Barmanský jahodový sirup
Sezona českých jahod je už téměř u konce a pokud máte na zahradě nějaké přebytky, je zde způsob, jak si jejich chuť a vůni uchovat i do dalších měsíců – připravte si doma kvalitní jahodový barmanský sirup.
Jeho příprava je snadná a rychlá a sirup využijete nejen při přípravě koktejlů, ale i v běžné gastronomii, při přípravě domácích limonád a dalších nealkoholických nápojů, ochucení zmrzlinových pohárů i při přípravě polev a dezertů. Výroba jahodového sirupu je snadná a rychlá a stačí vám pouze dvě základní suroviny – jahody a cukr.
Správně připravený sirup by měl být výrazně sladký, plný jahod a cukru, mít tmavou červenou barvu, být čirý a výrazně vonět i chutnat po jahodách. Pro ochucení tak stačí použít použít do receptury jen několik kapek sirupu.
Cukr v sirupu slouží jako konzervant, je proto nežádoucí snižovat jeho množství v receptuře. Je možné ho uchovávat při běžné pokojové teplotě, v běžném domácím baru, či kuchyni. Uskladnění v lednici není vhodné, protože sirup by byl pak velmi hustý a špatně se dávkoval.
Receptura na barmanský jahodový sirup
Suroviny potřebné pro přípravu jahodového sirupu
- Čerstvé jahody
- Řepný cukr – 2 kg cukru na každý litr vylisovaného jahodového moštu
- Kyselina citrónová – 20 g na každý litr moštu, ale není nutné, pokud dodržíme správný poměr cukru
Postup práce při přípravě jahodového sirupu
- Nejprve jahody důkladně omyjeme, odstraníme nahnilé a jinak poškozené plody a poté odstraníme z jahod stopky.
- Nyní je potřeba jahody odšťavnit. Toho je možné dosáhnout několika způsoby, podle toho jaké máme doma vybavení.
- Nejsnadněji to jde s odšťavňovačem – pokud ho doma máme, nastavíme ho dle návodu na jahody a celé to jde poté velmi rychle. Výsledkem je jahodový mošt zbavený všech zrníček.
- Pokud nemáme odšťavňovač, lze použít běžný mixér, ve které jahody umixujeme po částech jak nejjemněji to jde, na nejvyšší rychlost. Pokud možno nepřidáváme žádnou vodu.
- Pokud nemáme ani mixér, jahody jiným vhodným způsobem mechanicky rozmačkáme, například rukou, nebo válečkem přes silnější igelitový sáček.
- Poté je potřeba z jahod oddělit mošt, toho dosáhneme například přes cedník, jemné sítko, plátýnko, či silonky. Potřebujeme se zbavit hlavně zrníček z jahod.
- Pro jemnou sekundární filtraci je pak vhodné použít papírový kávový filtr.
- Pokud máme vylisovaný a přefiltrovaný jahodový mošt, dáme ho do hrnce a začneme ho ohřívat.
- Do horkého moštu přidáme cukr a stáhneme plamen, aby se sirup nepřipaloval.
- Pokud použijeme méně cukru, přidáme kyselinu citrónovou.
- Po celou dobu mícháme ode dna.
- Čekáme až se veškerý cukr v jahodovém moštu rozpustí a sirup začne vřít.
- Poté ho odstavíme a za občasného míchání necháme chladit.
- Ještě teplý sirup stočíme za pomoci trychtýře do lahví.
- Lahve opatříme nálevkou, pro snadnější dávkování sirupu.