Dělení piva 2/4 – Barevnost
V minulém článku jsme si vysvětlili dělení piva podle stupňovitosti, druhým neméně důležitým parametrem piva je jeho barevnost.
Barva piva popisuje pivo z hlediska jeho zrakového vnímání. Dle platných český zákonů rozlišujeme pivo světlé, polotmavé, tmavé a řezané.
- Světlé pivo – pivo vařené především ze světlých sladů
- Polotmavá a tmavá piva – pivo vařené z tmavých, karamelových, popř. barevných sladů spolu se světlými slady
- Řezané pivo – pivo smíšené ze světlých a tmavých piv
EBC versus SMR
Některé pivovary uvádějí i tyto zkratky. Jejich hodnota udává barvu piva. Finální barva piva se určuje kombinací různých druhů sladu.
- EBC (European Brewery Convention)
Tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Evropě.
- SMR (Standard Reference Method)
Tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Americe.
Pro jednoduchost převodu mezi jednotkami lze použít následující přepočet 1 SRM = 2 EBC
SRM | Příklad | EBC |
2 | Pale lager, Witbier, Pilsener, Berliner Weisse | 4 |
3 | Maibock, Blonde Ale | 6 |
4 | Weissbier | 8 |
6 | American Pale Ale, India Pale Ale | 12 |
8 | Weissbier, Saison | 16 |
10 | English Bitter, ESB | 20 |
13 | Biere de Garde, Double IPA | 26 |
17 | Dark lager, Vienna lager, Märzen, Amber Ale | 33 |
20 | Brown Ale, Bock, Dunkel, Dunkelweizen | 39 |
24 | Irish Dry Stout, Doppelbock, Porter | 47 |
29 | Stout | 57 |
35 | Foreign Stout, Baltic Porter | 69 |
40+ | Imperial Stout | 79 |
Všechny díly
- Dělení piva 1/4 – Stupňovitost – ALKOHOL DRINK
- Dělení piva 2/4 – Barevnost – ALKOHOL DRINK
- Dělení piva 3/4 – Pivní styl – ALKOHOL DRINK
- Dělení piva 4/4 – Hořkost – ALKOHOL DRINK
Zajímavá piva a pivní dárky nakoupíte zde