Hodnocení vín 2/4

Něco o víně

Víno je nápoj nesmírně bohatý na chutě, vůně a barvy. Degustace vín se týká tří smyslů: zrak, čich a chuť. I když básníci tvrdí, že na své si přijde i sluch, protože vynikající víno po svlažení rtů promluví a osloví svého konzumenta. 

1 Zraková zkouška

umožňuje zhodnotit vzhled vína zrakem a posuje se jeho barva, čistota, lesk, hustota a průzračnost. 

Čistota vína

Víno můžeme hodnotit jako

  • krystalicky čisté
  • jiskrné
  • průhledné
  • matné
  • mdlé
  • opalizující
  • nejasné
  • zakalené 

Hloubka a intenzita barvy bílých vín je

  • vodově bílá
  • bledá
  • střední
  • sytá

Odstín

  • zelenkavý
  • citrónový
  • slámový
  • zlatý
  • jantarový
  • načervenalý
  • hnědý 

červených vín je to

  • fialový
  • cihlový
  • třešňový odstín červené

 u růžových vín je to

  • meruňkový
  • šedorůžový,
  • pomerančově růžový
  • bledě červený
  • třešňový
  • jahodový
  • lososový
  • oranžový odstín

Vazkost vína

  • perlivé
  • vodové
  • normální
  • vazké olejové

2 Čichová zkouška

Spočívá v zachycení a rozlišení vůní vína, jeho aroma a buketu. Vůně nám dává signál o kondici vína

  • zdravé
  • čisté
  • nečisté
  • nemocné.

Hodnotíme všeobecný dojem

  • neutrální
  • čistý
  • atraktivní
  • vynikající

Sledujeme intenzitu vůně

  • slabou
  • střední
  • výraznou

Z vůně také poznáme, v jakém stadiu vývoje víno je

  • mladé
  • hroznové
  • se zralým buketem
  • unavené
  • staré (se stařinkou)
  • naoxidované
  • zoctovatělé

Vůně květinové voní po

  • akátu
  • fialce
  • heřmánku
  • hlohu
  • hyacintu
  • chryzantémě
  • ibišku
  • jabloni
  • jalovci
  • jasmínu
  • květu pomeranče
  • lilii
  • lípě
  • magnolii
  • mandlovníku
  • pelargonii
  • pivoňce
  • růži
  • šípku
  • vrbě
  • vřesu
  • zvonečku 

Vůně po koření připomínají

  • anýz
  • bazalku
  • cibuli
  • černé koření
  • česnek
  • fenykl
  • kopr
  • levanduli
  • majoránku
  • muškátový oříšek
  • oregano
  • provensálské byliny
  • skořici
  • tymián
  • vanilku
  • zázvor 

Vůně ovocné po

  • hroznech
  • ananasu
  • avokádu
  • banánu
  • borůvce
  • broskvi
  • citronu
  • černém rybízu
  • hrozinkách
  • grapefruitu
  • jablku
  • jahodách
  • malinách
  • melounu
  • meruňkách
  • papáji
  • pomerančích
  • švestkách
  • třešních
  • višních 

Vůně rostlinné jako

  • rozkvetlá jarní louka
  • čerstvé či zapařené seno
  • čerstvě posečená tráva
  • kopřivy
  • révové listy
  • zelený čaj
  • káva
  • tabák 

Vůně zemité připomínají

  • artyčoky
  • beton
  • houby
  • humus
  • plíseň
  • sklep
  • spálenou gumu
  • kůži 

Vůně chemické

  • asfalt
  • bakelit
  • benzin
  • celulóza
  • fenol
  • guma
  • chlór
  • jód
  • kanál
  • nafta
  • olej
  • plastik
  • síra 

Vůně živočišné 

  • pach čerstvého masa
  • kočičí moči
  • mokrého psa
  • myšiny
  • zapařené srsti, zvěřiny 

Vůně dřevin

  • akátová
  • borová
  • cedrová
  • dubové kůry
  • pryskyřičná
  • santalového dřeva
  • vanilky 

Z vína mohou být cítit také

  • kvasnice
  • kyselina máselná
  • zkažené mléko
  • karamel
  • med
  • čerstvá čokoláda
  • melasa
  • sójová omáčka 

Všechny díly