byl historický albánský hrdina, a design lounge je také tradiční albánský. Jsou zde závěsy a přehozy utkané s tradičními albánskými vzory. Vše to má jednotný styl. Okna zde nenajdete.

Vše je zcela nové, velmi krásné a vkusné. Můžete se vybrat z několika druhů pohodlných křesel, sedaček i stolů se židlemi. Je zde pro hosty k dispozici i jakési separátní sezení, pokud nechtějí být rušeni.

Rozměry jsou přiměřené a design je impozantní a je vidět, že při návrhu toho lounge si dal někdo opravdu hodně záležet. Přejete si zapadnout do nejbližšího křesla a ochutnat všechny speciality co zde mají a pokud bude mít váš let zpoždění, jen se tomu pousmějete a dáte si další sklenku.

Opět se mi potvrdilo pravidlo z mých recenzí – čím chudší země, tím opulentnější lounge.

  • Nabídka alkoholických nápojů

Nabídka alkoholických nápojů je velmi široká, a mnoho větších letišť ani tak širokou nabídku nenabízí.

Mají zde několik druhů albánských vín, a dále likéry i destiláty světových značek, včetně například whisky Jack Daniel’s, J&B whisky, likéru Baileys Irish Cream, vodky Smirnoff, sambucca, raki, brandy a mnoho dalšího.

Na výběr je také několik značek albánských lahvových piv – vše u místěno v prosklených lednicích a k dispozici hostům.

Obsloužit se můžete sami.

  • Výběr nealkoholických nápojů

Nealkoholické nápoje jsou umístěné v prosklené lednici. Obsloužit se můžete sami.

Najdete zde různé ovocné džusy, dále jsou k dispozici americké limonády Coca-Cola, Fanta, Sprite a také můžete ochutnat místní značky limonád, což je vždy fajn. A k dispozici je samozřejmě také voda, včetně několika druhů vodní infuze (okurka, máta, citrón, ad.).

Kávu si můžete připravit v automatu,, je zde běžná nabídka italských káv. Rovněž Tak zde najdete horkou vodu na čaj a je zde nabídka různých druhů čajů, dle momentálního výběru.

  • Bufet a občerstvení

Bufet je zde opravdu velkorysý, snad nikde jinde, na takto malém letišti, jsem neviděl širší nabídku a stane se vám, že ani nevíte, co si vše vybrat a ochutnat ze všech těch albánských specialit. Vše je velmi chutné.

V nabídce najdete i polévky.

Je zde na výběr z mnoha druhů sladkého i slaného pečiva a to jak světových, tak i čistě albánských, vybrat si můžete mezi různými koláči, muffiny, donuty, ale i místní druhy pečiva z listového těsta plněného sýrem.

Na výběr je spousta salátů, včetně ovocných, ovocné kompoty i čerstvé ovoce. Dále zde mají na výběr velké množství marmelád, sýrů a uzenin a velké množství fermentovaném zeleniny.

Dále jsou na výběr sladké i slané snacky, opět několik druhů a samozřejmě snídaňové cereálie, mléko a jogurt.

  • Profesionalita personálu a přístup k hostům

Zde nelze nalézt žádné výtky. Personál je diskrétní, ochotný a přátelský.

Odnášení špinavého nádobí ze stolů je včasné a profesionální.

Lounge je perfektně uklizen a bufet je včas doplňován, pokud něco dojde.

  • Plusy lounge

Nabídka bufetu i nápojů je velmi široká a troufnu si říci, že si zde něco vybere úplně každý.

Možnost ochutnat lokální produkty vždy považuji za plus a velkou výhodou je samozřejmě nonstop provoz, to na takto malém letišti rozhodně nebývá běžné.

  • Mínusy lounge

Z mínusů mě napadá snad jen absence bublinek.

A druhým negativem je fakt, že scanner vás pustí z landside do airside až v době otevření odbavovací přepážky, což je dvě hodiny před plánovaným odletem, musíte projít ještě security a pasovou kontrolou a také musíte odečíst 30 minut, kdy je gate již uzavřena. Reálně máte tedy na návštěvu lounge max. cca 75 minut, což opravdu není příliš mnoho času na příjemné posezení a ochutnání všech těch specialit.

Já to obešel a proklouzl mezerou vedle scannerů, když byla obsluha zaměstnána jiným pasažérem, ale nedá se na to spoléhat a určitě tuto bezpečností mezeru brzy odstraní, až si jí všimne někdo kompetentní.

  • Závěrečné doporučení k návštěvě

Tento lounge je jedno velké a příjemné překvapení a dá se nabídkou směle přirovnat například k lounge ve Vídni. A rozdíl mezi tímto lounge a tím, které můžete navštívit ve vedlejším chorvatském Zadaru je doslova propastný.

S návštěvou jsem byl spokojen a nemám žádné výhrady. Rád se sem vrátím a vám doporučuji návštěvu lounge také.

A ona vůbec celá Albánie rozhodně stojí za návštěvu, zejména při porovnání s nedalekým Chorvatskem se jedná o mnohem zajímavější a také mnohem levnější destinaci.

Všechny díly