Trois Rivéres – Rhum z Martiniku

Historie společnosti v datech

Plantáž Trois Rivières byla založena před více než třemi stoletími, je nedílnou součástí historického dědictví Martiniku. Její název pochází ze tří řek, které lemují akry polí cukrové třtiny: Omán, Bois d’Inde a Saint Pierre. 

V průběhu 18. a 19. se produkce třtiny specializovala pouze na výrobu cukru, na počátku 20. století začíná kromě cukru vyrábět i rhum Agricole, který se časem stane její výhradní produkcí.

  • 1660 – Nicolas Fouquet, superintendant krále Ludvíka XIV., si uděluje největší pozemky, jaké kdy byly na Francouzských Antilách přiděleny: 2000 ha (přibližně 4900 akrů) na jihu ostrova. Upadl však v nemilost krále dříve, než mohl realizovat svou celoživotní ambici založit místokrálovství.
  • 1770 – Probíhá výroba cukru z třtiny, plantáž několikrát změní vlastníka. V době vrcholné produkce cukru jsou na pozemku až tři rafinerie s nějakými pozůstatky, které zde zůstaly dodnes.
  • 1785 – Začíná výroba rhumů – Etienne Isaïe Marraud Des Grottes, bohatý vlastník půdy ze severu ostrova, získává pozemky ve vlastnictví Trois Rivières; ke stávající výrobě cukru přidává výrobu rhumu.
  • 1905 – Končí výroba cukru a veškerá produkce je určena jen na výrobu rhumů. Amédée Aubéry, mocný průmyslník a vlastník půdy koupí Trois Rivières. Modernizuje areál, zastavuje výrobu cukru a vyrábí pouze rhum.
  • 1940 – Začíná výroba agricole rhumu se značkou Trois Rivéres – Aubéryho syn rozšiřuje plantáž; převádí lihovar Dizac nacházející se v Diamantu na pozemcích Trois Rivières a vyrábí výhradně rhum Agricole připravovaný z čisté šťávy z cukrové třtiny.
  • 1953 – Rodina Marraud des Grottes, která již vlastní palírnu a značku Duquesne, značku kupuje a do roku 1972 prodává stařené rumy Trois Rivières pod značkou Duquesne.
  • 1980 – Počátek exportu – Zahájení prodeje mimo Martinik, lihovar se rozšiřuje a získává druhou destilační kolonu. Rhumy Trois Rivières budou exportovány nejprve do pevninské Francie, poté do zbytku Evropy.
  • 1994 – Palírnu Trois Rivières kupuje společnost BBS, již vlastník rumů La Mauny. O dva roky později získává Trois Rivières označení AOC (chráněné označení původu z Martiniku). Dodnes je to jediný rhum na světě s chráněným označením původu (AOC).
  • 2004 – V roce 2004 se výroba rumu Trois Rivières přesouvá ze Sainte-Luce do Rivière Pilote a vzácná destilační kolona je znovu sestavena na novém místě, čímž je zaručena kvalita a jedinečnost rumu s tyrkysově modrou etiketou. Dodnes se plantáž a její drahocenná pole cukrové třtiny stále nacházejí v Sainte-Luce na původních pozemcích, které lemují Karibské moře; tyčí se slavný větrný mlýn (viz úvodní foto).
  • 2014 – Trois Rivières se zcela obnovuje a do značné míry rozšiřuje svůj sortiment: uvedení bílých rhumů Agricole na 40 % ABV ideálních pro koktejly vysoké řady, přepracovaná řada stařených rumů, Single Casks a výjimečné Great Millésimes, vše trpělivě vypracovává Cellar Master. Značka inovuje uvedením svého Cuvée de l’Océan, jednoho z prvních monozónových rhumů s charakteristickým znakem mořské vody, svého Triple Millésime, prvního multiročního rhumu z Martiniku a svého Cask Strength Rhumu, stáčeného bez ředění, zrajícího. v nových sudech z amerického dubu.
  • 2016 – Trois Rivières uvádí na trh Rhumbellion, Soutěž určenou pro profesionální barmany po celém světě. Jsou vyzváni, aby zpopularizovali používání francouzského rhumu Agricole do koktejlů. Prvního ročníku se účastní přes 200 barmanů. Nicola Battafarano, ve skutečnosti hlavní barman v Lutetia v Paříži, vyhrává velké finále na Martiniku. Druhý ročník se koná následující rok s podobným úspěchem: s 220 účastníky, zastoupeno je 16 zemí a velkým vítězem je Jason Rosen z Nového Zélandu.
  • 2019 – Společnost uvádí na trh barovou edici rhumů – Řada Trois Rivières Bar Editions, vyjadřující inovativního ducha společnosti, je zaměřena na největší mezinárodní koktejlové bary. Spojením talentu Master Distillera a Cellar Mastera společnosti s odbornými znalostmi největších jmen v přípravě koktejů společnost vytvořili čtyři rhumy s velmi specifickými identitami. Odrážejí starodávné tradice s moderním nádechem a avantgardy , jejichž cílem je uspokojit kreativitu barmanů.

Kontakt

Pokud budete pobývat na karibských ostrovech a pláže vás už začnou nudit, návštěva palíren bývá vítaným zpestřením pobytu. Můžete vybírat z velkého množství značek.

Při návštěvě pak můžete vidět nejen samotný provoz a proces výroby, ale samozřejmě také ochutnat jak samotný rhum, tak i z něj připravený signature koktejl dané palírny. Rovněž tak je možné na místě zakoupit rum i upomínkové předměty.

Podrobnosti, včetně kompletního portfolia produktů naleznete na webové stránce palírny – https://plantationtroisrivieres.com/en/.