Dělení piva 3/4 – Pivní styl
Dalším důležitým parametrem pro dělení piva po Stupňovitosti a Barevnosti je Pivní styl, který si představíme v tomto článku. S ním souvisí i způsob kvašení piva.
Způsoby kvašení piva
- Svrchně kvašená piva
Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15 – 20 °C s využitím kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Jedná se například o: ale, pšeničné pivo, stout, porter, trappist.
- Spodně kvašená piva (ležáky)
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8 – 14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces pastorianus – např. Pilsner, Bock, Märzen, piva bavorského typu.
- Spontánně kvašená piva
V historii jediný způsob kvašení piva – zkvasí se tím, co je ve vzduchu a tím, co zbude v sudech po předchozí várce. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii, v některých částech Francie a Nizozemí. Např. Lambik, Gueuze, Kriek, Frambozen, Faro.
Pivní styl
Svrchně kvašená piva obvykle kvasí při teplotách kolem 15–20 °C, někdy však i vyšších. Ve většině případů vytvářejí na povrchu kvasícího piva pěnu způsobenou stoupajícím CO2 spolu s kvasnicemi. Od toho se tato piva nazývají svrchně kvašená. Doba kvašení těchto piv se obvykle pohybuje kolem tří týdnů, v některých případech však mohou kvasit i několik měsíců.
- Ale („Ejl“) – jedná se o nejběžnější styl svrchně kvašený piv. Piva můžou mít rozličnou barvu i stupňovitost. „Ejly“ se vyznačují širokou škálou chutí a vůní, často zanechávají po vypití tóny citrusů či rozličných koření. S označením ale se lze setkat i v souvislosti s označením i celé skupiny svrchně kvašených piv. „Ejly“ se dělí především podle oblastí, kde byly uvařeny.
- Ale anglo-amerického typu
- Pale Ale (světlý ejl) – plné pivo se zlatou až tmavě měděnou barvou a s plnou chutí s ovocnými tóny
- Brown Ale (tmavý ejl) – plné až silné pivo tmavě jantarové až hnědé barvy, chuť obvykle zabarvena čokoládově či oříškově, vařeno z tmavých sladů
- Mild Ale (mladý či lehký ejl) – výčepní pivo obvykle světlé barvy s nižším obsahem alkoholu
- India Pale Ale (světlý chmelený ejl) – vychází k klasického pale ale, ale je více chmelené, čemuž odpovídá i jeho chuť, v amerických verzích má pak toto pivo mnohem vyšší obsah alkoholu
- Old Ale (starý ejl) – silné pivo tmavě jantarové až skoro černé barvy, sladová chuť s podtóny rybízu či hrozinek, proces kvašení může trvat i několik let
- Cascadian Dark Ale (tmavý ejl) – silné pivo tmavé barvy, jedná se o tmavou verzi Indian Pale Ale
- Strong Ale (silný ejl) – silné pivo tmavé jantarové barvy s vyšším obsahem alkoholu
- Amber Ale (polotmavý ejl) – plné až silné pivo měděné až hnědé barvy s chmelovou chutí
- Ale belgicko-francouzského typu
- Tripel – silné pivo žluté až zlaté barvy, s vysokým obsahem alkoholu, chuť kvasnicová, kořenná
- Strong Dark Ale (silný tmavý ejl) – silné pivo tmavé jantarové barvy s vyšším obsahem alkoholu
- Dubbel – klášterní silné pivo, tmavé barvy s výraznou ovocnou a obilnou chutí
- Saison
- Flanders Red Ale (vlámský červený ejl) – plné pivo tmavě červené až hnědé barvy, trpké až kyselé chuti
- Quadrupel – velmi silné pivo, tmavší barvy vyzrálé ovocné chuti
- Ale německého typu
- Altbier (staré pivo) – pivo bronzové čiré barvy, jemné nahořklé chuti
- Kölsch (kolínské pivo) – pivo s bledou slámově žlutou barvou a jemnou ovocnou chutí a vůní
- Roggenbier (žitné pivo) – pivo vařené ze sladu, který obsahuje vysoký podíl žita (okolo 50 %, někdy i 65 %)
- Ale anglo-amerického typu
- Stout – tato piva jsou charakteristická hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, někdy s ovocnou příchutí. Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i 8%).
- Imperial Stout (silný stout) – pivo černé barvy s čokoládovými tóny
- Milk/Cream Stout (mléčný/krémový stout) – pivo černé barvy s výrazně nasládlé
- Extra/Foreign Stout – plné pivo černé barvy
- Dry Stout (suchý stout) – silné pivo černé barvy
- Oatmetal Stout (ovesný stout) – pivo černé barvy s použitím ovesných sladů
- Pšeničné pivo – při vaření těchto piv se užívá také pšeničných sladů (minimálně 30 %). Piva vynikají hustou pěnou, zpravidla kalnou barvou a obilnou příchutí často ovocným podtónem (citron, banán).
- WitBier (bílé pivo) – plné nebo výčepní pivo, bledé barvy, ovocné chuti, při vaření se používá nesladovaná pšenice
- Dunkelweizen (tmavé pšeničné pivo) – tmavé pšeničné pivo vařené za užití tmavých sladů
- Hefewizen/Weissbier (pšeničné pivo) – klasické pšeničné pivo původem z Bavorska
- Kristalweizen (čiré pšeničné pivo)
- Weizenbock (pšeničný kozel)
Všechny díly
- Dělení piva 1/4 – Stupňovitost – ALKOHOL DRINK
- Dělení piva 2/4 – Barevnost – ALKOHOL DRINK
- Dělení piva 3/4 – Pivní styl – ALKOHOL DRINK
- Dělení piva 4/4 – Hořkost – ALKOHOL DRINK
Zajímavá piva a pivní dárky nakoupíte zde