Chuť vinných odrůd 2/2 – Modré

Červená vína

Krátké charakteristiky jednotlivých odrůd révy vinné

  • André

Vyznačuje se intenzivní vůní, nízkým alkoholem, svěžími kyselinami a originální tříslovinou. Zráním na lahvi se ve vůni a chuti objevují jemné mandlové tóny. Je vhodné k hovězímu masu na roštu, ražniči a jemně nazrálým plísňovým sýrům.

  • Rulanské modré

Světle rubínová barva se zlatavým okrajem hladiny vína v místě styku se stěnou sklenky. Zpočátku je víno hrubé, při zrání vystupuje kořenitost s vůní ořechů. Plnost vůně vynikne až po několikaletém vyzrávání, kdy připomíná vůni mandlí. Chuť je květnatá, harmonická, sametová s jemným aróma a velmi ušlechtilá. Vhodné k archivování. K jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas. K jemným typům ušlechtilých sýrů. K delšímu posezení s malým zákuskem.

  • Svatovavřinecké

Víno červené barvy temného granátu, někdy s fialovými odstíny. Z těžké půdy s ovocnými tóny vůně, z lehké s výrazně odrůdovými tóny. Chuť plná, u mladého vína neharmonická, později řízně vyzrálá až agresívní s výraznou tříslovinou. Vhodné k výrazně kořeněné úpravě vepřového masa, k tmavému masu, ke zvěřině, k těstovinám, huse nebo ke kachně.

  • Cabernet Sauvignon

Víno je rubínově červené barvy, se specifickou odrůdovou příchutí připomínající černý rybíz, která se zvýrazňuje zejména ve starších ročnících. Má vyšší obsah kyselin. Velmi vhodné k archivování.

  • Frankovka

Víno tmavě rubínové barvy, širší vůně typické pro červená vína. Mladá vína jsou tvrdá, ale plné chuti. Víno vyzrává do bohaté do bohaté šíře. Vhodné do archívu. Příjemná drsnost. Hodí se ke zvěřině, hlavně k tmavému masu a k jídlům s výraznou chutí, ke kořenité úpravě masa, k ušlechtilým sýrům, sýrům se zelenou plísní, těstovinám.

Vinné odrůdy modré – přehled

  • Agni
  • Alibernet
  • André
  • Ariana
  • Cabernet Moravia
  • Cabernet Sauvignon
  • Frankovka 
  • Merlot   
  • Modrý Portugal   
  • Neronet 
  • Rulandské modré
  • Svatovavřinecké   
  • Zweigeltrebe

Všechny díly