Happy Bubbles Bowle

Happy Bubbles Bowle je speciální slavnostní odlehčený letní druh bowle, který se skládá pouze z ovoce a sektu. Je to vlastně takový veselý bublající ovocný koktejl.

Výborně se hodí pro slavnostní příležitosti, jako jsou například zahradní koktejlové párty, letní slavnosti, různé venkovní oslavy a společenské příležitosti.

Její příprava je mimořádně rychlá a jednoduchá. Prakticky nejde zkazit. Je však nutné začít v dostatečném předstihu, aby se vše stihlo vychladit a zejména se stačil vyrobit dostatek ledu.

Sekt

Potřebujeme tedy sekt (šampaňské si nechte pro jinou příležitost, v bowli si nevychutnáte jeho jedinečnost). Pro dětské akce a oslavy je pak možné použít i nealkoholický sekt.

Budete potřebovat minimálně karton (6ks), pokud koupíte kartony dva až tři, nic tím rozhodně nezkazíte.

Pak už je potřeba zejména samé ovoce. Zde bychom se měli držet zásady, že méně je více a příliš nekombinovat, aby se chutě netloukly. Můžeme použít v závislosti na sezoně čerstvé i kompotované. Tato kombinace je pro potřeby bowle úplně ideální.

Oblíbené varianty

  • Červené ovoce – jahody, maliny, višně
  • Ananas a kiwi
  • Ananas a hrušky (pouze dokonale zralé)
  • Meruňky a broskve – lze přisladit meruňkovým džemem
  • Lesní ovoce – lesní jahody, borůvky
  • Ostružiny, maliny a černý rybíz

Nevhodné ovoce

Nevhodné ovoce do bowle je především banán, který se snadno rozpatlá a nápoj zakalí, dále například červený a žlutý rybíz, který má příliš ostrou chuť a zrníčka a dále pak jablko, které bowli nijak neochutí. pokud chceme něco z toho použít, je vhodnější vylisovat pouze šťávu (kromě banánu, kde se nám šťáva nepovede, pouze pyré a to je i nadále nevhodné).

Příprava

Zvolené ovoce pokrájíme na dostatečně malé kousky a lehce pomačkáme, aby pustilo šťávu. Tím máme ovoce připravené.

Chlazení

Chlazení je pro přípravu a chuť bowle zásadní. Ve zkratce lze říci, že potřebujeme bowli dokonale vychlazenou po celou dobu co bude konzumována (tedy i několik hodin) a zároveň do ní nechceme přidávat žádnou vodu, to také znamená žádný led – tedy led ano, ale ne z vody.

Sekt necháme vychladit na co nejnižší teplotu, aniž by zmrzl. Co se týká ovoce, tam mrazíme již nakrájené kousky. Ovšem je to potřeba dělat tak, aby šly od sebe dobře oddělit. Nikoliv tedy jedna ledová hrouda, ale ideálně je vyskládat na tácek, nechat zmrznout a poté sesypat k sobě a podle potřeby opakovat.

Co se týká kompotové šťávy (v případě použití kompotovaného ovoce) – tu nalijeme do tvořítek na led (stejně jako to děláme běžně s vodou) a necháme zmrznout.

Dochucení

K dochucení bowle použijeme zejména citron (případně limetku) – ideálně z jednoho vymačkáme šťávu, kterou opět zmrazíme a druhý pokrájíme i s kůrou na tenká kolečka, která také zmrazíme. V tomto případě musíme kůru umýt od postřiku (teplá voda, kartáč, oplach, osušení) a až poté krájet.

Slazení

Slazení nebývá většinou nutné, kompotované ovoce již sladké je a čerstvé zralé ovoce také. Pokud přesto chceme osladit můžeme použít třeba lžíci džemu (druh dle zvoleného ovoce), simple sirup (cukrový sirup), nebo obyčejný cukr, který smícháme s vhodnou tekutinou (ne vodou) tedy citronovou šťávou, ovocnou šťávou, nebo šťávou z kompotu.

Podávání

Těsně před příchodem prvních hostů dáme část zmrzlého ovoce, ovocného ledu a případné sladidlo do vhodné nádoby – bowle, vše zalijeme několika láhvemi sektu, lehce promícháme, vložíme naběračku, přiklopíme poklicí a máme hotovo.

Pro tuto bowli jsou nejvhodnější sklenice misky na šampaňské, nebo koktejlové misky (obojí na stopce). Na tácek vedle doplníme vhodné lžičky na samotné ovoce.

V průběhu akce obsah bowle kontrolujeme a pokud dochází tak průběžně doplňujeme (je potřeba mít v zásobě dostatečné množství všech ingrediencí na celou dobu akce).