Autorské koktejly Ernesta Hemingwaye

Mnozí z vás Ernesta Hemingwaye znají jako úspěšného spisovatele, který dosáhl světového věhlasu. Také je všeobecně známé, že to byl nejen milovník krásných žen, ale především milovník všeho, v čem byl líh.

Ernest Hemingway byl prostě milovník alkoholu a za svůj život ho vypil tolik, že by v tomto oboru jen stěží hledal konkurenci. Ale mohl si to dovolit, protože svůj život ukončil sebevraždou dříve, než ho dokázal zabít alkohol.

Autorské koktejly

Autorské koktejly žádají velký barmanský um, hluboké znalosti a zkoumání slepých uliček. Svět koktejlů je dnes již tak přeplněné místo, že je velmi obtížné přijít s něčím novým. Respektive vždy lze vymyslet něco nového, ale aby to nemělo jen jepičí život, musí se to také prodávat.

Autorské, neboli signatured koktejly většinou vznikají tak, že si nějaký velký výrobce alkoholických nápojů najme špičkového barmana, který z jeho likérů a destilátů míchá koktejly tak, aby konzumenty zaujaly. Ač se to může zdát až nepodstatné a nedůležité, ale pokud se to povede marketingově uchopit, je to pro všechny zlatý důl.

  • Typicky například – Rum s colou – v zásadě se dá použít jakýkoliv (třtinový) rum a jakoukoliv colu.
  • Bacardi and Coke – tady už není pochyb o tom, že rum má být Bacardi a cola má být Coca-Cola.

A právě Ernest Hemingway jako zkušený piják také nějaké koktejly sám vymyslel a u jiných upravil recepturu, respektive zejména vynechával cukr.

I když u něj to byla tak trochu z nouze ctnost, protože jako těžký diabetik si nemohl dovolit konzumovat koktejly v originálním složení, protože by třeba za večer, při jeho spotřebě alkoholu, jen takto zkonzumoval například půl kilogramu cukru. A to by ho zabilo.

Podívejme se však na koktejly, které Hemingway prokazatelně umíchal jako první.

Koktejl Death in the afternoon

Nejznámějším z Hemingwayových koktejlů je koktejl Death in the afternoon (smrt odpoledne), což je také název jedné z jeho knih, která pojednává o španělské tradici býčích zápasů. Corrida byl jeden z koníčků Ernesta Hemingwaye.

Složení koktejlu je velmi jednoduché – a název koktejlu je vzhledem k jeho složení velmi příznačný, chtělo by se ještě dodat, že tento koktejl vás může zabít nejen odpoledne, ale prakticky po celý den. Tedy ne doslova zabít, ale vyřadit z provozu ve smyslu opít do němoty, protože koktejl neobsahuje žádnou nealkoholickou složku, absint je sám o sobě velmi silné pití a bublinky jeho sílu ještě umocní a alkohol se vám tak rychleji dostane do krve.

Složení koktejlu Death in the afternoon

  • Absint – 30 ml
  • Suché šampaňské – na dolití

Postup přípravy koktejlu Death in the afternoon

  1. Do sklenky na šampaňské – flétny nalijte absint.
  2. Sklenici doplňte šampaňským.

Koktejl Death in the Gulf stream

Dalším z koktejlů, které Ernest Hemingway vytvořil je pak koktejl s velmi podobným názvem jako ten předchozí, koktejl Death in the Gulf stream. Jeho název by se dal přeložit jako Smrt v Golfském proudu.

Tento koktejl umíchal slavnému tvůrci kuchařek Henry Bakerovi při jeho návštěvě na Kubě. Hemingway tento koktejl připravil přesně ve svém stylu, tedy bez cukru.

Koktejl v sobě obsahuje hořkou a kyselou chuť. Spojuje se v něm totiž chuť geneveru, bitteru Angostura a citrusu limetky.

A jak je u autorských koktejlů Ernesta Heminwaye pravidlem, koktejl opět neobsahuje žádnou nealkoholickou složku, pouze limetkovou šťávu na dochucení a pokud chcete koktejl naředit, je nutné počkat, až v něm alespoň trochu roztaje led.

Koktej The Montgomery

Pro koktejl The Montgomery byl inspirací britský polní maršál Montgomery, o kterém se vyprávěl vtip, že neútočí, dokud nemá převahu 15 : 1.

A právě 15 : 1 činí poměr ginu vůči vermutu v koktejlu The Montgomery. Jedná se tak vlastně o variaci na opravdu velmi suché Martini, ve kterém je pouze stopové množství vermutu.

Spekuluje se také o tom, že Hemingway vynalezl koktejl Bloody Mary, ale zde chybí důkazy.

Koktejl musí být ledový

Ernest Hemingway razil teorii, že koktejly musí být ledově vychlazené. V jeho případě tedy až podchlazené. Prý prohlásil, že koktejl má být studený tak, že ho nebudete moct udržet v ruce, neboť vám k němu budou přimrzat prsty.

Možná to souvisí s tím, že on sám většinu života strávil v tropech. Avšak vzhledem k množství koktejlů, které dokázal za celý den vypít je velmi nepravděpodobné, že by mu kdy vůbec nějaký z nich stihnul zteplat.

Tip na ledové koktejly – sklenici vložte před servisem do mrazničky, a rovněž tak tvrdý alkohol. Koktejl tak zůstane déle vychlazený.

Více informací o koktejlech Ernesta Hemingwaye najdete zde: