Alt, Altbier – Staré pivo z Düsseldorfu

  • Slad – ječný, pšeničný
  • Kvašení – spodní, svrchní
  • Druh – polotmavé
  • Barva piva – 22 – 38 EBC
  • Původ – Německo

Alt je svrchně kvašené pivo vyráběné převážně v Německu. Alt znamená starý. Tato piva musí 3–8 týdnů dozrát studeným zráním. Barva bývá většinou dosti tmavá až bronzová, ale nebývá to pravidlem. Pivo je chuťově dosti jemné, mírně nahořklé, s mírnou chutí lehce praženého sladu. Toto pivo se nejčastěji nachází v německém Düsseldorfu a představuje nezastupitelnou součást německého pivovarnictví. I když jde o lokální styl spojený především s Porýním, podílí se dlouhodobě a z hlediska kvality výrazně na věhlasu Německa jako pivovarské velmoci, a to i když má podíl na trhu 3%, ovšem v domovském Düsseldorfu je to 50%.

Historie

Bavorský Reinheitsgebot (zákon o čistotě piva; doslova „záruka čistoty“) z roku 1516 byl vypracován k tomu, aby zajistil produkci kvalitního piva; ať tak nebo onak, tento výnos neovlivnil sládky z Porýní. Pivovarnictví se v tomto regionu vyvíjelo mírně jinak. Například v Bavorsku bylo vaření během léta zakázáno, ale chladnější klima Porýní dovolilo sládkům v této oblasti vařit po celý rok a experimentovat s uskladněním kvašeného piva v chladných jeskyních a sklepech.

Jméno „altbier“ se poprvé objevilo v 19. století, aby se odlišilo od düsseldorfského nového světlého ležáku, který získával v Německu na oblibě. Sládci v Düsseldorfu používali světlé slady typické pro nový typ světlých ležáků, ale zachovali starou („alt“) metodu ohřívání kvasných procesů. První pivovar, který termín Alt v názvu piva použil, byl Schumacher, založený v roce 1838 Mathiasem Schumacherem. Zde umožnili pivu, aby zrálo v chladných podmínkách ve dřevěných sudech po dobu delší, než bylo u ležáku běžné a položili tak základ modernímu pivu typu alt: tmavšímu, svrchně kvašenému ležáku. Výsledkem je pivo, které kombinuje některé rysy, především mírnou nahořklost, klasického německého ležáku s ovocnými tóny světlého anglického ale.

Chuť

Pivo působí čistým, svěžím a chuťově plným dojmem, často se sušším dozníváním. Ve vůni jsou cítit nízké koncentrace esterů a hlavně jemné sladové aroma. V chuti je sladové, s vysokou hořkostí. Říz je vysoký. Kvašení je za vyšších teplot, dokvašování za studena. Diacetyl ani chladový zákal nejsou přípustné. Alkohol se pohybuje okolo 4,8%.

Servírování

Teplotou podávání se altbier staví stejně jako třeba naše plzeňské pivo. Ideální teplota podávání je tedy mezi 8 a 13°C. Pokud si však navíc chcete altbier vychutnat tak, jak je zvykem v Düsseldorfu, pije se ze sklenky s rovnými stěnami.

Altbier
Altbier